Lietuvos medicininių kaukių gamintojai ragina SAM imtis veiksmų dėl nekokybiškos produkcijos

Gydymo įstaigose vis dar išliekant dideliam užsikrėtimų Covid-19 skaičiui, Lietuvos medicininių kaukių gamintojai išplatino kreipimąsi į l. e. p. sveikatos apsaugos ministrą, ragindami atsisakyti dar pandemijos pradžioje, kovo mėnesį, priimto įsakymo, leidžiančio tiekti į rinką ir naudoti saugos reikalavimų neatitinkančias medicinines kaukes.

UAB „Nordmed“ ir UAB „Litdent“ atkreipia dėmesį, kad iš centriniame viešųjų pirkimų portale skelbiamų viešųjų pirkimų sutarčių matyti, jog ministro įsakymas, leidęs tiekti į rinką saugos reikalavimų neatitinkančias priemones, sudarė sąlygas ne vienoje Lietuvos sveikatos priežiūros įstaigoje naudoti nepatikrintas, saugos ir kokybės reikalavimų neatitinkančias medicinines kaukes.

„Pastarosiomis savaitėmis girdime apie vis naujus koronaviruso protrūkius medicinos įstaigose – gydymo įstaigos tampa koronaviruso židiniais. Panagrinėjus pastarųjų kelių mėnesių viešųjų pirkimų rezultatus kyla klausimas, kodėl Lietuvos medicinos sektorius aprūpinamas ne medicininės paskirties priemonėmis, kurioms iš esmės nekeliami nei saugumo, nei kokybiniai reikalavimai. Taigi apie reikiamų bakterijų filtravimo savybių, kurios yra vienas svarbiausių faktorių, sertifikuojant kaukes pagal EN14683 (medicininių kaukių) standartą, užtikrinimą negali būti kalbos“, – teigia Marijus Kontrimas, UAB „Nordmed“, Klaipėdoje įsikūrusios ir medicinines kaukes gaminančios įmonės, atstovas. 

Kreipimąsi parengusių įmonių teigimu, pavasarį susidariusi situacija, kuomet dėl išaugusio sertifikuotų medicininių kaukių poreikio ir pasiūlos stygiaus toks medicinos priemonių reguliavimą atlaisvinantis įsakymas buvo būtinas apsirūpinimui bent minimaliomis apsaugos priemonėmis užtikrinti, jau praėjo – pajėgumus sustiprinę tiek ES šalių, tiek ir pačios Lietuvos gamintojai gebėtų visiškai patenkinti Lietuvos sveikatos sistemos poreikį pateikdami kokybiškas, sertifikuotas priemones.

Kreipimesi į l. e. p. sveikatos apsaugos ministrą A. Verygą atkreipiamas dėmesys, kad vien Lietuvoje nuo šio pavasario pradėjo veikti keturi vietiniai medicininių kaukių, atitinkančių Medicinos priemonių (prietaisų) saugos techninio reglamento reikalavimus, gamintojai, kurie yra pajėgūs reikšmingai prisidėti prie Lietuvos sveikatos priežiūros sistemos aprūpinimo saugiomis ir veiksmingomis medicininėmis kaukėms, nes bendrai visi šie gamintojai pagal turimus gamybos pajėgumus gali pasiūlyti ir pateikti į rinką net 10 milijonų kaukių per mėnesį.  

„Manome, kad pandemijos mastui Lietuvoje nemažėjant ir augant gydymo įstaigų užimtumui, svarbu įvertinti tinkamo Lietuvos medikų aprūpinimo kokybiškomis apsaugos priemonėmis svarbą. Savo kreipimusi tikimės paskatinti ryžtingus Sveikatos apsaugos ministerijos sprendimus atsisakant esamomis aplinkybėmis Lietuvos sveikatos apsaugos sistemai žalingo 2020 m. kovo 12 d. sveikatos apsaugos ministro įsakymo Nr. V-334 ir sugriežtinant reikalavimus medicinos priemonių tiekėjams“, – sako UAB „Litdent“ atstovas Renatas Petkevičius.

Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2020 m. kovo 12 d. įsakymu Nr. V-334 „Dėl Medicinos priemonių (prietaisų) teikimo į Lietuvos Respublikos rinką ir naudojimo valstybės lygio ekstremaliosios situacijos visoje šalyje dėl naujojo COVID-19 ligos (koronaviruso infekcijos) plitimo grėsmės laikotarpiu“ iki šiol yra leidžiama teikti į rinką ir joje naudoti medicinines vienkartines nesterilias veido kaukes, medicininę vienkartinę nesterilią aprangą (kepuraites, chalatus, antbačius, kombinezonus su gobtuvais), medicinines vienkartines nesterilias pirštines, kurioms nebuvo pritaikytos Medicinos priemonių (prietaisų) saugos techninio reglamento, patvirtinto Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2009 m. sausio 19 d. įsakymu Nr. V-18 „Dėl Medicinos priemonių (prietaisų) saugos techninio reglamento patvirtinimo“, atitikties įvertinimo procedūro

Pranešimą paskelbė: Nova media
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2020-12-03 15:02
Verslas, ekonomika, finansai, Medicina, farmacija
pasidalinti
atgal