Seimas grąžino tobulinti Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto projektą

Seimas pritarė Sveikatos reikalų komitetui ir grąžino Vyriausybei tobulinti 2021 metų Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto rodiklių patvirtinimo įstatymo projektą Nr. XIIIP-5292, kuriuo siūloma patvirtinti kitų metų Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžetą (PSDF) – numatoma, kad pajamos ir išlaidos kitais metais sieks po 2,37 mlrd. eurų.

Kaip rašoma pagrindiniu šio klausimo svarstyme paskirto Sveikatos reikalų komiteto išvadoje, vertinant 2021 metų PSDF biudžeto projektu numatytas išlaidas ir realias 2020 metų PSDF biudžeto išlaidas, akivaizdu, kad išlaidos beveik nedidėja ir neatitinka 2021 metų poreikių. Beveik visose 2021 metų PSDF biudžeto išlaidų eilutėse poreikiai yra didesni, nei suplanuota išleisti (pavyzdžiui, asmens sveikatos priežiūros paslaugoms trūksta daugiau kaip 100 mln. eurų, vaistams, medicinos pagalbos priemonėms ir medicinos prietaisų nuomai – daugiau kaip 40 mln. eurų).

Komiteto išvadoje teigiama, kad yra didelė tikimybė, kad PSDF biudžeto lėšų poreikis 2021 metais dar labiau augs dėl didėjančio sergamumo koronaviruso infekcija (COVID-19), tačiau 2021 metų PSDF biudžeto projekte nesuplanuotos lėšos medicinos darbuotojų (organizuojančių ir teikiančių asmens sveikatos priežiūros paslaugas pacientams, sergantiems COVID-19) padidintam darbo užmokesčiui kompensuoti.

„Mes turime labai rimtą situaciją su medikais ir jų darbo užmokesčiu, tiek dirbančių su „kovidiniais“ pacientais, tiek visų kitų. Ateinančių metų biudžete turi būti numatytas reikalingas finansavimas visiems, dirbantiems su „kovidiniais“ pacientais. Galime skaičiuoti maždaug 6 mln. eurų mėnesiui, šešiems mėnesiams – mažiausiai 36 mln. eurų. Reikia grąžinti ateinančių metų Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžetą ir jį tobulinti, atsižvelgiant į poreikį išmokėti priedus medikams, į poreikį didinti atlyginimus ir taip pat peržiūrėti, kaip yra naudojami rezervo pinigai, nes mūsų žiniomis, vietoje 200 mln. eurų, kurie turėjo būti pervesti, jeigu neklystu, planuojama tik apie 60 mln. eurų“, – sakė Seimo Biudžeto reikalų komiteto pirmininkas Mykolas Majauskas.

Sveikatos reikalų komiteto nuomone, teikiant patobulintą 2021 metų PSDF biudžeto projektą, turėtų būti įvertinti Inovatyvios farmacijos pramonės asociacijos, Amerikos prekybos rūmų Lietuvoje komiteto „Local American working group“, Vaistų gamintojų asociacijos, Nacionalinės sanatorijų ir reabilitacijos įstaigų ir kitų asociacijų keliamos problemos ir pateikti pasiūlymai.

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Seimo kanceliarija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2020-12-03 16:35
Politika, Medicina, farmacija
pasidalinti
atgal