Siekiama iki 2030 m. panaikinti benamystę Europos Sąjungoje

Europos Parlamentas didele balsų dauguma balsavo už skubų benamystės lygio mažinimą ir užsibrėžė tikslą – iki 2030 m. panaikinti benamystę Europos Sąjungoje. Europos Parlamento Žaliųjų/ELA politinė grupė inicijavo peticiją, raginančią Europos Komisiją kuo skubiau parengti konkrečių priemonių planą, leidžiantį įgyvendinti Europos Parlamento (EP) poziciją.

Šiuo metu mažiausiai 700 000 žmonių visoje Europoje miega gatvėje ar benamių prieglaudose. Per dešimt metų benamių skaičius ES išaugo 70 proc.

EP Žaliųjų/ELA politinė grupė inicijavo peticiją, kuria siekiama, kad Europos Komisija parengtų benamystės strategiją ir konkrečias priemones kaip panaikinti benamystę iki 2030 m. Pasirašyti peticiją galima čia - https://act.greens-efa.eu/endhomelessness  

Benamystė yra kritinė situacija žmogaus gyvenime. Nedovanotina, kad Europos mastu šis skaudus ir daug aspektų apimantis socialinis klausimas iš esmės dar nebuvo sręstas, – sako Žaliųjų/ELA politinei grupei priklausantis Europos Parlamento narys Bronis Ropė. – Benamystės situacijoje pažeidžiama asmens teisė į būstą, sveikatą ar net gyvybę, orumą. Kuo daugiau laiko žmogus praleidžia šioje situacijoje, tuo sunkiau iš jos išeina, o ilgalaikės benamystės pasekmės brangiai kainuoja tiek pačiam asmeniui, tiek visuomenei. Solidarioje, šiuolaikiškoje socialinėje Europoje to negalime ignoruoti, prisidengiant skambiomis deklaracijomis, bet neturint aiškaus priemonių plano.“

Žaliųjų/ELA politinė grupė teigia turinti įrankius sustabdyti didėjantį benamystės lygį ES ir net visam laikui nutraukti benamystę, jei ES ir valstybės narės bendradarbiaus.

Siūloma suteikti nuolatinį būstą benamiams, visoje ES plečiant „Housing First“ („Būstas pirmiausia“) programas. Žalieji taip pat ragina imtis skubių priemonių, siekiant apsaugoti benamių sveikatą ir užkirsti kelią COVID-19 plitimui.

Oficialiais Lietuvos statistikos departamento duomenimis, 2018 m. nakvynės namuose buvo registruoti 3007 asmenys. Iš šių asmenų net trečdalis nakvynės namuose gyveno ilgiau nei pusę metų. Šie skaičiai nėra tikslūs, nes jie neapima benamių asmenų, kurie nesikreipia pagalbos į nakvynės namus, tad realiai benamių skaičius yra didesnis.

Pranešimą paskelbė: Europos Parlamento narys Bronis Ropė
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2020-12-11 14:23
Socialinė sauga, ES
Prisegti failai
pasidalinti
atgal