Lukašenka užtrenkė duris ES branduolinės saugos ekspertams

ES branduolinės saugos reguliavimo ekspertų delegacija (ENSREG) šiandien atšaukė vizitą į Baltarusiją dėl Astravo atominės elektrinės. Aukšto lygio ekspertų misija į Baltarusiją turėjo vykti rytoj.

Tai paaiškėjo šiandien, kai Europos Parlamento Pramonės, mokslinių tyrimų ir energetikos komitete Europos Komisijos narei, atsakingai už energetiką Kadri Simson, Europos Parlamento narys Bronis Ropė pateikė klausimą dėl praėjusią savaitę vykusios ES Vadovų Tarybos išvados.

Praėjusią savaitę ES vadovai pavedė Komisijai pateikti priemones, kuriomis būtų sustabdytas elektros importas iš nesaugios Astravo atominės elektrinės. Europarlamentaras B. Ropė paklausė, kokių priemonių EK ketina imtis, turint omenyje, kad jau vasario mėnesį A. Lukašenka ketina pradėti komercinį elektros paleidimą į Europos rinką.

EK narė K. Simson apgailestaudama pranešė, jog Baltarusijai atsisakius teikti informaciją, kaip tik šiandien ES aukšto lygio branduolinės saugos ekspertai (ENSREG) atšaukė rytojaus planus vykti į Baltarusiją, kur buvo planuojama vertinti, kaip Astravo atominėje elektrinėje sekasi įgyvendinti pagrindinius ES branduolinės saugos reikalavimus.

„Esu šokiruotas. Baltarusija atsisakė bendradarbiauti, įgyvendinant pagrindinius ES keliamus saugumo reikalavimus branduolinei energetikai. Vargu ar ES branduolinės saugos reguliavimo ekspertai (ENSREG) galės paskelbti galutines išvadas sausio mėnesį, negalėdami nuvykti į Astravą, – žinią komentuoja EP narys B. Ropė. – Atsisakymas bendradarbiauti su nepriklausomais branduolinės saugos ekspertais parodo diktatoriaus Lukašenkos visišką nesiskaitymą su europiniais saugumo reikalavimais bei pasiryžimą žaisti savo ir aplinkinių šalių žmonių gyvybėmis vardan siaurų režimo interesų. Tikiuosi, kad tai bus itin žadinantis skambutis Europai.

Pranešimą paskelbė: Europos Parlamento narys Bronis Ropė
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2020-12-15 19:27
ES, Energetika
pasidalinti
atgal