Seimo Jaunimo ir sporto reikalų komisijoje aptartos jaunimo politikos aktualijos: kiekvienoje savivaldybėje – jaunam žmogui skirtos paslaugos

2020 m. gruodžio 17 d. pranešimas žiniasklaidai

Gruodžio 16 d. posėdžiavusi Seimo Jaunimo ir sporto reikalų komisija domėjosi jaunimo politiką formuojančių ir įgyvendinančių institucijų veikla, 2021 m. planuojamu biudžetu ir darbais, kitais aktualiais klausimais jaunimo politikos srityje.

Posėdyje dalyvavęs Jaunimo reikalų departamento prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos direktorius Jonas Laniauskas pristatė komisijai departamento veiklos sritis ir pagrindinius artimiausių metų tikslus. Pasak J. Laniausko, Jaunimo reikalų departamentas artimiausius penkerius metus sieks, kad kiekvienoje savivaldybėje veiktų atviri jaunimo centrai ir erdvės, kurie orientuojasi į vieno langelio principo veiklas. Taip pat svarbu, kad kiekvienoje savivaldybėje veiktų jaunimo organizacijos arba nacionalinių jaunimo organizacijų padaliniai, atitinkantys jaunimo organizacijų kokybės metodiką, ir visos savivaldybės atitiktų draugiškos jaunimo savivaldybės koncepciją, t. y., kad kiekvienoje savivaldybėje būtų tam tikros jaunam žmogui skirtos paslaugos.

Galima pasidžiaugti, kad ateinančiais metais apie 30 proc. didėja finansavimas jaunimo politikos priemonėms ir tam 2021 m. valstybės biudžete numatoma 4057 tūkst. eurų.

Siekiant tobulinti jaunimo politikos įgyvendinimą, kitais metais numatoma Europos Sąjungos programas jaunimui Lietuvoje administruojančios Jaunimo tarptautinės bendradarbiavimo agentūros ir Jaunimo reikalų departamento prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos pertvarka prijungiant vieną įstaigą prie kitos. Planuojama, kad nuo kitų metų liepos 1 d. veiks viena jaunimo politiką įgyvendinanti įstaiga – Jaunimo agentūra.

Kalbėdamas apie COVID-19 pandemijos poveikį Jaunimo reikalų departamento vadovas pažymėjo, kad pagrindiniai iššūkiai yra nepertraukiamo darbo su jaunimu ir paslaugų mažiau galimybių turintiems jaunuoliams užtikrinimas. Be to, tiek jaunimas, tiek su jaunimu dirbantys asmenys jaučia didelę emocinę įtampą, todėl, pasak J. Laniausko, labai svarbus glaudus bendradarbiavimas siekiant identifikuoti svarbiausias problemas.

Komisijos pirmininkas Virgilijus Alekna, tel. (8 5) 239 6698

Parengė