Seimo nario Valdo Rakučio pranešimas: „Seime patvirtinta ir veiklą vykdys Tarpparlamentinių ryšių su Beniliukso šalimis laikinoji grupė“

2020 m. gruodžio 21 d. pranešimas žiniasklaidai

 

Praeitą penktadienį, gruodžio 18 d., Seime buvo patvirtinta Belgijos ir Nyderlandų Karalysčių ir Liuksemburgo Didžiosios Hercogystės tarpparlamentinių ryšių grupė. Grupės pirmininku buvo išrinktas Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narys prof. dr. Valdas Rakutis, o  pavaduotoju patvirtintas Liberalų sąjūdžio frakcijos narys Arminas Lydeka.

Su šiomis Europos Sąjungos šalimis, istorinėmis Žemutinėmis žemėmis esame susiję per Europos Parlamentą ir kitas Europos Sąjungos ir NATO centrines institucijas, tačiau dažnai pačios valstybės lieka kiek nuošalyje. Tuo tarpu jos yra mūsų valstybei svarbios ir pačios savaime. Visų pirma, jos yra panašaus dydžio kaip Lietuva, jos geopolitiškai taip pat yra tarp didžiųjų valstybių, kaip ir Baltijos šalys, tačiau vienos apie kitas žino palyginus nedaug, ypač žinių stokoja Beniliukso šalys. Jų gyventojai neturi didesnio intereso vykti į mūsų šalį, o ir tiltų tarp mūsų kultūrų nėra pastatyta. Štai šių tiltų statyba suburta grupė ir užsiims.

„Turime planą. Pirmiausiai norime susipažinti su valstybių parlamentais ir lietuvių bendruomenėmis. Paskaitų ir nuoširdaus bendravimo dėka reikės įveikti keletą nepasitikėjimo ir stereotipų barjerų. Vėliau planuojame rasti kelias temas, kurios galėtų pasitarnauti tiltų statybai. Pradžioje tai, žinoma, bus istoriniai naratyvai apie lietuvius, kūrusius Belgijos kariuomenę, Nyderlandų laivyno dalyvavimą XVII a. prekyboje ir karyboje, antrosios Biržų tvirtovės statybą, tačiau vėliau pereisime prie labiau taikomąją prasmę turinčių turizmo ir verslo skatinimo projektų. Neturime mus skiriančių praeities šešėlių, jaučiame didžiųjų valstybių svorius, todėl betarpiški kontaktai, gerai organizuotas svečių priėmimas ir konkreti veikla turėtų atverti naujas perspektyvas“, – teigia grupės pirmininkas V. Rakutis.

Tarpparlamentinių ryšių su Beniliukso šalimis laikinojoje grupėje dirbs 11 Seimo narių iš įvairių frakcijų, dauguma parlamentarų jau turi nemažos patirties ir įdirbio Beniliukso regione, todėl galima tikėtis kuo geriausių rezultatų, tuo labiau kad didelę paramą žada ir ambasada Belgijoje.

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Seimo kanceliarija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2020-12-21 15:25
Politika, ES
pasidalinti
atgal