Seimo Lietuvos socialdemokratų partijos frakcijos pranešimas: „Sveikatos sistema „ant ribos“ – laikas mokėti visą mokestį už valstybės apdraustuosius“

2020 m. gruodžio 23 d. pranešimas žiniasklaidai

Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžetas nėra pakankamas, kad spręstų kovos su koronaviruso infekcija problemas ir kitų sveikatos paslaugų visavertį teikimą, teigia Seimo Lietuvos socialdemokratų partijos frakcija.

„Vertinkime situaciją, kurią turime dabar – gydymo įstaigos gyvena neramiomis nuotaikomis. Kai kurios skelbia pasiekusios ribą, kai negali priimti naujų ligonių. Daugeliu atvejų ši riba pasiekta ne dėl lovų ar medicinos priemonių trūkumo, bet dėl to, kad trūksta personalo. Medikų algų ir socialinių garantijų klausimas iškeltas jau keletą metų prieš pandemiją, bet taip ir nebuvo iki galo išspręstas. Nemažai medikų per tą laiką nusivylė, paliko darbus, išvažiavo dirbti į užsienį. Tuo tarpu dabar jų rankos ir gebėjimai tapo aukso vertės, bet, deja, vis dar nėra adekvačiai atlyginami“, – sako Seimo Sveikatos reikalų komiteto narė Orinta Leiputė.

2021 metų Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto rodiklių patvirtinimo įstatymo projektas buvo grąžintas Vyriausybei tobulinti. Po patikslinimo buvo numatyta papildomai 108 mln. eurų. Vis dėlto, pasak socialdemokratų, ir tai negelbėja privalomojo sveikatos draudimo (PSD) biudžeto, būtina didinti jo pajamas.

„Šiuo metu PSD fondas nesurenka apie 10 procentų galimai dėl padidėjusio nedarbo, sumažintų atlyginimų. Bet prisiminkime, kad valstybė vis dar nevykdo savo įsipareigojimų ir nesumoka visos sumos mokesčių už valstybės draudžiamus asmenis, pavyzdžiui, pensininkus, nepilnamečius, bedarbius, toliau mokama tik mažiau nei pusė sumos, lyginant su dirbančio žmogus įmokomis už save į privalomą sveikatos draudimo fondą“, – sako Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininko pavaduotojas Liudas Jonaitis.

Socialdemokratų teigimu, toliau vilkinti sveikatos mokesčių neprimokėjimo iš valstybės pusės negalima. Tai neatleistina, visos sveikatos sistemos, atsidūrusios „ant ribos“, atžvilgiu.

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Seimo kanceliarija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2020-12-23 13:07
Politika, Verslas, ekonomika, finansai
pasidalinti
atgal