R. Morkūnaitė-Mikulėnienė: „Sveikiname Portugalijos pasiryžimą pasiekti realių ekonomikos atsigavimo rezultatų ir padėti Europos Sąjungai įveikti krizę, po kurios Europa taps žalesnė, labiau skaitmeninė, atsparesnė ir geriau prisitaikiusi prie dabartinių ir būsimų iššūkių“

2021 m. sausio 12 d. pranešimas žiniasklaidai

Sausio 11 d. Seimo Europos reikalų komiteto (ERK) pirmininkė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė dalyvavo nuotolinėje Europos Sąjungos nacionalinių parlamentų Europos reikalų komitetų pirmininkų konferencijoje (COSAC).

R. Morkūnaitė-Mikulėnienė savo pasisakyme sveikino Portugaliją, parengusią ambicingą pirmininkavimo ES Tarybai programą, kurios tikslas – įveikti pandemijos krizę, užtikrinti ekonomikos atsigavimą, atsparumo didinimą, žaliąją pertvarką, skaitmeninę transformaciją. Ji taip pat akcentavo būtinybę stiprinti bendrąją rinką siekiant ilgalaikių ekonominių tikslų, kovos su dezinformacija ir hibridinėmis grėsmėmis stiprinimą, kartu užtikrinant esminių ES veikimo principų ir vertybių laikymąsi. Ne mažiau svarbūs naujame migracijos ir prieglobsčio pakte iškelti tikslai – efektyvus sienų valdymas ir didesnis nuoseklumas integruojant migracijos politikos vidaus ir išorės aspektus.

ERK pirmininkė pažymėjo, kad Europos kaimynystės politika turi remtis bendrais interesais ir abipusiais veiksmais siekiant veiksmingesnės ir stipresnės ES partnerystės su Rytų ir Pietų kaimynėmis. Ji atkreipė dėmesį, kad dėl susidariusios krizės Rytų valstybėse padėtis išlieka nestabili ir Baltarusijos, taip pat Ukrainos valstybėms reikalinga konkreti ES pagalba skatinant ilgalaikius politinius sprendimus.

Ši COSAC konferencija skirta aptarti Portugalijos pirmininkavimo ES Tarybai prioritetus sprendžiant svarbius ES politikos iššūkius: didinti Europos atsparumą, skatinti pasitikėjimą Europos socialiniu modeliu, skatinti tvarų ekonomikos atsigavimą, spartinti sąžiningą ir įtraukią skaitmeninę pertvarką.

Konferencijoje taip pat daug dėmesio skirta valstybių narių pandemijos sukelto ekonominio ir socialinio poveikio problemų sprendimo klausimui. COSAC dalyviai pabrėžė 750 mlrd. eurų vertės ekonomikos gaivinimo priemonės „Kitos kartos ES“ įgyvendinimo svarbą. Tam, kad valstybės narės gautų paramą pagal šią priemonę, jos turi parengti nacionalinius ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo planus, kuriuose būtų išdėstytos jų reformų ir investicijų darbotvarkės iki 2026 m.

2021 m. gegužės 30 d. – birželio 1 d. vyks LXV ES nacionalinių parlamentų Europos reikalų komitetų pirmininkų konferencijos plenarinis posėdis.

COSAC (angl. Conference of Parliamentary Committees for Union Affairs) – Europos Sąjungos valstybių narių nacionalinių parlamentų Europos reikalų komitetų ir Europos Parlamento narių kas šešis mėnesius vykstanti konferencija, kurią rengia tuo metu ES Tarybai pirmininkaujančios valstybės narės parlamentas. Ši konferencija skatina nacionalinius parlamentus ir Europos Parlamentą keistis informacija ir geriausia praktika.

Portugalija pirmininkauja ES Tarybai 2021 sausio 1d. – 2021 birželio 30 d.

Daugiau informacijos:

Europos reikalų komiteto biuro patarėja

Aistė Pikiotienė, tel. (8 5) 239 684

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Seimo kanceliarija