EP narys A. Kubilius: Astravo AE - grėsmė Lietuvos nacionaliniam saugumui

Europos Parlamento (EP) narys Andrius Kubilius ketvirtadienį parlamento ITRE komiteto posėdyje vykusioje diskusijoje dėl Baltarusijoje pastatytos Astravo atominės elektrinės (AE,) pažymėjo, kad Astravo AE yra aiški ir dabar kylanti grėsmė mūsų nacionaliniam saugumui.

Šio klausimo komitete svarstymas Arvydo Sekmoko peticijos dėl Astravo AE nagrinėjimo  Europos Parlamente tęsinys. Svarstyme dalyvavo Europos Komisijos energetikos departamento direktoriaus pavaduotojas Masimas Gariba.

M. Gariba komiteto nariams pristatė Astravo AE europinių streso testų ir sinchronizacijos klausimą. EK atstovo teigimu, šį vasarį Komisijos įvertinimo (peer review) misija vyks į Astravą ir tikisi iki kovo mėn., kai Baltarusija pradės komercinį atominės paleidimą, užbaigti ataskaitą del streso testų igyvendinimo ir saugumo. Jis patikino, kad Komisija deda visas pastangas, kad Astravo AE atitiktų aukščiausius saugumo standartus. Jis taip pat pažymėjo, kad nuo lapkričio 3 dienos elektra iš Baltarusijos ir Astravo AE nebepatenka į Baltijos šalis. Jo teigimu, į Latviją iš Baltarusijos ateinančiais  patenka tik Rusijoje pagaminta elektros energija su aiškiais kilmės sertifikatais.

Posėdyje pasisakęs EP narys A. Kubilius teigė, kad „Lietuva nėra didelė šalis. Avarijos atveju mes neturėsime kur bėgti ir slėptis. Astravo AE Aleksandro Lukašenkos režimas pastatė kartu su kompanija „Rosatom 40 km netoli Vilniaus, Lietuvos sostinės.

Nuo europarlamentaro namų, esančių Vilniaus priemiestyje, elektrinė nutolusi tik 30 km.

A. Kubilius pabrėžė, kad jis iš principo nėra nusistatęs prieš branduolinę energiją.

Tačiau mes puikiai žinome, kaip A. Lukašenka elgiasi nuo praeitų metų. Kai kas gali pasakyti, kad atominių elektrinių yra ir šalia Briuselio ar Antverpeno. Tačiau norėčiau jūsų paklausti, ar norėtumėte, kad A. Lukašenka su Rosatom” pastatytų elektrinę šalia jūsų namų ar šalia Europos Parlamento pastato? klausė jis.

EP narys taip pat pažymėjo, kad šis Astravo AE projektas tai geopolitinis Kremliaus projektas, o Kremliaus suteikta 10 mlrd. JAV dolerių paskola elektrinės statybai skirta išlaikyti Lietuvą ir kitas Baltijos valstybes priklausomomis nuo šios elektrinės tiekiamos elektros.

Todėl mes ir kovojame prieš šią elektrinę, o Svetlanos Cichanouskajos vedama demokratinė Baltarusija taip pat yra prieš šį projektą. Tad mes nusprendėme uždrausti šios elektrinės pagamintos elektros importą, kalbėjo A. Kubilius.

Jis pakvietė kolegas EP narius būti solidariais ir padaryti viską, kad atsikratytume šios grėsmės ne tik Lietuvai, bet ir visai ES bei demokratinei Baltarusijai.

Europarlamentaras taip pat priminė, kad Astravo AE vieta buvo parinkta pažeidžiant ESPO konvenciją, o statant elektrinę įvyko keli rimti incidentai.

Be to, pagal ES metodologiją atlikti AE streso testai parodė, kad yra aiškių trūkumų, susijusių su elektrinės technologijų saugumu, o pateiktos rekomendacijos neįgyvendintos, sakė EP narys.

Absoliuti ITRE komiteto kalbėjusių narių dauguma išreiškė susirūpinimą dėl AE saugumo ir streso testų.

Latvijos europarlamentaras Ivars Ijabs teigė, kad reikia nepamiršti ir Baltarusijoje esančios politinės rizikos, kuri yra akivaizdi dabartinėmis aplinkybėmis. Pasak jo, Baltijos šalyse po rugpjūčio įvykių visi suprato, kad Baltarusija yra policinė valstybė, persekiojanti savo žmones. Jis nerimavo, kad dabartinis režimas yra linkęs slėpti informaciją, taip pat kad jis valdys Kremliaus pastatytą atominę elektrinę, visiškai priklausomą nuo Rosatom. Tai kelia grėsmę mūsų energetiniam saugumui, aplinkai ir žmonių sveikatai, sakė jis.

EP narys iš Lenkijos Jerzy Buzekas pritarė, kad šis projektas yra geopolitinis ir techniniu lygiu mes šios problemos neišspręsime, todėl reikia rimto politikų įsitraukimo ES lygmeniu bei šalių narių solidarumo.

Negalime įsileisti į savo rinką jokios elektros energijos, pagamintos nesilaikant saugumo standartų, sakė europarlamentaras.

Šiandieninė diskusija ITRE komitete vyko Europos Parlamento Peticijų komiteto sprendimu, kuris gimė po to, kai  Europos Parlamento Peticijų komitetas 2020 m. spalio mėn. apsvarstė Sąjūdžio prieš Astravo AE inicijuotą peticiją, kurią Peticijų komiteto posėdžiui tada pristatė buvęs Energetikos ministras Arvydas Sekmokas. Peticija buvo prašoma, kad Europos Parlamentas patvirtintų rezoliuciją, draudžiančią importuoti Astrave pagamintą elektrą į ES rinką. Tuo atveju, jei nesaugi Astravo atominė elektrinė bus pradėta eksploatuoti, Europos Parlamentas, Europos Komisija ir Europos Taryba raginama įvesti sankcijas atominės elektrinės statytojams bei su statyba ir jėgainės eksploatavimu susijusiems asmenims.

Yra numatoma, kad po šiandieninio  ITRE komiteto svarstymo,  Europos Parlamento vasario mėnesio plenarinėjė sesijoje bus svarstoma ir priimama viso Europos Parlamento speciali rezoliucija, skirta Astravo AE problemoms.

Pranešimą paskelbė: Europos Parlamento nario Andriaus Kubiliaus biuras
2021-01-14 17:17