Lietuvos parlamento skaitmeninė transformacija: Seimas sklandžiai perėjo prie nuotolinio darbo

2021 m. sausio 25 d. pranešimas žiniasklaidai

Užtikrindamas saugų veiklos tęstinumą COVID-19 įkarščio metu Lietuvos Respublikos Seimas pirmąkart posėdžiavo ir balsavo nuotoliniu būdu.

Nuotolinio darbo ir balsavimo galimybes Seimo nenutrūkstamai veiklai užtikrino sėkmingas Lietuvos parlamento bendradarbiavimas su pasauline debesijos paslaugų lydere „Microsoft“ ir jungtine „Micosoft“ partnerių „Fortevento“, „Avalytics“ ir „Ondato“ komanda.

Įvertinant teisėkūros procedūrų nulemtą sprendimo dirbti nuotoliniu būdu jautrumą, kompleksiškumą ir unikalumą, jungtinė „Microsoft“ komanda kartu su Seimo kanceliarija  įgyvendino sprendimą per itin trumpą laiką. Technologinis sprendimas buvo tik viena projekto dalis. Ne mažiau svarbu buvo išspręsti teisėkūros procedūrų klausimus, parengti įstatyminę bazę, kad nuotolinis balsavimas vyktų nepažeidžiant teisės aktų. Taip pat teko per trumpą laiką apmokyti sistemos naudotojus.

„Šis bendradarbiavimas, mano nuomone, yra vienas iš sėkmingiausių privataus ir viešojo sektorių subjektų bendradarbiavimo pavyzdžių, kurių linkėčiau mūsų šaliai kuo daugiau. Ypač sudėtingi ir jautrūs autentifikavimosi, balsavimo sprendimai ir kitos Seimo posėdžių procedūrų subtilybės buvo įgyvendintos greitai. Sukurta virtuali Seimo salė tapo patogiu ir efektyviu įrankiu, kurį tobulindamas Lietuvos parlamentas galės naudotis ir užtikrinti teisėkūros tęstinumą Lietuvoje“, – teigia Seimo Pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen

Sprendimas sukurtas debesijos bendravimo ir bendradarbiavimo platformos „Microsoft Teams“ pagrindu, panaudojant specialiai sukurtą „Microsoft Power Platform“ aplikaciją balsavimui ir „SharePoint Online“ paslaugą duomenų saugojimui bei integravimui su turima Lietuvos Respublikos Seimo balsavimo sistema. Pasisakymų ir komentarų fiksavimas realizuotas „Microsoft Lists“ sprendimo pagalba. Saugiam vartotojų atpažinimui naudojama „Azure AD“ kelių veiksnių autentifikacija. Seimo narių tapatybei nustatyti naudojamas mobilusis parašas arba „Smart-ID“ aplikacija. Papildomam saugumo užtikrinimui balsavimo metu taip pat fiksuojama balsuojančiojo Seimo nario fotografija.

„eParlamentas ir eBalsavimas yra ryžtingas skaitmeninės Lietuvos žingsnis į priekį sudėtingu šaliai metu. Labai vertinu naujojo Lietuvos parlamento pasitikėjimą. Ir, tikiuosi, kad ateinantys metai taps Lietuvos skaitmeninės transformacijos ir inovatyvių, efektyvių ir saugių debesijos sprendimų taikymo viešajame sektoriuje proveržio laikotarpiu“, – teigia „Micosoft Lietuva“ generalinis direktorius Simonas Černiauskas.

Seimo kanceliarijos 2020 metų lapkričio mėnesio pabaigoje atlikto tyrimo duomenimis, nuotolinis balsavimas plenariniuose posėdžiuose yra naudojamas arba yra sudarytos teisinės bei techninės galimybės jį naudoti dar 9-iuose parlamentuose (Belgijos Atstovų Rūmuose, Estijos Rygikoge, Kroatijos Susirinkime, Latvijos Saeimoje, Lenkijos Seime, Ispanijos Atstovų Rūmuose ir Senate, Slovėnijos Valstybės Susirinkime ir Europos Parlamente).

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Seimo kanceliarija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2021-01-25 09:05
Politika, ITT
pasidalinti
atgal