Seimo Jaunimo ir sporto reikalų komisija: siekiant išspręsti dziudo sporte kilusias problemas būtinas konfliktuojančių pusių bendradarbiavimas

2021 m. sausio 28 d. pranešimas žiniasklaidai 

 

Sausio 27 d. posėdžiavusi Seimo Jaunimo ir sporto reikalų komisija kartu su Nacionalinės dziudo asociacijos ir Lietuvos dziudo federacijos (LDF) atstovais aptarė padėtį šalies dziudo sporte.

Nacionalinės dziudo asociacijos atstovų teigimu, nesutarimai dziudo sporto bendruomenėje tęsiasi beveik 10 metų. LDF valdymo organai pasižymi šališkumu, piktnaudžaivimu valdžia, sankcijomis už išsakytą kritiką, ignoruoja sportininkus ir trenerius, neregistruoja aukštus rezultatus rodančių sportininkų į varžybas, sudaro kliūtis tapti federacijos nariais. Šios ir kitos panašios priežastys lėmė, kad dalis dziudo sporto klubų nutraukė narystę federacijoje. Pasak posėdyje dalyvavusio Nacionalinės dziudo asociacijos atstovo Lino Šantaro, LDF neatstovauja daugumos šalies dziudo sporto bendruomenės, o federacijos pastarąjį dešimtmetį vykdoma politika lėmė nuolat prastėjančius sportininkų pasiekimus ir bendrą dziudo sporto šakos nuopuolį.

LDF atstovai Nacionalinės dziudo federacijos atstovų teiginius vertino kaip asmeninę kelių asmenų nuomonę ir prašė viešoje erdvėje neskleisti neigiamos informacijos.  

Posėdyje dalyvavęs švietimo, mokslo ir sporto viceministras Linas Obcarskas pažymėjo, kad skiriant sporto federacijoms valstybės biudžeto lėšas aukšto meistriškumo sporto programai įgyvendinti, svarbu tikrumas dėl lėšų tikslingo panaudojimo. Viceministras informavo, kad ministerija planuoja šios ir kitų sporto federacijų auditą.

Komisijos nariai, išklausę visus posėdžio dalyvius, sutarė, kad kylančios problemos yra sporto organizacijų vidaus reikalas, tačiau toks dziudo sporto bendruomenės susipriešinimas ir susiskaldymas kenkia sporto šakai. Kadangi šios sporto šakos atstovai garsina Lietuvos vardą visame pasaulyje, jų pasiekimai yra reikšmingi visai šaliai, Komisijos narių nuomone, sprendžiant esamas problemas būtinas stipresnis tarpusavio bendradarbiavimas ir abipusis geranoriškumas, kuris padėtų plėtoti šią sporto šaką, o ne ją silpninti.

Komisijos pirmininkas Virgilijus Alekna, tel. (8 5) 239 6698

 

Parengė

Seimo kanceliarijos patarėja

Jurgita Petniūnaitė, tel. (8 5) 239 6177

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Seimo kanceliarija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2021-01-28 08:11
Sportas, Politika
pasidalinti
atgal