Griežtinami reikalavimai pelenams ir šlakui tvarkyti

Siekdama įgyvendinti žiedinės ekonomikos tikslus ir mažinti neigiamą poveikį aplinkai ir visuomenės sveikatai, Aplinkos ministerija parengė ir antradienį pateikė derinti atliekų deginimo įrenginiuose susidariusių pelenų ir šlako tvarkymo reikalavimų pakeitimus.

„Dėl atliekų tvarkytojų kentę pelenų ir šlako „kalvų“ kaimynystę Klaipėdos rajono Šimkų kaimo gyventojai galės atsikvėpti – sugriežtinus aplinkosauginius reikalavimus tokie atvejai nepasikartos“, – sako aplinkos ministras Simonas Gentvilas.

Parengtais pakeitimais siūloma nustatyti papildomus aplinkosauginius reikalavimus atliekų deginimo metu susidariusių pelenų ir šlako laikymui, krovimui, apdorojimui ir panaudojimui. Taip siekiama išvengti galimos oro ir grunto taršos kietosiomis dalelėmis ar pelenuose bei šlake esančiomis cheminėmis medžiagomis.

Siūloma leisti apdorotus pelenus ir šlaką naudoti kaip statybinę medžiagą ar jos pakaitalą (keliams tiesti ir rekonstruoti, pastatų pamatams, sąvartynams įrengti ir pan.), jeigu jie atitiks taršos normų, cheminių medžiagų registracijos reikalavimus ir turės eksploatacinių savybių deklaraciją. Atliekų tvarkytojas privalės patvirtinti kiekvienos rinkai teikiamos pelenų ar šlako siuntos deklaraciją, ar ji naudotina kaip antrinė žaliava, ir įdiegti kokybės valdymo sistemą.

Pelenai ir šlakas, neatitinkantys šių kriterijų arba per nustatytą laikotarpį nepanaudoti statiniams statyti, privalės būti laikomi ir tvarkomi pagal atliekų tvarkymo reikalavimus.

Savo pastabas ir pasiūlymus dėl Atliekų deginimo įrenginiuose ir bendro atliekų deginimo įrenginiuose susidariusių pelenų ir šlako tvarkymo reikalavimų pakeitimų gyventojai ir akademinė bendruomenė iki vasario 15 d. gali siųsti el. paštu pasiulymai@am.lt.

Pranešimą paskelbė: LR aplinkos ministerija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2021-02-02 17:31
Gamta, aplinkosauga, Ekologija
pasidalinti
atgal