EP narė R. Juknevičienė: “Norint padėti rusams, reikia ne važiuoti į Maskvą, o sėsti už bendro stalo su ES partneriais Vašingtone"

Europos Parlamento (EP) narė Rasa Juknevičienė antradienį vykusioje diskusijoje dėl  protestų Rusijoje ir opozicijos lyderio Aleksejaus Navalno įkalinimo su ES vyr. įgaliotinio saugumo politikai ir užsienio reikalams Dž. Boreliu (J. Borrell) pažymėjo, kad pokytis ES politikoje turi būti nukreiptas į pokyčius Rusijoje.

“Po kelių dešimtmečių  svajonių apie Europą nuo Lisabonos iki Vladivostoko, turime suprasti, kad tokia Europa neįmanoma, jei ją kursime su Kremliaus režimu”, - sakė europarlamentarė.

Ji teigė palaikanti svajonę apie demokratinę Europą nuo Lisabonos iki Vladivostoko be Lukašenkos, Putino ir kitų diktatorių.

Politikė kreipdamasi į Dž. Borelį pabrėžė, kad norint padėti rusams, reikia ne važiuoti į Maskvą, o sėsti už bendro stalo su ES partneriais Vašingtone ir pradėti ruošti bei įgyvendinti bendrą demokratijos planą.

“Putinui šiame plane turi būti taikoma sulaikymo strategija, o ne parama”, - kalbėjo EP narė R. Juknevičienė.

Jos teigimu, dar prieš Dž. Borelio vizitą į Maskvą buvo aišku, kad Kremlius iš jo pasityčios. “Tai įvyko bjauriai, nes pasityčiojo iš visos ES”, - teigė europarlamentarė.

Pasak R. Juknevičienės, Dž. Borelio “juodasis penktadienis Maskvoje turi pagaliau padėti susivokti ES, kad Putinas tikrai nepasikeis. Rusija kada nors pasikeis, bet ne Putinas”.

Ji pakvietė imtis esminių pokyčių ES politikoje dėl Putino režimo.

Europarlamentarės nuomone, “pirmiausia reikia nustoti mąstyti apie Rusiją kaip apie Putino Rusiją, mums reikia galvoti apie žmones Rusijoje”.

“Rusijos žmonėms Putinas yra didžiausia grėsmė”, - kalbėjo R. Juknevičienė.

Politikė pažymėjo, kad jeigu nepasimokysime iš karčios Dž. Borelio pamokos, mūsų kova prieš dezinformaciją ar kišimąsi bus kova su vėjo malūnais, o mūsų piliečiai nebegerbs šios Demokratijų Sąjungos

Pranešimą paskelbė: Europos Parlamento narės Rasos Juknevičienės biuras
2021-02-09 18:04