Tyrimas atskleidė: skiepai vaistinėse 4 iš 10 gyventojų papildomai motyvuoja vakcinuotis

Jau kovo mėnesį Lietuvos vaistinės turės galimybę teikti vakcinacijos paslaugas – pirmiausia nuo erkinio encefalito ir sezoninio gripo. Net 7 iš 10 Lietuvos gyventojų šią naujieną vertina teigiama, o 41 proc. mano, kad tai paskatins daugiau žmonių pasiskiepyti ir sustiprins visuomenės imunitetą, rodo BENU Vaistinė Lietuva užsakymu bendrovės „Spinter tyrimai“ atlikta visuomenės apklausa.

Pirminės sveikatos priežiūros paslaugų prieinamumas dėl COVID-19 pandemijos yra įtemptoje situacijoje, patys gyventojai būdami sveiki taip pat vengia lankytis poliklinikose ar kitose gydymo įstaigose ir skiepų laukti eilėse pas šeimos gydytoją, paskui prie skiepų kabinetų.

Tačiau trečdalis Lietuvos gyventojų mano, kad naujoji tvarka padės sumažinti eiles gydymo įstaigoje, dar 32 proc. įsitikinę, kad skiepų paslaugą pradėjus teikti vaistinėse, jie galės sutaupyti laiko, vakcina bus įskiepyta patogiau ir greičiau. Ir tik penktadalis respondentų sprendimą nuo kovo mėn. skiepyti vaistinėse vertina neigiamai, nes mano, kad tai daryti galima tik gydymo įstaigose.

„Noriu pasidžiaugti, kad beveik 40 BENU vaistininkų pareiškė norą pakelti savo kvalifikaciją ir gauti išplėstinės praktikos vaistininko licenciją, kuri leidžia teikti vakcinacijos paslaugą. Šiuo metu vaistininkai gilina praktines žinias apie skiepijimo techniką ir rekomendacijas, ligų profilaktiką, kontrolę, imuniteto susidarymą, galimą nepageidaujamą poveikį, vakcinų laikymo taisykles ir pan. Kai kurie jų jau išlaikę teorijos egzaminus, kiti tai padarys artimiausiu metu. Iki skiepijimo pradžios visi išplėstinės praktikos vaistininkai bus išlaikę ir praktikos egzaminą“, – sako Rasa Montvilė, BENU Vaistinė Lietuva generalinė direktorė.  

Anot R. Montvilės, itin svarbu, kad pagal naująją tvarką išplėstinės praktikos vaistininkas galės pats, be gydytojo siuntimo, priimti galutinius sprendimus dėl vakcinos paskyrimo. Tai leis supaprastinti ir sutrumpinti paciento kelią iki vakcinos, padidės jos prieinamumas.

Erkinis encefalitas: laikas skiepytis, kol erkės miega

Padidėjus skiepų prieinamumui, tikimasi, paspartės ir visuomenės vakcinacija. Kovo mėnuo – kaip tik tas metas, kai rekomenduojama skiepytis nuo erkinio encefalito. R. Montvilė tikisi, kad šiais metais pasiskiepijusių nuo erkinio encefalito skaičius gerokai išaugs.

„Nors pastarąjį dešimtmetį mūsų šalyje stebima sergamumo erkiniu encefalitu didėjimo tendencija, lietuviai nuo ligos, kuriai nėra jokio specifinio gydymo, o pasekmės gali baigtis invalidumu, skiepijasi vangiai. Tik 23 proc. apklaustų Lietuvos gyventojų įvardijo, kad yra pasiskiepiję nuo erkinio encefalito. Dažniausiai tai didesnes pajamas gaunantys didžiųjų miestų (26 proc.) ir kaimų (24 proc.) gyventojai. Vangiau skiepijasi miestelių ir rajonų centrų gyventojai (19 proc.)“, – sako BENU vaistinių tinklo vadovė ir priduria, kad gera žinia, jog daugiau nei trečdalis gyventojų planuoja skiepytis nuo erkinio encefalito.

Erkinis encefalitas – virusinė infekcija, kurios sukėlėją platina erkės. Ypač didelė rizika parsinešti erkių leidžiant laiką gamtoje – soduose, prie vandens telkinių, parkuose, skveruose ir miškuose, kuriuos karantino metu ypatingai pamėgo tautiečiai.

Saugumas – pirmiausia

Vaistinėms, norinčioms teikti vakcinacijos paslaugas, keliami ploto, patalpų vėdinimo reikalavimai, taip pat svarbu užtikrinti, kad jose būtų karštas ir šaltas vanduo, specialios funkcinės kėdės pacientams, vakcinų laikymo šaldytuvai ir pan.

„Tie 36 proc. gyventojų, kurie dar nėra apsaugoti nuo erkinio encefalito, bet planuoja pasiskiepyti, nuo kovo mėnesio turės daugiau galimybių. Kovą šią paslaugą planuojame pradėti teikti septyniose BENU tinklo vaistinėse Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje ir Pasvalyje, čia specialios patalpos šiuo metu pritaikomos ir iki skiepijimo pradžios atitiks visus reikalavimus, numatytus atnaujintuose teisės aktuose, higienos normose. Planuojame, kad sutvarkius formalumus ir gavus leidimus iš atitinkamų institucijų, paslaugą vaistinės pradės teikti kovo viduryje. Netolimoje ateityje šią paslaugą planuojame plėsti didesnėje dalyje tinklo vaistinių bei daugiau miestų“, – dalijasi R. Montvilė.

Šiuo metu skiepijimas vaistinėse praktikuojamas septyniose Europos šalyse – Norvegijoje, Danijoje, Airijoje, Portugalijoje, Prancūzijoje, Šveicarijoje ir Didžiojoje Britanijoje. BENU vaistinių tinklo vadovė sako, kad užsienio patirtis rodo, jog pasiskiepijusių žmonių skaičiai išauga, pradėjus vakcinavimą vaistinėse. Be to pandemijos laikotarpiu labai svarbu mažinti eiles gydymo įstaigose ir tolygiau paskirstyti krūvį sveikatos priežiūros specialistams.

Pranešimą paskelbė: UAB Headline Agency
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2021-02-10 08:00
Sveikata, grožis, Medicina, farmacija
pasidalinti
atgal