R. Juknevičienė: Turime remti demokratijos ir laisvės siekiančias tautas

Europos Parlamento narė, buvusi NATO Parlamentinės Asamblėjos (PA) prezidentė Rasa Juknevičienė antradienį dalyvavo virtualiame renginyje Ukraina-NATO: vizija-2030, skirtame Ukrainos perspektyvoms NATO, kurį organizavo Ukrainos delegacija NATO PA. Renginyje dalyvavo NATO PA prezidentas Gerald E. Connolly, Ukrainos, Prancūzijos parlamentinės delegacijos NATO PA atstovai, Ukrainos parlamento atstovai ir kt. 

Prieš 2 metus euroatlantinės integracijos principas buvo įrašytas Ukrainos Konstitucijoje. Tad pats laikas kalbėti apie transatlantinių santykių statusą, kadangi tai svarbu tokioms šalims kaip Ukraina, Sakartvelas bei visam regionui, – sakė EP narė R. Juknevičienė.

Kalbėdama apie transatlantinių santykių svarbą ir apie dabartines aktualijas, europarlamentarė pažymėjo, kad po kelių dešimtmečių svajonių apie Europą nuo Lisabonos iki Vladivostoko, turime permąstyti savo santykius su agresyviu Staliną garbinančiu Kremliaus režimu, o transatlantinis ryšys turi užtikrinti agresijos sulaikymą.

Komentuodama neseniai įvykusį ES vyr. įgaliotinio J. Borrell’io vizitą į Maskvą, ji sakė, kad po jo turėtų nebelikti svajotojų, kad Putinas pasikeis ir kad Europa nuo Lisabonos iki Vladivostoko įmanoma su šiuo režimu. 

Šia prasme Borrell’io vizitas buvo sėkmingas. Situacija tik blogėja ir blogės toliau. Todėl šiandien kaip niekada reikalinga stipri bendra transatlantinė politika. Jos svarbos nenukreipčiau tik į Rusijos faktorių. Čia tinka ir labiau koordinuotos politikos Kinijos atžvilgiu paieška, ir kitos iškylančios saugumo problemos, - kalbėjo R. Juknevičienė.

Ji pabrėžė, kad vienas svarbiausias kriterijus ir vektorius, kuris privalo vienyti mūsų strategiją, taktiką ir veiksmus - tai demokratijos apsauga, plėtra ir įsitvirtinimas Europos kontinente. 

Šia prasme aš įsivaizduoju ir Europą nuo Lisabonos iki Vladivostoko. Tai turi būti demokratinė erdvė. Aš tik taip suprantu bendrus ilgalaikius transatlantinių santykių tikslus, – sakė europarlamentarė.

Todėl, pasak jos, Ukrainos ateitis čia yra vienas svarbiausių kertinių akmenų

EP narės teigimu, be Ukrainos Putino Kremlius negali kurti savo imperijos. 

Šiandien matome, kad ir Baltarusija jau nebe garantuota Kremliaus aljanso narė. Todėl, norėdami turėti taiką Europoje, turime remti demokratijos ir laisvės siekiančias tautas. Nes demokratijos nekariauja, – pažymėjo R. Juknevičienė.

Pranešimą paskelbė: Europos Parlamento narės Rasos Juknevičienės biuras
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2021-02-10 15:56
Tarptaut.santykiai, Politika
pasidalinti
atgal