Seimo Ekonomikos komitetas svarstė turizmo sektoriaus problemas, paramos priemones ir pateikė konkrečius siūlymus Vyriausybei

2021 m. vasario 10 d. pranešimas žiniasklaidai 

 

Šiandien Seimo Ekonomikos komitetas posėdyje (nuotoliniu būdu) svarstė parlamentinės kontrolės klausimą „Turizmo sektoriaus problemos ir paramos priemonės.“

Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnyba pateikė informaciją apie kelionių organizavimo verslo (išvykstamojo, vietinio ir atvykstamojo turizmo) padėtį. 2020 m. gruodžio 31 d. duomenimis, Lietuvoje veikė 243 licencijuoti kelionių organizatoriai (2019 m. – 252). Jų metinės pajamos krito nuo 361 mln. eurų iki 74 mln. eurų, t. y. 80 proc. per metus. Patirtas bendras10 mln. eurų nuostolis. 15 kelionių organizatorių įmonių yra nemokios (6 proc.), nes jų nuosavas kapitalas tapo nepakankamas, o 37 kelionių organizatorių (15 proc.) nemokumo rizika yra labai aukšta, t. y. tiek įmonių gali susidurti su nemokumo rizika kitą ketvirtį.

Ekonomikos ir inovacijų viceministras Vincas Jurgutis pristatė naujausią informaciją apie paramą turizmo sektoriaus įmonėms: Lietuvos verslo paramos agentūra yra gavusi paraiškas subsidijai gauti iš 1774 įmonių, kurių pagrindinė arba papildoma veikla yra kelionių agentūrų, ekskursijų organizatorių, išankstinio užsakymo paslaugų ir susijusi veikla, apgyvendinimo veikla, maitinimo ir gėrimų teikimo veikla.

Iš jų 1722 paraiškos jau įvertintos kaip tinkamos gauti subsidiją ir toliau perduodamos vertinti Valstybinei mokesčių inspekcijai. 1318 įmonėms jau priimtas sprendimas skirti subsidijas bendrai 4,028 mln. eurų sumai. Subsidijos skirtos įmonėms, kurių turizmo veikla yra pagrindinė atitinkamai: kelionių agentūroms ir organizatoriams – 407 tūkst. eurų; maitinimo įstaigoms – 2,676 mln. eurų; apgyvendinimo įstaigoms – 520,5 tūkst. eurų. Reikalavimų subsidijoms gauti neatitiko 4 įmonės.

Savo pranešime viceministras pristatė ir kitas numatomas paramos turizmo sektoriui priemones: dėl testavimo išlaidų kompensavimo, keliautojų grąžinimo išlaidų kompensavimo tvarkos pakeitimų, vietinio turizmo skatinimo, tikslinio apgyvendinimo paslaugų kompensavimo ir pan.

Komiteto posėdyje dalyvavę turizmo sektoriaus atstovai (Lietuvos kelionių verslo asociacijos vicepirmininkas Udrius Armalis, Lietuvos turizmo rūmų prezidentė Žydrė Gavelienė, Lietuvos turizmo asociacijos vykdančioji direktorė Milda Plepytė-Rainienė, Lietuvos gidų sąjungos prezidentas Linas Daubaras, Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė Evalda Šiškauskienė, Lietuvos konferencijų ir renginių asociacijas vadovė Jolanta Beniulienė ir kt.), iš esmės pritardami rengiamoms paramos priemonėms, išsakė savo pastabas ir pasiūlymus.

Komiteto nariai bendru sutarimu pritarė komiteto išvados rengėjų Andriaus Bagdono ir Laimos Mogenienės parengtam Komiteto sprendimui, kuriame siūloma Vyriausybei įtraukti turizmo sektorių į strateginio planavimo dokumentus, išnagrinėti startuolio „E-skiepų pasas“ sukūrimo rėmimo galimybę, sudaryti galimybę šeimoms, taip pat asmenims, paskiepytiems ar persirgusiems Covid-19, saugiai naudotis kaimo turizmo sodybų paslaugomis.

Ekonomikos ir inovacijų ministerijai siūloma numatyti konkrečias priemones vietinio turizmo plėtrai ir atvykstamajam turizmui skatinti. 

Ekonomikos komiteto biuro patarėja (ES) Rasa Ona Duburaitė,

tel. 239 6756, el. p. rasa.duburaite@lrs.lt

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Seimo kanceliarija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2021-02-10 16:36
Politika, Turizmas
pasidalinti
atgal