Seimo Jaunimo ir sporto reikalų komisija aptarė techninių sporto šakų problemas: būtina didinti aukšto meistriškumo sporto finansavimą, keisti Sporto įstatymą

2021 m. vasario 11 d. pranešimas žiniasklaidai 

 

Vasario 10 d. posėdžiavusi Seimo Jaunimo ir sporto reikalų komisija išklausė informaciją apie Lietuvos techninių sporto šakų federacijų veiklą ir aptarė su šių sporto šakų plėtojimu susijusias problemas.

Posėdyje dalyvavusių nacionalinių techninių sporto šakų federacijų atstovai išskyrė keletą pagrindinių jų veikloje kylančių problemų ir pateikė savo siūlymus, kaip jas spręsti. Jie siūlo didinti valstybės finansavimą aukšto meistriškumo sportui ir mažinti finansavimo skirtumus tarp olimpinių ir kitų sporto šakų.

Pasak Lietuvos motociklų sporto federacijos prezidento Roberto Benediktavičiaus, asmenų lygiateisiškumo principas sporte yra įgyvendinamas netinkamai. Sporto federacijų finansavimo, stipendijų ir premijų sportininkams skyrimo tvarka nustatyta neatsižvelgiant į sporto šakų, ypač techninių, specifiką. Techninių sporto šakų atstovai dažnais atvejais net ir užėmę aukštas prizines vietas pasaulio ar Europos čempionatuose, nėra valstybės skatinami už pasiektus sporto laimėjimus. Tokie laimėjimai dažnai neprideda taškų ir sporto federacijai, siekiančiai gauti valstybės finansavimą. Be to, valstybė neinvestuoja į techninių sporto šakų infrastruktūrą.

Nors pastaraisiais metais valstybės finansavimas bendrai sportui augo, tačiau skiriamos lėšos aukšto meistriškumo sportui praktiškai nekito. Komisija jau ne kartą yra pasisakiusi dėl būtinybės didinti finansavimą aukšto meistriškumo sportui. Komisijos nariai tikisi, kad šis klausimas ir bent dalis posėdyje aptartų problemų išsispręs priėmus atitinkamus Sporto įstatymo pakeitimus.

Šiuo metu Švietimo, mokslo ir sporto ministerijoje sudaryta darbo grupė baigia rengti Sporto įstatymo pakeitimo įstatymo projektą, su kuriuo komisija planuoja susipažinti, ir naujus numatomus pakeitimus aptarti artimiausiame posėdyje.

Komisijos pirmininkas Virgilijus Alekna, tel. (8 5) 239 6698

 

Parengė

Seimo kanceliarijos patarėja

Jurgita Petniūnaitė, tel. (8 5) 239 6177

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Seimo kanceliarija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2021-02-11 10:13
Sportas, Politika
pasidalinti
atgal