Laima Andrikienė: „Kartu su Lietuvos medikų sąjūdžiu raginame Baltarusijos valdžią nutraukti gydytojo Arciomo Sarokino ir žurnalistės Katsiarynos Barysevič persekiojimą“

2021 m. vasario 23 d. pranešimas žiniasklaidai

Reaguodama į Lietuvos medikų sąjūdžio vasario 20 dieną išplatintą pareiškimą dėl situacijos Baltarusijoje Seimo narė, Europos Tarybos Parlamentinės Asamblėjos viceprezidentė Laima Andrikienė teigia, kad solidarizuojasi su medikais ir taip pat ragina Baltarusijos prokurorus nedelsiant panaikinti nepagrįstus kaltinimus gydytojui Arciomui Sarokinui bei žurnalistei Katsiarynai Barysevič.

„Aš solidarizuojuosi su Lietuvos medikų sąjūdžiu ir raginu Baltarusijos prokurorus nedelsiant panaikinti nepagrįstus kaltinimus gydytojui Arciomui Sarokinui bei žurnalistei Katsiarynai Barysevič ir nutraukti jiems iškeltą baudžiamąją bylą. Šiomis dienomis Minske vykstantis šių niekuo nekaltų žmonių teismas yra pasityčiojimas iš teisingumo“, – sako L. Andrikienė.

Pasak parlamentarės, Medikų sąjūdžio nariai kreipėsi į Lietuvos vadovus ir Seimą, Lietuvos žurnalistų sąjungą, nevyriausybines organizacijas, atkreipdami jų dėmesį į Aliaksandro Lukašenkos režimo akiratyje atsidūrusius ir persekiojamus žurnalistus, kurie viso labo atlieka savo tiesioginę pareigą – renka ir skleidžia informaciją, siekdami objektyviai nušviesti įvykius. Šią savaitę kartu su žurnaliste teisiamas ir baltarusių medikas A. Sarokinas, sąžiningai atlikęs savo darbą, gelbėdamas žmogaus gyvybę ir apgynęs jo garbę bei orumą.

L. Andrikienė pritaria Lietuvos medikų pozicijai, kad baudžiamosios bylos teisiamiesiems turi būti nutrauktos, nes „gydytojo veiksmai buvo teisėti, jie nepažeidė paciento teisių ir nesukėlė grėsmės paciento gyvybei. O žurnalistė savo straipsnyje pateikė tikrovę atitinkančią informaciją“.

Žurnalistė K. Barysevič teisiama už tai, kad išdrįso paneigti valdžios skleistą melą neva R. Bandarenka, neišgyvenęs po režimo specialiųjų tarnybų prieš jį panaudoto smurto, buvęs neblaivus ir mirė dėl muštynėse patirtų traumų. K. Barysevič, pasiremdama gydytojo A. Sarokino liudijimu, atskleidė, kad R. Bandarenkos kraujyje alkoholio nerasta.

Minske vasario 19 d. Minske prasidėjęs, o šią savaitę besitęsiantis teismo procesas yra uždaras. To pareikalavo prokurorė, nors kaltinamieji bei jų advokatai ir žuvusiojo R. Bandarenkos artimieji prašė atviro teismo proceso. Teisme neleista dalyvauti ir užsienio valstybių diplomatams, pareiškusiems norą stebėti teismą.

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Seimo kanceliarija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2021-02-23 09:43
Politika, Kiti pranešimai
pasidalinti
atgal