Uzbekistanas ir Lietuva – šalys, siekiančios artimesnio bendradarbiavimo

2021 m. vasario 23 d. pranešimas žiniasklaidai

Šiandien Seimo Tarpparlamentinių ryšių su Uzbekistano Respublika grupės nariai susitiko su Uzbekistano Mili Medžliso Tarpparlamentinių ryšių su Lietuvos Respublika grupe. Tai pirmas nuotolinis šių grupių posėdis nuo pandemijos pradžios.

„Esame maža valstybė Europos Sąjungoje, bet mes joje antras pagal dydį prekybinis partneris Uzbekistanui. Esame suinteresuoti plėtoti savo santykius. Susitikime aptarėme sritis, kuriose norėtume intensyvesnio bendradarbiavimo. Jiems labai norėtųsi bendradarbiauti informacijos srityje, mūsų įmonių atėjimo ir dalyvavimo plėtojant e. valdžios projektus, informacinių ryšių sistemą. Kai kurie universitetai jau bendradarbiauja, bet norėtų didesnio bendradarbiavimo. Kalbėjome apie tai, kad Uzbekistano gyventojai galėtų naudotis mūsų sanatorijų paslaugomis, o jie lauktų mūsų turistų jų nuostabiuose miestuose Samarkande, Bucharoje, Chyvoje. Taip pat sutarėme plėtoti ryšius tarp mūsų parlamentų komitetų. Jiems labai įdomu perimti gerąją patirtį, kaip mes išplėtojome laisvąsias ekonomikos zonas“, Seimo kanceliarijos Spaudos biurui sakė Seimo Tarpparlamentinių ryšių su Uzbekistano Respublika grupės pirmininkas Kęstutis Masiulis.

Uzbekistanas labai domisi Lietuvos teisine baze – ypač socialinės, sveikatos, ekonomikos srityse. Lietuvos ir Uzbekistano bendradarbiavimas galėtų pasitarnauti Uzbekistanui Europos Sąjungos derybose tvirtesnės partnerystės ir bendradarbiavimo susitarimo link. Europos Sąjunga sveikina Uzbekistaną žengiant tvirtus žingsnius žmogaus teisių ir laisvių gerinimo srityje.

Lietuva domisi ir stengiasi užimti svarbią poziciją Uzbekistane – transporto, informacinių technologijų, sveikatos apsaugos, atsinaujinančių energijos šaltinių srityse.

Taip pat labai svarbi niša – aukštojo mokslo srityje. Lietuvos universitetai yra pasirašę bendradarbiavimo sutartis su Uzbekistano aukštojo mokslo įstaigomis. Bet svarbu daugiau dėmesio skirti studentų mainų programoms, uzbekų studentų galimybėms rinktis mokslą Lietuvoje.

Lietuva taip pat netrukus turės oficialiai patvirtintą garbės konsulą Uzbekistane.

Tarpparlamentinis bendravimas tarp Lietuvos ir Uzbekistano vyksta nuolat ir konstruktyviai. Iki pandemijos Uzbekistane lankėsi keli Seimo Pirmininko pavaduotojai, tarpparlamentinių ryšių grupės nariai.

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Seimo kanceliarija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
atgal