„Verslios Lietuvos“ tyrimas: pandemija eksportuotojų nebaugina – auga ir plėtra, ir kontraktų vertė

Nors pernai verslas susidūrė su sunkumais dėl COVID-19 pandemijos ir tai turėjo įtakos jų rodikliams, tačiau eksportuojančių įmonių nuotaika išlieka gera, o kas penktai eksportuojančiai įmonei susiklosčiusi situacija padėjo didinti eksporto apsukas. Auga tiek eksportuojančių, tiek ketinančių tą daryti įmonių poreikiai, pastebimas didesnis susidomėjimas kitų šalių rinkomis: dairomasi naujų galimybių, plečiasi šalių, į kurias eksportuojama, sąrašas.

Tai rodo verslumo ir eksporto plėtros agentūros „Versli Lietuva“ užsakymu atliktas kasmetinis klientų pasitenkinimo tyrimas, kurį 2020 m. gruodį – 2021 m. sausį vykdė tyrimų bendrovė „RAIT“.

„Vertindami apklausos rezultatus, galime teigti, kad pandemijos poveikis eksportui nėra toks dramatiškas, kokio buvo galima tikėtis. Sudėtingas laikotarpis privertė verslą į situaciją pažiūrėti kūrybiškai, lanksčiai ir greitai suktis iš padėties. Eksportuojančios įmonės elgiasi brandžiai ir ieško naujų verslo partnerių, dairosi į naujas rinkas ir plečia eksporto geografiją. Apklausos duomenimis, net 6 iš dešimties eksportuojančių „Verslios Lietuvos“ klientų pernai pradėjo dirbti su naujomis rinkomis. Taip mažinama rizika dėl galimo ekonominio sulėtėjimo tam tikrose valstybėse. Kartu šie sėkmingi ėjimai rodo, kad auga lietuviškų įmonių konkurencingumas tarptautinėse rinkose“,  – sako „Verslios Lietuvos“ eksporto departamento direktorė Rasa Uždavinytė. 

Remiantis apklausa, įmonės geriau nei vidutiniškai – 2,9 balo iš 5 galimų – įvertino pasaulinės pandemijos poveikį eksporto apimčiai 2020-aisiais. Net 52 proc. tyrimo respondentų šiuo laikotarpiu esminių skirtumų nepajuto, 26 proc. tikino, kad pandemija jų įmonės eksporto apimtį paveikė neigiamai, tačiau 22 proc. apklaustųjų vertino, kad pandemija turėjo teigiamą įtaką jų eksporto apimties augimui.

2020 m. tarp populiariausių naujų eksporto krypčių buvo Prancūzija (13 proc.), Vokietija (11 proc.), Suomija (10 proc.), Danija (10 proc.), Italija (8 proc.), Belgija (8 proc.), Japonija (7 proc.). Tarp labiausiai geidžiamų rinkų išlieka Vokietija (20 proc. apklaustųjų norėtų pradėti eksportuoti), Švedija (15 proc.), JAV (12 proc.), Norvegija (12 proc.), Danija (12 proc.), Jungtinė Karalystė (10 proc.).

Prie sėkmingos eksporto plėtros prisidėjo ir „Verslios Lietuvos“ teikiamos eksporto skatinimo paslaugos. Beveik 9 iš 10 agentūros klientų tikina, kad su eksporto plėtra susijusios paslaugos padėjo jiems pagerinti veiklos rezultatus. Net 94 proc. respondentų, bendradarbiaudami su agentūra, surado potencialius užsienio partnerius, 86 proc. pasirašė sutartis, sulaukė konkrečių užsakymų, kurių, apklausos duomenimis, vertė svyravo nuo 700 Eur iki daugiau nei 250 tūkst. Eur. Iš viso 2020 metais su „Verslios Lietuvos“ teikiama pagalba Lietuvos įmonių  eksporto kontraktų vertė siekia beveik 30 mln. Eur.

„Dalyvavimas tarptautinėse parodose su nacionaliniu stendu – geriausiai žinoma ir efektyviausia „Verslios Lietuvos“ eksporto skatinimo paslauga. Gaila, kad pernai absoliuti dauguma planuotų parodų neįvyko, bet džiaugiamės, kad įmonės įvertino mūsų pastangas suburti jas į virtualias parodas. Suprasdami, kad virtualūs susitikimai neatstos gyvo kontakto, savo dėmesį telkėme į naujas paslaugas – mokėme įmones pasinaudoti e. prekybos galimybėmis,  kvietėme naudotis tarptautinėmis viešųjų pirkimų platformomis, išvystėme nacionalinio paviljono globalioje platformoje Azijos rinkoms iniciatyvą. Taip pat subūrėme daugiau nei 250 Lietuvos gamintojų ir tiekėjų į duomenų bazę, kuri tapo patikimu įrankiu ieškant verslo partnerių, gaminančių ir tiekiančių konkrečias asmens apsaugos priemones ir galinčių atlikti susijusias paslaugas“, – sako R. Uždavinytė.

Pasak jos, šiemet „Versli Lietuva“ taip pat ketina  augti ir plėstis siūlydama klientams patrauklias, efektyvią verslo plėtrą kuriančias ir iš pandemijos gniaužtų išsivaduoti skatinančias priemones.

„Septyniose užsienio rinkose pradės dirbti užsienio sektoriniai konsultantai, kurie padės įmonėms įžengti į rinką, surasti potencialius partnerius, pritaikyti produktą ar paslaugą. Į pernai labai sėkmingai praėjusius e. prekybos mokymus vėl kviesime ne mažiau kaip 250 eksportuojančių įmonių. Taip pat tęsime jau spėjusius pasiteisinti prekės ženklo kūrimo ir vystymo mokymus „BrandLAB“, organizuosime dalyvavimą parodose Prancūzijoje, Vokietijoje, JAV, Nyderlanduose, Japonijoje, Jungtinėje Karalystėje“, – sako „Verslios Lietuvos“ eksporto departamento direktorė R. Uždavinytė.

Pranešimą paskelbė: VšĮ Inovacijų agentūra
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2021-02-24 14:02
Verslas, ekonomika, finansai
pasidalinti
atgal