Seimo Ekonomikos komitetas nagrinėjo elektros energijos tiekimo sutrikimų priežastis ir pateikė savo siūlymus

2021 m. vasario 24 d. pranešimas žiniasklaidai 

 

Šiandien Ekonomikos komiteto nuotoliniame posėdyje buvo suvartomas parlamentinės kontrolės klausimas dėl elektros energijos tiekimo sutrikimų ir padarinių likvidavimo problemų. Energetikos ministras Dainius Kreivys pristatė ministerijos veiksmus ir numatomas priemones, padėsiančias ateityje išvengti stichinių reiškinių padaromos žalos, kai vartotojai lieka be elektros. Ekonomikos komiteto nariai susipažino su AB „Energijos skirstymo operatorius“ generalinio direktoriaus Mindaugo Keizerio informacija, kaip vyksta nutrūkusių elektros tiekimo linijų tvarkymo darbai ir su kokiais sunkumais susiduriama šalinant stichinių reiškinių padarinius.

Ekonomikos komiteto nariai, įvertindami nepertraukiamo elektros energijos tiekimo svarbą Lietuvos ūkiui ir gyventojams ir siekdami užtikrinti elektros energijos tinklo darbo stabilumą, pritarė komiteto išvados rengėjų – Kazio Starkevičiaus ir Jono Pinskaus – parengtam Komiteto sprendimui, kuriame teikiami pasiūlymai Vyriausybei, Energetikos ir Aplinkos ministerijoms, taip pat AB „Energijos skirstymo operatoriui“.

Komiteto sprendime Vyriausybei siūloma išnagrinėti galimybę elektros oro linijų pakeitimo elektros kabelių požeminėmis linijomis projektus finansuoti Europos Sąjungos struktūrinės paramos lėšomis.

Energetikos ministerijai siūloma patikslinti teisinį reglamentavimą ir apibrėžti elektros skirstomiesiems tinklams pavojų keliančių medžių sampratą bei numatyti jų šalinimo tvarką elektros skirstomųjų tinklų apsaugos zonose. Taip pat bendradarbiaujant su AB „Energijos skirstymo operatoriumi“ ir su už civilinę saugą atsakingomis institucijomis išnagrinėti esamas avarijų likvidavimo procedūras, šalinant elektros linijų gedimus stichinių reiškinių metu, ir parengti tarpinstitucinius sprendimus, įgalinančius greičiau atkurti elektros energijos tiekimą.

Aplinkos ministerijai siūloma patikslinti teisinį reglamentavimą numatant, kad elektros tinklams pavojų keliantys medžiai, kurie auga miške, elektros oro linijų ar elektros kabelių oro linijų apsaugos zonoje ar už jos ribų ir virsdami gali kliudyti ir pažeisti elektros tinklus, būtų kertami be leidimo kirsti mišką, apie tai prieš medžių kirtimą informavus Valstybinę miškų tarnybą.

AB „Energijos skirstymo operatoriui“ siūloma 10 metų skirstomųjų tinklų plėtros, atnaujinimo, modernizavimo ir investicijų plane numatyti veiksmingas kompleksines priemones, skirtas elektros persiuntimo patikimumui užtikrinti, vykdant elektros oro linijų pakeitimą elektros kabelių požeminėmis linijomis; elektros tinklams pavojų keliančių medžių kirtimą (šalinimą) elektros tinklų apsaugos zonoje ar už jos ribų, taip pat kitas priemones teikiant prioritetą dažniausiai atsijungiančioms ir (ar) daugiausiai klientų turinčioms elektros skirstymo linijoms.

         

Ekonomikos komiteto biuro vedėja RimaPetkūnienė,

tel. 239 6759, el. p. rima.petkuniene@lrs.lt

 

Ekonomikos komiteto biuro patarėja (ES) Rasa Ona Duburaitė,

tel. 239 6756, el. p. rasa.duburaite@lrs.lt

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Seimo kanceliarija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2021-02-24 14:19
Politika, Energetika
pasidalinti
atgal