Pasinaudoję valstybės parama į elektromobilius persėda ir vadybininkai, ir slaugytojai

Skyrus daugiau kaip pusės milijono eurų valstybinę paramą įmonėms, jų darbuotojai persės į 128 naujus elektromobilius. Tokią subsidiją 38 juridiniams asmenims, kurių pateiktas paraiškas įvertino Aplinkos projektų valdymo agentūra (APVA), pasirašydamas įsakymą skyrė aplinkos ministras Simonas Gentvilas.

Per dešimt metų šios naujos 128 transporto priemonės sumažins anglies dioksido foną apie 12 tūkst. tonų.

„Tai tik pirmieji žingsniai Lietuvos transportui keičiantis į neutralų klimatui. Vis dėlto ir tai reikšminga – vos vienas toks automobilis bendrame šalies šiltnamio dujų balanse sutaupo apie 10 tonų emisijų per metus“, – sako Simonas Gentvilas.

Savo visų darbuotojų tarnybinių automobilių parką elektriniu pakeitė socialinius projektus vykdanti VšĮ „Saugi pradžia“ – Kauno, kaip kultūros sostinės, partnerė. Tiesa, be direktorės įstaigoje dirba dar dvi darbuotojos, į su APVA parama įsigytus elektromobilius jiedvi ir persės.

„Taip iš karto visa mūsų viešoji įstaiga tampa žalia. Tai gera reklama ir mums, ir projektui „Kaunas 2022”, – sako „Saugios pradžios“ direktorė Rūta Jasienė.

Šiame skatinimo įsigyti elektromobilius etape iš viešojo sektoriaus dalyvavo viena įstaiga –Druskininkų pirminės sveikatos priežiūros centras. Pasak jos direktorės Eglės Matienės, einant Žaliojo kurso kryptimi, tai buvo neišvengiama investicija. 

„Mūsų transporto parkas buvo beviltiškai pasenęs: turėjome du 2002 m. dyzelinius „šaranus“. Pagrindinis motyvas pereiti prie elektromobilių paprastas ir aiškus – tai mažesnės sąnaudos. Žinoma, gyvenant ir dirbant Druskininkų kurorte kartu rūpi tausoti aplinką. Mes žiūrime į ateitį“, – sako Druskininkų pirminės sveikatos priežiūros centro vadovė.

Druskininkuose į dvi naujas elektrines mašinas persės pacientus lankantis personalas.

Savo transporto parką sparčiai į klimatui neutralų keičia ir kelių savivaldybių valdoma didžiausia šalies vandentvarkos bendrovė „Vilniaus vandenys”, neseniai pasinaudojusi parama įsigijusi aštuonias elektrines transporto priemones.

„Planuojame gamtai draugiškais pakeisti visus savo eksploatuojamus automobilius ir taip prisidėti kuriant švaresnį ir žalesnį miestą“, – sako bendrovės generalinis direktorius Marius Švaikauskas.

„Vilniaus vandenys“ skaičiuoja, kad alternatyvia energija varomi automobiliai ne tik sumažins ekologinį pėdsaką, bet ir padės sutaupyti apie 3,5 tūkst. eurų per metus.

Valstybės subsidijomis elektromobiliams įsigyti daugiausiai pasinaudojo transporto ir logistikos, energetikos, valymo paslaugų rinkose veikiančios įmonės. Viena įmonė įsigydama 50 elektromobilių iš viso investavo 1,24 mln. eurų.

Pernai paraiškų elektromobilių įsigijimui skatinti gyventojai pateikė už 1,5 mln. eurų, o įmonės – už 1,3 mln. eurų. Likusius įsakymus įmonių ir įstaigų paramai pervesti aplinkos ministras pasirašys netrukus. Šiemet abi grupės bus remiamos po 3 mln. eurų. Iš viso juridiniai asmenys per praėjusį kvietimą pateikė paraiškas įsigyti 279 elektromobilius, o gyventojai – 533.

Kaip rodo naujausia Aplinkos ministerijoje parengta ataskaita, didžiausią taršą šiltnamio dujomis Lietuvoje sukelia transportas: per pastaruosius 15 metų šios sektoriaus išlakos augo net 49 proc. Finansiškai skatindama keisti asmeninį ir tarnybinį transportą į ekologišką, ministerija tikisi po ketverių metų lengvųjų elektromobilių skaičių keliuose ir gatvėse padidinti iki 10 proc. visų automobilių.

Pranešimą paskelbė: LR aplinkos ministerija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2021-02-24 17:15
Gamta, aplinkosauga, Ekologija
pasidalinti
atgal