Seimo Jaunimo ir sporto reikalų komisija tikisi, kad Sporto įstatymo pakeitimai pavasarį pasieks Seimą ir bus priimti

2021 m. vasario 25 d. pranešimas žiniasklaidai

Vasario 24 d. posėdyje Seimo Jaunimo ir sporto reikalų komisijos nariai susipažino su šiuo metu Švietimo, mokslo ir sporto ministerijoje sudarytos darbo grupės rengiamais Sporto įstatymo pakeitimais. Komisijos nariai pritaria, kad Sporto įstatymą būtina keisti ir tikisi, kad tai padaryti pavyks artėjančios Seimo sesijos metu.

Švietimo, mokslo ir sporto viceministras Linas Obcarskas pažymėjo, kad dalis numatomų Sporto įstatymo pakeitimų būtini dėl 2020 m. lapkričio 3 d. priimto Konstitucinio Teismo nutarimo. Konstituciniam Teismui priėmus nutarimą, Sporto rėmimo fondui skiriamos lėšos tapo eiline biudžeto priemone be specialaus pajamų šaltinio ir įstatymu apibrėžtų apimčių, todėl skiriamų lėšų dydį kasmet nustatys Vyriausybė ir Seimas, sudarydami valstybės biudžetą.

Švietimo, mokslo ir sporto ministerijoje rengiamu Sporto įstatymo projektu siūloma aiškiai atskirti aukšto meistriškumo sporto ir fizinio aktyvumo finansavimą, supaprastinti lėšų skyrimo fiziniam aktyvumui procesą. Anot viceministro, daugiausia klausimų kyla, kaip padaryti, kad fiziniam aktyvumui skiriamos lėšos pasiektų projektus ir veiklas, numatytas šiuo metu galiojančiame Sporto įstatyme. Tai turėtų būti nustatyta poįstatyminiuose teisės aktuose.

L. Ocarskas supažindino komisijos narius su darbo grupės siūlomais įstatymo pakeitimais. Planuojama koreguoti kai kurias įstatyme nustatytas ir įvesti naujas sąvokas, pvz., atrankos aukšto meistriškumo sporto varžybų, tarptautinių aukšto meistriškumo sporto varžybų projekto. Be kita ko, apsispręsta siūlyti ir įstatyme palikti strategines sporto šakas, kurioms kriterijus nustatytų švietimo, mokslo ir sporto ministras, o ne Vyriausybė, kaip yra dabar. Įstatyme taip pat turėtų atsirasti nuostatos apie studentų sportą plėtojančią organizaciją. Siekiant apsaugoti sportininkus, siūloma įpareigoti sporto šakų federacijas sudaryti sporto veiklos sutartis su sportininkais, kurie rengiami įgyvendinant aukšto meistriškumo sporto programas ir (ar) gauna valstybės stipendiją. Be to, įstatyme turėtų atsirasti su tarptautinių sporto varžybų organizavimu Lietuvoje ir jų finansavimu susijusios nuostatos.

Įstatymo projektą rengianti darbo grupė siūlo koreguoti kriterijus valstybės finansavimą siekiančioms gauti sporto federacijoms, nustatant finansinių ataskaitų audito, nacionalinių rinktinių sudarymo kriterijų patvirtinimo bei sporto veiklos sutarčių sudarymo su sportininkais privalomumą. Taip pat norima didinti sportininkų stipendijas ir praplėsti jų gavėjų sąrašą.

Viceministras L. Obcarskas informavo, kad dėl siūlytinų pakeitimų galutiniai sprendimai nėra priimti. Dar diskutuojama dėl sporto federacijų pripažinimo klausimo, dėl skirtingų nuomonių sulaukusių kvalifikacinių reikalavimų sporto specialistams, dėl technikos sporto šakų varžybų saugumo užtikrinimo reikalavimų ir kt.

Komisijos pirmininkas Virgilijus Alekna, tel. (8 5) 239 6698

 

Parengė

Seimo kanceliarijos patarėja

Jurgita Petniūnaitė, tel. (8 5) 239 6177

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Seimo kanceliarija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2021-02-25 13:56
Sportas, Politika
pasidalinti
atgal