Seimo nario Andriaus Kupčinsko pranešimas: Seime atidaryta Donato Stankevičiaus paroda, kviečianti paremti menininkus

Seimo Jungiamojoje galerijoje nuo vasario 25 d. pradeda veikti menininko Donato Stankevičiaus fotografijų paroda „At the Bus Stop“ (liet. „Autobuso stotelėje“). Paroda bus eksponuojama iki kovo 12 d.

Šio menininko parodos neretai išsiskiria savo ypatingu pateikimu ir architektūra. Seimas – ne išimtis. Iš idėjos iniciatoriaus Seimo nario Andriaus Kupčinsko kvietimą rengti parodą gavęs menininkas iškėlė vienintelę sąlyga, kad tai bus ne įprastai viešoms erdvėms būdingas dažnai unifikuotas vaizdų eksponavimas, bet galimai bent fragmentas to, kaip įprastai šis fotografijos ciklas yra rodomas galerijose. Tam prireikė ne tik atvežti įrėmintas, tiesiai ant stiklo užklijuotas fotografijas, bet ir suformuoti specialią sienelę joms eksponuoti. Šalia anotacijos ir įvadinių tekstų atsirado užrašas, skatinantis Seimo narius paremti autorių mainais įsigyjant fotografijų albumą. „Taip savotiškai skatinu natūralų bendradarbiavimą tarp žiūrovų ir kūrėjų. Jeigu patinka bet kokio menininko kūryba, tai būtų ne mažiau svarbu tą dėmesį išreikšti įsigyjant jo kūrinį, reprodukciją, albumą ar dar kažkokį jo sukurtą produktą, kaip paramą ir paskatinimą“, – teigia D. Stankevičius.

„Su Donatu bendradarbiaujame jau seniai, visuomet stebėjau ir sekiau jo kūrybą, tad ir šį kartą norėjosi jo kūrinius perkelti į tokio tipo parodoms netradicinę erdvę – Seimo rūmus. Autoriui tai buvo nemažas iššūkis, nes fotografijos pateiktos neįprastu formatu. Tuo pačiu tai – paskatinimas ir priminimas valdžios žmonėms remti menininkų kūrybą, be kurios mūsų visų kasdienybė būtų kur kas niūresnė“, – teigia A. Kupčinskas.

Bene dešimtmetį kurtame fotografijų cikle, pasak autoriaus, svarbiausi ne konkretūs vaizdai, o pačios gatvės fotografijos situacija ir klausimas, ar išliks ji „pasitikėjimo žanru“? Dešimtmečiais gyvavusi ir mūsų kasdienybę dokumentavusi fotografija apmirė, ją pakeitė ir toliau mūsų gyvenimą demonstruojantys, labiau pastatyminiai, kiek šabloniški ir vizualiai vienodi vaizdai, kuriuose herojai rodo save iš gražiausių pusių. Paroda „At the Bus Stop“ – išskirtinai kaunietiška ir pozityvi. Viešojo transporto stotelėse verdantis gyvenimas kupinas komiškų situacijų, margas nuo ten šmėžuojančių reklamų ir ryškiaspalvių drabužių.

Donatas Stankevičius yra fotografas, menininkas, kuriantis įvairiomis disciplinomis. Jis yra surengęs daug personalinių parodų įvairiose pasaulio vietose, tarp kurių Niujorkas, Tbilisis, Oklandas ir kt. Vyraujanti tema fotografijoje – žmogus ir skirtingi jo gyvenimo etapai bei būsenos.

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Seimas
2021-02-25 14:34