Aplinkos ministras: korupcijos rizikos ministerijoje milžiniškos, prevencijai skiriame aukštą prioritetą

Aplinkos ministras Simonas Gentvilas, savo iniciatyva susitikęs su Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) direktoriumi Žydrūnu Bartkumi ir generaline prokurore Nida Grunskiene, aptarė Aplinkos ministerijos ir jai pavaldžių įstaigų rizikingiausias korupcijos požiūriu sritis, prevencijos priemones ir viešojo intereso gynimo procesą ministerijos kuruojamose srityse.

„Ministerijoje korupcijos prevencija buvo priešpaskutinė funkcija nuo galo, vykdoma pasižymint varnelę dokumentų sistemoje. Nuo 2018 m. ministerija pradėjo tvarkytis, bet tiek neužtenka. Dabar gavome naudingų konkrečių patarimų, kaip padaryti viešojo aplinkos sektoriaus veiklą kuo skaidresnę, o toleranciją korupcijai – nulinę“, – sako aplinkos ministras.

Teisėsaugos institucijų vadovai teigiamai įvertino ministro iniciatyvą skaidrinti Aplinkos ministerijos ir jai pavaldžių įstaigų veiklą ir pasiūlė konkrečių priemonių, kaip tai padaryti.

Simono Gentvilo teigimu, šalinant korupcijos rizikas, būtina sumažinti informacijos vakuumą, todėl Aplinkos ministerija įsipareigoja per dabartinės Vyriausybės kadenciją maksimaliai atverti veiklos duomenis. „Aplinkosaugos, statybų ir teritorijų planavimo srityse beveik negirdime atvejų apie galimą papirkinėjimą. Turime vos vieną precedentą, kai inspektorius pranešė apie siūlomą kyšį. Tai apgaulinga ir neraminanti tyla, nes visuomenė piešia kitokį paveikslą. Tikroji korupcijos prevencija prasideda tada, kai atsakingi pareigūnai ir tarnautojai pradeda skelbti apie jiems daromą neteisėtą įtaką, o visuomenė praneša apie piktnaudžiavimus“, –  įsitikinęs Simonas Gentvilas.

Aplinkos ministerijos Korupcijos prevencijos ir vidaus tyrimų skyrius šiais metais pradės antikorupcinių priemonių inventorizaciją ministerijai pavaldžiose įstaigose. „Kai korupcijos rizikos tvarkomos tik radus laisvą minutėlę per pietų pertrauką, neįmanoma tikėtis teigiamo pokyčio. Todėl išsiaiškinsime, ar korupcijos prevencija įstaigose nėra tik šalutinė funkcija“, – teigia šio skyriaus vedėja Brigita Trepšienė.

Korupcijos prevencijos ir vidaus tyrimų skyrius artimiausiu metu gerajai praktikai perimti kreipsis į Susiekimo ministerijai pavaldžią Lietuvos transporto saugos administraciją, kuri per trumpą laiką įgyvendino svarbias procesų valdymo ir antikorupcinių priemonių naujoves.

„Aplinkos ministerija atlieka milžinišką darbą, kontroliuodama statybų, taršos ir kitus aplinkosauginius pažeidimus. Padidinus sėkmingų tyrimų skaičių, būtina atsakomybę padaryti neišvengiamą. Darbas su prokuratūra yra bendras valstybės interesas. Valstybės institucijų susikalbėjimas turi būti optimalus, todėl mūsų bendradarbiavimas ir reikalingas“, – susitikimą su prokuratūros vadovais apibendrino aplinkos ministras.

Principinė nuostata gerinti antikorupcinį klimatą Aplinkos ministerijos ir jai pavaldžių įstaigų veikloje radosi 2018 metais. 2019-aisiais ją imtasi įgyvendinti teisinėje bazėje, o pernai pasirodė pirmieji antikorupcinių priemonių rezultatai.

Pagal vieną iš ministerijoje taikomų priemonių – darbuotojų tolerancijos korupcijai nustatymo apklausą, Aplinkos ministerijos darbuotojai yra linkę pranešti apie jiems žinomą korupcijos atvejį. Tvirtai apsisprendusių tai padaryti 2020 m. buvo 66 proc., o apklausos pabaigoje šis skaičius išaugo iki 70 proc. Ministerijoje apie žinomą korupcijos atvejį nepraneštų 1 iš 100 darbuotojų – toks rodiklis nesikeičia antrus metus iš eilės.

Pranešimą paskelbė: LR aplinkos ministerija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2021-02-26 15:01
Gamta, aplinkosauga, Ekologija
pasidalinti
atgal