Seimo Kaimo reikalų komiteto pirmininkas: siekiant sumažinti ŠESD išmetimus, ypatingą dėmesį turėtume skirti dirvožemio humusingumui

2021 m. kovo 1 d. pranešimas žiniasklaidai 

 

„Planuojant Žaliąjį kursą viena taisyklė nebūtinai tinka visoms šalims vienodai. Taigi Europos Sąjungos valstybėms narėms yra iškelti uždaviniai, o pasirinkimo kelių ieškome patys“, – teigia Seimo Kaimo reikalų komiteto pirmininkas Viktoras Pranckietis, š. m. vasario 28 d. dalyvavęs Lenkijos Seimo organizuotoje nuotolinėje konferencijoje „Karpatų Europa“.

Kalbėdamas apie Žaliojo kurso galimybes klimato kaitai lėtinti ir ekologiniam ūkininkavimui vystyti, V. Pranckietis pabrėžė, kad Žaliojo kurso įgyvendinimo priemonės gamintojams neturėtų būti „nuleistos iš viršaus”. Skatinant gamintojus prisiimti įsipareigojimus turi būti užtikrintas tinkamas finansavimas, kad verslai neprarastų savo galimybių veikti.

  1. Pranckietis konferencijoje akcentavo, kad mažinti ŠESD (šiltnamio efektą sukeliančių dujų) kiekį Lietuvoje gyvulių skaičiaus sąskaita galimybės neturime ir kvietė didinti dirvožemio humusingumą užtikrinant CO2 sekvestraciją (absorbavimą) dirvožemyje.

Pasak komiteto pirmininko, per 30 metų, pagal tarptautinę ŠESD inventorizacijos metodiką (IPCC), vienas hektaras, kasmet išskirdamas po 100 kg CO2, iš viso per 30 metų išskirtų apie tris tonas CO2. Mokslininkų skaičiavimais, jei dirvožemių humusingumą padidintume vienu procentu, tai sekvestracija (absorbavimas) būtų apie 60 t/ha CO2. Toks rezultatas būtų labai pageidautinas.

„Be tiesioginių veiksmų Klimato kaitos valdymo procesuose, be abejo, matyčiau ir didelę švietimo svarbą. Pasigendame visuomenės supratimo, o kartais ir pagarbos žemės ūkio „kareiviams ir generolams”. Švietimas ir informavimas gali padėti spręsti jau atsirandančią žemės ūkio specialistų trūkumo problemą. Pradedame jausti ir specialistų trūkumą ateities žemės ūkiui su tiksliąja žemdirbyste, skaitmenine darbotvarke ir šiuolaikine vadyba“, – teigia V. Pranckietis.

Lenkijos Seimo organizuota konferencija buvo skirta 30-osioms Višegrado grupės šalių bendradarbiavimo metinėms. Žaliojo kurso tema diskutavo už žemės ūkį ir kaimo plėtrą atsakingas Europos Komisijos narys Janušas Vojciechovskis (Janusz Wojciechowski), Lenkijos žemės ūkio ir kaimo plėtros bei klimato ir aplinkos ministrai, Lenkijos ir Čekijos parlamentų žemės ūkio ir aplinkos komitetų pirmininkai, Europos Parlamento nariai.

Parengė

Seimo kanceliarijos Kaimo reikalų komiteto biuro patarėja

Augustė Matulevičienė

Tel. (8 5) 239 6951, el. p. auguste.matuleviciene@lrs.lt

 

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Seimo kanceliarija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2021-03-01 11:19
Politika, Žemės ūkis
pasidalinti
atgal