Lošimų sektoriaus 2020-ieji: drastišką fizinių lošimų kritimą kiek „suminkštino“ nuotoliniai lošimai

Lošimų priežiūros tarnybos (LPT) paskelbti metiniai lošimų ir loterijų organizatorių veiklos duomenys atskleidė, kad 2020-ieji šio sektoriaus paveikslą pakeitė iš esmės – visuotinių karantinų apribotus fizinius lošimus keitė ir toliau stabiliai augantys nuotoliniai lošimai. Vis dėlto vykusi lošimų formato konversija naudos davė tik iš dalies – bendrai visas lošimų sektorius per 2020 metus gavo 9,1 mln. eurų mažiau pajamų (-8,1 proc.) nei per 2019.

Fiziniai lošimai krito, nuotoliniai – augo

Remiantis LPT duomenimis, fizinių lošimų (lažybų punktai, kazino, lošimų salonai ir kt.) pajamos per 2020 metus traukėsi 39 proc. (28,2 mln. Eur) o nuotoliniai lošimai augo 47 proc. (19 mln. Eur). Bendras viso sektoriaus pajamų pokytis, lyginant su 2019 metais, sudarė -8,1 proc. (-9,1 mln. eurų). 2019 metais fiziniai lošimai sugeneravo net 64 proc. visų sektoriaus pajamų, o 2020 metais šis skaičius sumenko iki 42 proc. Atvirkštinė situacija įvyko su nuotoliniais lošimais – 2019 metais jie sudarė vos 42 proc. sektoriaus pajamų, o 2020 metais augo iki 58 proc.

„Į praėjusių metų nuotolinių lošimų kilimą galima būtų žvelgti pozityviai, bet ir 2019 m. šis segmentas augo 44 proc., tad negalime teigti, kad įvesti visuotiniai karantinai perviliojo lošėjus iš fizinių lošimų į nuotolinius. Šioje dalyje tiesiog stebime stabilų ir organišką kasmetinį nuotolinių lošimų augimą, kurį nulemia natūraliai visame pasaulyje vykstanti skaitmenizacija“ – pasakojo Lietuvos lošimų verslo asociacijos (LLVA) direktorius Mantas Zakarka.

Daugelis Lietuvoje veikiančių lošimų kompanijų užsiima tik nuotoliniais arba tik fiziniais lošimais, todėl pastarosioms kompanijoms pandemija atsiliepė stipriausiai – jos negalėjo patiriamų nuostolių bent iš dalies kompensuoti nuotoliniais lošimais.

„Fiziniai lošimai kaip ir panašios pramogų rūšys – kino teatrai ar koncertai – buvo drastiškai paveikti visą pasaulį sukausčiusios pandemijos. Didžiausią sektoriaus pajamų kritimą matome žvelgiant į antrąjį ir ketvirtąjį ketvirčius, kai Lietuvoje buvo įvesti karantinai. Nors metinėje lošimų sektoriaus apžvalgoje matome santykinai nedidelį pajamų sumažėjimą, būtina atsižvelgti į tai, kad 2019 metais pajamos iš lošimų augo 13 mln. eurų. Įvertinus buvusį kasmetinį sektoriaus augimo potencialą, realus sektoriaus kritimas yra dar gerokai didesnis“ – sakė LLVA direktorius.

Kompanijų atsakomybė

Kaip teigė pašnekovas, sunkmečio metu lošimų kompanijos parodė atsakingo ir brandaus verslo požymius: „Nors sektorius išgyveno pajamų mažėjimą, galima pasidžiaugti ypač fizinių lošimų kompanijų atsakingumu, nes masinių darbuotojų atleidimų kaip kai kuriuose kituose pramogų sektoriuose per šį laikotarpį fiksuota nebuvo. Kompanijos ant savo pečių prisiėmė visą finansinę atsakomybę – neskaitant įprastų mokesčių, lošimų organizatoriai per metus sumokėjo ir beveik 12 mln. eurų specialiųjų lošimų mokesčių“.

Pranešimą paskelbė: UAB "coagency"
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
atgal