Seimo nario Aido Gedvilo pranešimas: po parlamentaro kreipimosi į Vyriausybę bus praplėstas paramą gausiančių individualiai dirbančių asmenų ratas

2021 m. kovo 5 d. pranešimas žiniasklaidai

Valstybinė mokesčių inspekcija peržiūrės savarankiškai dirbančių asmenų, pripažintų nukentėjusiais nuo ekstremaliosios situacijos ir karantino, sąrašą ir įtrauks į jį asmenis, kurių pajamos 2020 m. sumažėjo ne mažiau kaip 30 procentų. Šie žmonės taip pat turės teisę į išmoką. Apie tai Seimo Darbo partijos frakcijos narį Aidą Gedvilą informavo Socialinės apsaugos ir darbo ministerija, reaguodama į jo raštą, kuriame pateikti pasiūlymai dėl pajamų netekusių individualiai dirbančių asmenų padėties lengvinimo.

Pasak Seimo nario, tai yra svarbus, nors ir pavėluotas žingsnis, palengvinantis individualiai dirbančių asmenų situaciją: „Sudaryti baigtinį nuo karantino nukentėjusių individualiai dirbančių asmenų ir verslų sąrašą iš pat pradžių nebuvo gera idėja. Akivaizdu, kad užsitęsus karantinui, jis vienokia ar kitokia forma paveiks absoliučiai visus šalies gyventojus ir tai neišvengiamai atsilieps jų pajamoms. Todėl lankstesnis valdžios požiūris į žmones ir į verslą, nagrinėjant kiekvieną atvejį atskirai, neabejotinai bus naudingesnis visiems. Tiesa, tokius, labiau į žmones orientuotus, sprendimus galima buvo priimti iš pat pradžių, nes vargu ar pinigai galės kompensuoti psichologinę įtampą, kurioje turėjo ir turi gyventi pajamų netekę žmonės.“

Reaguodamas į individualiai dirbančių žmonių prašymus ir lūkesčius, vasario mėn. Seimo narys A. Gedvilas pateikė Vyriausybei paketą pasiūlymų, palengvinančių individualiai dirbančių žmonių situaciją. Vienas iš pasiūlymų buvo peržiūrėti ir papildyti dėl karantino ribojamų ir netiesiogiai ribojamų ūkinių veiklų sąrašą, nes į jį buvo įtrauktos ne visos ūkinės veikos, nukentėjusios karantino metu, todėl asmenys negalėjo gauti išmokos, priklausančios savarankiškai dirbantiems asmenims.

Taip pat Seimo narys siūlo: (1) nustatyti, kad išmoka savarankiškai dirbančiam asmeniui prilygtų MMA „į rankas“, nes užkirtusi kelią vykdyti veiklą, Vyriausybė turėtų suteikti visas garantijas piliečių gyvenimo kokybei užtikrinti; (2) panaikinti šiuo metu paramos gavimui būtiną minimalų 3 mėn. savarankiškos veiklos registracijos reikalavimą, nes toks apribojimas neleidžia visiems savarankiškai dirbantiems asmenims gauti išmokas; (3) asmenims, dėl karantino nevykdžiusiems savarankiškos veiklos, įskaičiuoti šį laiko tarpą į būtinąjį stažą senatvės pensijai gauti.

„Manau, kad šiuos pasiūlymus Vyriausybė turėtų įgyvendinti kuo skubiau, nes jų laukia žmonės, kuriems reikia gyventi, maitinti savo šeimas, rūpintis savo ir savo vaikų ateitimi bei turėti garantijų, kad jie nebus palikti likimo valiai. Nebėra laiko trypčiojimui vietoje ir ilgiems svarstymams. Naujoji valdžia turėjo pakankamai laiko apšilti kojas. Sukakus valdančiųjų darbo šimtadieniui atėjo laikas pradėti dirbti“, – įsitikinęs Seimo narys A. Gedvilas.

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Seimo kanceliarija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2021-03-05 14:18
Politika, Verslas, ekonomika, finansai
pasidalinti
atgal