Seime bus aptariamos hibridinės grėsmės ir Vakarų valstybių pasirengimas jas atremti

Renginio tipas: Renginys
Renginio data: Penktadienis, 2021 m. kovo 26 d.
Renginio pradžia: 09:00
Renginio pabaiga: Penktadienis, 2021 m. kovo 26 d.
Renginio vieta: Konferencijų salė (Seimo III rūmai)

2021 m. kovo 24 d. pranešimas žiniasklaidai 

 

Kovo 26 d., penktadienį, 9 val. Konferencijų salėje (Seimo III rūmai) vyks tarptautinė konferencija „Visuomenės atsparumas ir hibridinės grėsmės Vakarų pasauliui“. Konferenciją organizuoja Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas (NSGK) kartu su Gynybos paramos fondu.

Konferencijos tikslas – aptarti nuolat besikeičiančią padėtį Lietuvos, kaimyninių ir Vakarų šalių informacinėse erdvėse, palyginti valstybių praktiką kovojant su dezinformacija, kibernetinėmis ir informacinėmis atakomis, pasidalinti patirtimi stiprinant visuomenės atsparumą hibridinėms grėsmėms.

„Turime suvokti, kad gintis nuo hibridinių grėsmių būtina nedelsiant, nelaukiant fizinio puolimo. Hibridinis karas yra kompleksinis reiškinys, todėl jo prevencija ir gynyba taip pat turi būti kompleksinė. Į hibridinių grėsmių specifiką turi būti atsižvelgta ir tobulinant nacionalinę krizių ir ekstremalių situacijų valdymo sistemą, kuri atitiks šiuolaikinius iššūkius, bus nukreipta į valstybės atsparumo stiprinimą ir nuolatinės parengties užtikrinimą“, – sako Seimo NSGK vadovas Laurynas Kasčiūnas.

L. Kasčiūnas taip pat ragina nepamiršti apie COVID-19 pandemijos pasekmes tarptautinio saugumo situacijai. Pasak NSGK pirmininko, Rusija ir Kinija naudojasi pandemija diskredituodamos priešiškomis laikomas valstybes arba, priešingai, mėgina gerinti savo tarptautinį įvaizdį. Daugelyje valstybių dėl pandemijos didėja radikalių politinių ideologijų ir destruktyvių sąmokslo teorijų sklaida. Šios saugumo tendencijos kelia nerimą ir Lietuvai, todėl apie jas būtina diskutuoti tokiuose saugumo forumuose, kurie suburia iškiliausius saugumo ekspertus ir bendraminčius.

Konferencijos dalyvius pasveiks Seimo Pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen, renginyje dalyvaus ir patirtimi dalinsis Lietuvos ir užsienio parlamentų nariai ir garsiausi saugumo ekspertai. Konferencija vyks nuotoliniu būdu (anglų k.) ir nebus tiesiogiai transliuojama.

Konferencijai pristatyti ir svarbiausioms pozicijoms aptarti skiriama spaudos konferencija, kuri vyks Seimo Spaudos konferencijų salėje (II rūmai), pradžia 11.30 val. Tiesioginė transliacija – Seimo interneto svetainėje ir Seimo YouTube paskyroje.

Spaudos konferencijoje numato dalyvauti: Laurynas Kasčiūnas, Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas; Vaidotas Malinionis, Lietuvos nacionalinės veteranų asociacijos valdybos narys, atsargos pulkininkas, Gynybos paramos fondo vadovas; Timas Helenbergas (Timo Hellenberg), Hellenberg International Ltd vadovas, saugumo ekspertas; Heinrichas Brausas (Heinrich Brauss), Vokietijos užsienio reikalų tarybos atstovas. 

Parengė:

Agnija Tumkevič, tel. (8 5) 239 6772

El. p. agnija.tumkevic@lrs.lt  

 

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Seimo kanceliarija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2021-03-24 10:56
Politika, Krašto apsauga, saugumas
Renginio pradžia
2021-03-26, penktadienis09:00
Renginio pabaiga
2021-03-26
Renginio vieta
Konferencijų salė (Seimo III rūmai)
pasidalinti
atgal