Gyvybės mokslų inovatorių idėjos: nuo senėjimą stabdančių kosmoso technologijų iki telemedicinos sprendimų gimdyvėms

Pasibaigė antrus metus iš eilės Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūros (MITA) organizuojamo konkurso „Wanted: Life Sciences Innovator“ kvietimas teikti paraiškas. Konkursu siekiama skatinti gyvybės mokslų industrijos įmonių plėtrą, o ypač naujų inovatyvių gyvybės mokslų įmonių kūrimąsi ir augimą. Įvertinę gautas paraiškas ekspertai atrinko 16 perspektyviausių idėjų. 

„Inovatorių konkursą „Wanted: Life Sciences Innovator“ rengiame ir potencialą turinčių idėjų autorių ieškome jau antrą kartą. Tai puiki galimybė gyvybės mokslų srities tyrėjams, studentams ar visiškai jauno verslo atstovams įsivertinti savo idėjos komercializavimo potencialą, įgauti jos vystymui būtinų įgūdžių bei sulaukti itin vertingų patarimų iš ekspertų. Pernai dalyvaudamos konkurse įmones įsteigė net 3 aktualias problemas sprendžiančios komandos, o nugalėtojai – startuoliai „Ligence“, „Sunlight Biofoods“ ir „Cumulatis“ – per metus įgavo pagreitį ir pritraukė finansavimą. Ne mažesni lūkesčiai ir šių metų konkurso dalyviams“, – sako projekto „Gyvybės mokslų industrijos plėtros skatinimas“ vadovas Tomas Vitkauskas.

Iš viso konkursui buvo pateiktos 22 idėjos. Ekspertai vertino idėjos inovatyvumą ir išskirtinumą, komercializavimo potencialą, vartotojų poreikių tenkinimą, technologijos konkurencinį pranašumą, mokslinių rezultatų naudojimą ir kitus kriterijus.

13 iš 16 toliau konkurse dalyvauti atrinktų idėjų yra koncepcijos lygmenyje, dar 3 jau išvystytos iki prototipų. Daugiausia, t.y. net pusė pateiktų idėjų iš medicinos inžinerijos (MedTech) srities: inovatoriai kuria sprendimus, palengvinsiančius ginekologijos, gastroenterologijos ir kitų medicinos specialistų darbą.  Farmacijos ir raudonosiosbiotechnologijos srityse idėjas vysto 4 autoriai. Vienas iš jų kosmoso technologijas senėjimo stabdymui pasitelkti ketinantis neorobiofizikos studentas. Dar 3 dalyviai dirba sveikatos informatikos ir bioinformatikos, o vienas ikiklinikinių ir klinikinių tyrimų srityse.

Atrinkti inovatoriai jau pakviesti į kitą savaitę vyksiantį renginį „Launching the Life Sciences Startup“, skirtą pasiryžusiems kurti įmonę ir komercializuoti turimą idėją. Įsivertinti turimos idėjos potencialą jiems padės startuolių fasilitatorė, entreprenerė Stephanie Marrus iš Kalifornijos San Fransisko universiteto (UCSF), JAV bei MITA Gyvybės mokslų industrijos inovacijų vadybininkės Dr. Lina Kisielė ir Rasa Kulvietienė.  Praktinius patarimus, kokį verslo modelį pasirinkti, nuo ko pradėti kurti įmonę, kaip formuoti komandą ir kaip įsivertinti konkurencinę aplinką, duos advokatų kontoros „TGS Baltic“ teisininkai: Rimantė Butkutė, Indrė Mažeikaitė ir Rokas Kazakevičius. Startuolio patirtimi dalinsis 2021 m. rizikos kapitalo fondo investicijų pritraukęs biotechnologijų kompanijos „Droplet Genomics“ vadovas dr. Juozas Nainys.

Balandžio mėnesį konkurso dalyvių dar laukia ir „Blitz Pitch Workshop“, kurio metu idėjų autoriai tobulins viešojo kalbėjimo gebėjimus. Iš tarptautinio startuolių mentoriaus jie gaus vertingų patarimų, kokių klaidų vengti ir kaip per ribotą laiką savo idėja sudominti ekspertus bei investuotojus.

Papildę savo bagažą verslo pradžiai būtinomis žiniomis ir kompetencijomis, gegužės 13 dieną inovatoriai susirungs finaliniame konkurso renginyje „Ultimate Pitch Challenge“. Jo metu atrinktų idėjų autoriai savo verslo idėjas pristatys su startuolių ekosistema susijusių specialistų komisijai. Joje – MITA, mokslo ir studijų institucijų, GMI verslo ir startuolių bei rizikos kapitalo fondų atstovai.

Geriausių konkurso idėjų autoriai vyks į užsienyje vykstančią konferenciją, partnerių paieškos ar idėjų pristatymo (angl. pitch) renginį, pristatys savo idėją užsienio investuotojams didžiausioje Baltijos šalyse gyvybės mokslų konferencijoje „Life Sciences Baltics 2021“ ir bus apdovanoti konsultacijomis su pasirinktos srities (pvz. teisės, sertifikavimo, marketingo ar kt.) ekspertais. Bendra konsultacijų vertė siekia 3500 eurų.

Beje, visi konkurso atranką įveikę idėjų autoriai apdovanojami kvietimu į šį pavasarį vyksiančią startuolio vystymo „Life Sciences Start-up Masterclass 2021“ programą, kurioje galės tobulinti savo idėją padedami įvairių sričių profesionalų. Registracija į gegužės mėnesį startuosiančią programą jau prasidėjo.

Gyvybės mokslams skatinti skirtos iniciatyvos vadovo T. Vitkausko teigimu, MITAI svarbu palaikyti gyvybės mokslų inovatorius, tad net ir konkurso kriterijų neatitikusiems pareiškėjams stengiamasi pasiūlyti aktualią pagalbą. Turinčius gyvybės mokslų idėją ir norinčius ją pasitikrinti ar pasikonsultuoti dėl tolesnio vystymo ir finansavimo galimybių, jis kviečia susisiekti el. paštu gmi@mita.lt arba tel. +370 (645) 89175 – projekto „Gyvybės mokslų industrijos plėtros skatinimas“ komanda būtinai patars ir pasiūlys sprendimą. 

Projekto „Gyvybės mokslų industrijos plėtros skatinimas“ tikslas – gyvybės mokslų industrijos populiarinimas, žinių perdavimo, technologijų pažangos, inovacijų, komercializavimo bei naujų įmonių kūrimosi skatinimas ir tarptautinio Lietuvos, kaip GMI šalies, įvaizdžio kūrimas. Projektas finansuojamas Europos regioninės plėtros fondo lėšomis. 

Pranešimą paskelbė: Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūra
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2021-04-08 11:23
Verslas, ekonomika, finansai, Medicina, farmacija
pasidalinti
atgal