Opozicija dėl gresiančių medikų streikų šaukia neeilinį Seimo sveikatos reikalų komiteto posėdį

Opozicija, reaguodama į tai, kad Sveikatos apsaugos ministerija atsisako derėtis su medikus vienijančiomis profsąjungomis, ignoruoja medikų interesus ir nesirūpina jų socialinėmis garantijomis, dėl ko profsąjungos jau prabilo apie galimus streikus, kaip paskutinę teisėtą jų interesų gynimo priemonę, surinko pagal Seimo statutą būtinus parašus neeilinio Seimo sveikatos reikalų komiteto posėdžio sušaukimui. Prašymą sušaukti neeilinį Sveikatos reikalų komiteto posėdį pasirašė LVŽS, LSDP, Darbo partijos frakcijų bei mišrios grupės atstovai.

Pasak buvusio Sveikatos apsaugos ministro, sveikatos reikalų komiteto pirmininko pavaduotojo Aurelijaus Verygos, šiuo metu Lietuvos medicinos darbuotojus atstovaujančios profesinės sąjungos – Lietuvos gydytojų sąjunga, Lietuvos slaugos specialistų organizacija, Lietuvos sveikatos apsaugos darbuotojų profesinė sąjunga, Lietuvos farmacijos darbuotojų profesinė sąjunga – siekia LNSS šakos kolektyvinės sutarties pratęsimo, kuri nustato medicinos darbuotojų socialines garantijas, tame tarpe – prisideda prie jų atlyginimų augimo. Minėtosios profesinės sąjungos įstatyme nustatytais terminais kreipėsi į Vyriausybę siekdamos pratęsti LNSS šakos kolektyvinę sutartį, o Sveikatos ministerija buvo įgaliota Vyriausybei atstovauti, tačiau ministerija savo veiksmais tik imituoja derybas - realios derybos nevyksta.

„Sveikatos apsaugos ministerija sisteminga ignoruoja profesines sąjungas, kelia nepagrįstus ir teisės aktais nenustatytus reikalavimus profesinėms sąjungoms. Sveikatos apsaugos ministerijos neveikimas lėmė tai, kad minėtosios profesinės sąjungos Darbo kodekso 236 straipsnio nustatyta tvarka š. m. balandžio 29 d. kreipėsi į Sveikatos apsaugos ministeriją reikalaudamos sukurti ginčo nagrinėjimo komisiją, kurią, pagal Darbo kodeksą, ministerija turi sudaryti per penkias darbo dienas nuo prašymo sudaryti tokią komisiją gavimo dienos. Taigi, terminas ginčui išspręsti taikiomis derybų priemonėmis sukanka kitą ketvirtadienį, gegužės 6 d.

Jei iki gegužės 6 d. ministerija nesiims veiksmų, bus išsemtos visos derybinės priemonės, liks tik medikų streiko galimybė, kaip paskutinė teisėta priemonė, kurio nei medikai, nei, manau, visuomenė, nenori. Tačiau medikai apie tai yra priversti kalbėti. Dėl to ir siekiame, kad būtų sušauktas neeilinis sveikatos reikalų komiteto posėdis. Kaip komitetas turime skatinti Sveikatos apsaugos ministeriją neaštrinti situacijos ir pradėti derėtis su profesinėmis sąjungomis“, – sako Aurelijus Veryga.

Buvęs sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga pripažįsta, kad ministerijos nenoras bendradarbiauti su profesinėmis sąjungomis yra nesuprantamas, ypač tokioje situacijoje, kai šalyje siautėja pandemija, tuščių ligoninių lovų skaičius mažėja kiekvieną dieną. Jis sako, kad sveikatos ministerijos elgesys yra nepateisinamas ir labai neatsakingas.

„Sveikatos apsaugos ministras A. Dulkys tikriausiai nė nesupranta, kaip pandemijos metu jaučiasi mūsų medikai, kokia atsakomybė jiems tenka, o čia, ministerijai nesiderant dėl LNSS šakos kolektyvinės sutarties, tampa akivaizdu, kad medikai netenka dalies socialinių garantijų, jie ima jaustis nesaugūs, palikti. Visai tai – tuo metu, kai medikams reikia ypatingų jėgų rūpintis augančiais pacientų skaičiais. Yra medikų, kurie mirė dėl pandemijos. Baisu ir pagalvoti, kas įvyktų, jei matydami ministerijos nepagarbą vilties netekę medikai medikai paskelbtų streiką“, – pažymi buvęs sveikatos apsaugos ministras.

Penktadienį į valstybės vadovus, Prezidentą Gitaną Nausėdą ir Premjerę I. Šimonytę kreipėsi šešėlinis Ministras Pirmininkas R. Karbauskis prašydamas juos tarpininkauti sveikatos apsaugos ministerijos ir medikų profesinių sąjungų derybose.

Pranešimą paskelbė: Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2021-05-03 08:16
Žiniasklaida, viešieji ryšiai, Medicina, farmacija
pasidalinti
atgal