Pirmąja vakcinos doze jau paskiepyta ketvirtadalis Utenos rajono gyventojų

Neabejojame, kad vakcina nuo COVID-19 – patikimiausias būdas apsisaugoti nuo koronaviruso. Kitos prevencijos priemonės (atstumų laikymasis, rankų plovimas ir dezinfekavimas, patalpų vėdinimas, apsauginių kaukių dėvėjimas) taip pat užkerta kelią viruso plitimui, tačiau vakcinavimas – viena pagrindinių prevencinių priemonių. Paskiepijus didžiąją visuomenės dalį (apie 70 proc.) būtų pasiektas kolektyvinis imunitetas, o tai reikštų, kad viruso plitimas galimai būtų suvaldytas iki pavienių atvejų.

Apie vakcinaciją nuo koronaviruso kalbamės su Utenos rajono savivaldybės gydytoja Eligija Židoniene.

„Neleidžiame sau tokios prabangos – išmesti  vakcinos dozių“

Vadovaujantis Europos vaistų agentūros rekomendacijomis, Europos Sąjungoje užregistruotos  keturios vakcinos nuo SARS-CoV-2, Utenos rajone skiepijama Comirnaty (Pfizer-BioNTech), Moderna ir Vaxzevria (AstraZeneca) vakcinomis.

Uteniškiai, kaip ir žmonės visoje Lietuvoje, labiau linkę skiepytis „Pfizer“ ir „Moderna“ vakcinomis, o į „AstraZeneca“ gamintojo vakciną žiūri kritiškai. Ypač toks nusistatymas jaučiamas tarp vyresnio amžiaus žmonių, jie bijo šalutinių poveikių, nors kalbama, kad kiti medikamentai daug dažniau sukelia kraujo krešulius. E. Židonienė sako, kad  žmonės, atidžiau perskaitę jų vartojamų vaistų informacinius lapelius, atrastų žymiai daugiau ir dažnesnių bei pavojingesnių šalutinių poveikių,  nei sukeliamų vakcinų.

Vakcinavimosi aktyvumas kaimiškose vietovėse sumažėjo, kai buvo pateikta informacija apie „AstraZeneca“ vakcinos pašalinius poveikius. Tad nemažai žmonių atsisakė skiepytis „AstraZeneca“ vakcina. Tuo metu Utenos rajono savivaldybėje kaip tik buvo skiepijama tik dviem vakcinos rūšimis: „AstraZeneca“ ir „Pfizer-BioNTech“. „Pfizer“ vakcinai yra keliami ypatingi laikymo reikalavimai  – ji turi būti laikoma 70 laipsnių temperatūroje, o atitirpintą reikia sunaudoti per penkias paras, negalima transportuoti praskiestos vakcinos. Utenos rajono savivaldybė nėra išmetusi nei vienos dozės. „Atskiedus flakoną, vakciną galima naudoti tik 6 valandas, todėl, jei dienos pabaigoje vienu metu vakcinuotis nėra susirinkusių 6 žmonių, flakono neskiedžiame, ieškome, skambiname, kas galėtų skubiai atvykti skiepytis iš rezervinio sąrašo. Neleidžiame sau tokios prabangos – išmesti  vakcinos dozių“, – kalbėjo Utenos rajono savivaldybės gydytoja. Dėl ypatingų reikalavimų „Pfizer“ vakcinai į kaimus ir buvo vežama „AstraZeneca“ vakcina. Kaimo seniūnijų gyventojai, norintys pasiskiepyti kita vakcina, registravosi vakcinacijai  mieste, kur turėjo galimybę pasirinkti vakciną.

Vakcinacija Utenos rajone

Iki balandžio 27 dienos Utenos rajono savivaldybė gavo 12662 vakcinos dozes. Pirmąja vakcinos doze paskiepyta 25,7 proc. gyventojų, o antrąja – 10,9 proc.

Pasak E. Židonienės, Utenos rajono savivaldybė gali pasidžiaugti, kad yra paskiepyta didžioji dalis 65 m. ir vyresnių rajono gyventojų. Pagal paskiepytų pensinio amžiaus gyventojų procentą Utenos rajono savivaldybė buvo ketvirtoje vietoje Lietuvoje. Deja, nepaisant didelių pastangų, iš visuomenės sulaukiama ne tik pagyrų ir palaikymo.

Balandžio 23 d. Utenoje buvo skirta abiturientų ir mokyklų darbuotojų vakcinacijai. Bendrojo lavinimo mokyklose iš viso mokosi 252 abiturientai, iš jų – 149 pareiškė norą skiepytis. Pradinėse mokyklose ir ikimokyklinio ugdymo įstaigose beveik visi darbuotojai, kurie norėjo ir galėjo (dėl persirgtos COVID-19 ligos skiepijimas atidedamas 6 mėnesiams), jau yra paskiepyti dviem vakcinos dozėmis.

Rekordinė paskiepytųjų diena Utenos rajono savivaldybėje – balandžio 15-oji. Tądien buvo paskiepyti  682 asmenys.  Skaičiuojama, kad per savaitę Utenoje būtų galima paskiepyti apie 3000 asmenų, tačiau gaunamų vakcinų skaičius daug mažesnis.

Tikslaus plano, iki kada bus paskiepyta didžioji dalis Utenos rajono gyventojų, kol  kas  nėra. Viskas priklauso nuo to, kiek vakcinos dozių bus gaunama ir kada. LR Prezidentas  Gitanas Nausėda pareiškė, kad Lietuva užsibrėžia tikslą paskiepyti apie 70 proc. gyventojų vakcina nuo COVID-19 iki liepos 6-osios, Valstybės dienos. Atsižvelgiant į šiuo metu Utenos rajono savivaldybei skiriamą vakcinų kiekį, toks planas įmanomas, tačiau prognozuoti sunku.

Prioritetinių grupių vakcinacija

65 m. ir vyresnių asmenų registracija vakcinacijai vyko telefonu, gyventojai patys skambino paskelbtais telefono numeriais: miesto gyventojų registracija vyko Utenos rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro telefonais. Šiuo metu registracija biure jau baigta, registruotis galima savo sveikatos priežiūros įstaigoje. Kaimo gyventojai registravosi seniūnijose taip pat nurodytais telefonais.

Asmenis iki 65 m., sergančius lėtinėmis ligomis, vakcinuotis kviečia sveikatos priežiūros įstaigos. Pirminės sveikatos priežiūros įstaigos (Utenos PSPC, Šalavijas, Hiperika) sudarė pacientų, patenkančių į šią prioritetinę grupę, sąrašus pagal nustatytus ligų kodus.

Kaip sakė savivaldybės gydytoja, dar viena didelio prioriteto asmenų, vykdančių gyvybiškai svarbias valstybės funkcijas ir kontaktuojančių su kitais asmenimis, grupė – policija, priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo darbuotojai, strateginės įmonės, nacionalinio visuomenės sveikatos centro darbuotojai, darbuotojai, dirbantys mažmeninės prekybos įmonėse (kasininkai, salės darbuotojai, apsaugos darbuotojai, kt.), savivaldos institucijos ir kitos valstybei svarbias funkcijas atliekančios įmonės. Taip pat Sveikatos apsaugos ministerija papildė vakcinuojamų prioritetinių grupių sąrašą įmonėmis, turinčiomis bent 100 darbuotojų, prioritetą taikant toms įmonėms, kuriose buvo COVID-19 ligos protrūkiai (židiniai).

Nuo gegužės 17 d. kiekvienas žmogus registruotis vakcinacijai galės elektroniniu būdu.

COVID-19 testavimas

„Dėl išaugusio testavimo poreikio mobilaus COVID-19 patikros punkto Utenoje darbo laikas buvo pratęstas – testuojama nuo 8 val. iki 19 val., –  akcentavo E. Židonienė. – Greitiesiems antigeno testams eilės nebėra, nes švietimo sistemos darbuotojus paskiepijus abiem vakcinos dozėmis šių testų poreikis sumažėjo, tačiau matomas didesnis poreikis PGR tyrimams. Ministro įsakymu yra nustatyta, kurie žmonės kuriuo testu yra tiriami: jei asmuo jaučia simtomus ar turėjo didelės COVID-19 rizikos kontaktą – jam atliekamas PGR tyrimas, taip pat PGR tyrimai atliekami žmonėms, kurie guldomi į stacionarą. Profilaktiniams tyrimams atliekami  greitieji antigeno testai. Utenos mobiliajame COVID-19 patikros punkte antigeno tyrimų atlikta 1751, juos pradėta daryti nuo kovo 10 d., o PGR tyrimų – 12335“.

Grįžę į mokyklas pradinukai buvo testuojami greitaisiais antigenų testais, o nuo gegužės 3 d. – testuoti kaupinių metodu. Testuojant greituoju antigeno testu, tepinėlį gali paimti pats vaikas, bet procedūroje privalo dalyvauti ir ją vertinti  asmens sveikatos priežiūros specialistas. Kaupinių metodui tepinėlis imamas tokiu pat būdu, tik į vieną mėgintuvėlį dedami iki 6 žmonių tepinėliai ir atliekamas PGR tyrimas laboratorijoje, o vertintojas imant tepinėlius nėra reikalingas. Jei nustatoma, kad kaupinyje aptinkamas virusas,  visiems 6 asmenims siūloma atskirai pasidaryti individualų tyrimą. Išsiaiškinus, kas serga COVID-19, pradedamas epidemiologinis tyrimas, tiriami šeimos nariai.

Pranešimą paskelbė: Utenos rajono savivaldybės administracija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2021-05-10 16:09
Savivalda, regionai, Medicina, farmacija
pasidalinti
atgal