Blaškantis fragmentiškuose siūlymuose, gerovės valstybės nesukursime.

Lietuvos profesinė sąjunga „Sandrauga“ ( LPS „Sandrauga“) palaikė ir palaiko Gerovės Valstybės programą.  Pritariame Jo Ekscelencijos LR Prezidento Gitano Nausėdos išsakytoms mintims dėl Lietuvos inovatyvios socialinės politikos tikslų įgyvendinimo. Viliamės, kad  Europos Vadovų Tarybos patvirtinti 2030 m. Europos Sąjungos socialinės politikos prioritetai, grindžiami socialinės nelygybės, skurdo ir atskirties mažinimu bei dialogu su socialiniais partneriais taps Lietuvos socialinės politikos teigiamų pokyčių pagrindu.

LPS „Sandrauga“ kviečia visas  profsąjungas, politines partijas ir visuomenines organizacijas palaikyti Jo Ekscelencijos Prezidento iniciatyvą didinti NPD iki 450 eurų, kaip pirmąjį žingsnį į mažiausiai uždirbančių asmenų pajamų didinimą.   Tik visų suinteresuotų grupių dialogas ir  tikslingas,  bendras vyriausybės darbas leis sukurti tinkamas, saugias dirbančiųjų sąlygas ir  siekti oraus darbo užmokesčio. 

Kai kurių partijų epizodiškas dėmesys atskirų profesijų grupėms, pasireiškiantis sveikinimais ar spaudos konferencijų organizavimu šiuo sunkiu laikotarpiu yra ne tik neetiškas, bet ir fragmentiško mąstymo pavyzdys, kuomet žaidžiant sunkiai dirbančių žmonių emocijomis ir lūkesčiais  bandoma pelnyti politinio populiarumo.

Apmaudu, kad dar viena partija per visą nepriklausomybės laikotarpį kūrusi socialiai orientuotos politinės jėgos įvaizdį, pasirinko pigaus populizmo kelią.  Ji užsimiršo, kad jos atstovai Seime  kai tik buvo svarstomi visiems dirbantiesiems svarbūs klausimai, kai buvo priimamas naujo Darbo Kodekso projektas, atstovaudavo stambiojo kapitalo interesus ir į profsąjungų reikalavimus nekreipdavo dėmesio.   

Nors šiandieniuose pasisakymuose socialdemokratines ir profsąjungų vertybes deklaruojanti polinė jėga reiškia kritiką valdantiesiems ir reikalauja slaugytojų algų didinimo, tausojančių darbo sąlygų ir papildomų paslaugų finansavimo, tačiau patys būdami valdžioje nepajudino nei piršto, kad būtų sprendžiamos slaugytojų bendruomenės problemos.  

Šiandien LPS „Sandrauga“ dirba tam, kad būtų pakeistos ydingos, kuriozinės Darbo Kodekso nuostatos ir tikisi, kad ypatingai kairiojo flango polinės jėgos padės įgyvendinti  LR Prezidento Gerovės valstybės programą, o neužsiims butaforinių sveikinimų vienos ar kitos profesijos atstovams rašymu. Darbais o ne žodžiais kurkime ateitį.

LPS „Sandrauga“ pirmininkas

Kęstutis Juknis

Pranešimą paskelbė: Lietuvos profesinė sąjunga "Sandrauga"
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2021-05-11 09:20
Socialinė sauga, Politika
pasidalinti
atgal