Vilniuje bus pagerbtas kovos su komunizmu ir nacizmu didvyris V. Pileckis

Šiandien, gegužės 24 dieną, 17 val., Tarptautinės kovų su totalitarizmu didvyrių dienos išvakarėse, Vilniuje bus pagerbtas Vitoldas Pileckis (Witold Pilecki), kovos su abiem totalitarizmais – komunizmu ir nacizmu – didvyris, vienas pirmųjų holokausto liudytojų, savo noru tapęs Aušvico kaliniu.

Europos Parlamento narė Rasa Juknevičienė, Lenkijos ambasadorė Lietuvoje Uršulė Doroščevska (Urszula Doroszewska), Seimo Laisvės premijų komisijos, Laisvės kovų ir valstybės istorinės atminties komisijų pirmininkė Paulė Kuzmickienė, Vilniaus savivaldybės tarybos narė ir Istorinės atminties komisijos narė Kamilė Šeraitė, Lenkijos instituto, Lenkų kultūros namų atstovai prie namo, kuriame gyveno V. Pileckis, Vilniuje, Užupio g. 7, padės gėlių.

Europos Parlamentas, priėmęs 2019 m. rugsėjo 19 d. rezoliuciją, skirtą II Pasaulinio karo pradžios metinėms ir Hitlerio bei Stalino nusikaltimų atminimui, pakvietė minėti  Tarptautinę kovų su totalitarizmu didvyrių dieną gegužės 25-ąją, tą dieną, kai stalinistinis Lenkijos režimas V. Pileckį sušaudė 1948 metais.

V. Pileckis kovojo su abiem totalitariniais režimais. Apie abiejų režimų tapatumą skelbia ir R. Juknevičienės ir kolegų parengta ir 2019 m. rugsėjį Europos Parlamento priimta rezoliucija, skirta Ribentropo-Molotovo pakto ir Antrojo Pasaulinio karo pradžios 80-mečiui. Šia rezoliucija gegužės 25 diena – Pileckio egzekucijos diena – ir buvo paskelbta Europos  Tarptautine kovos su totalitarizmu didvyrių diena.

Pranešimą paskelbė: Europos Parlamento narės Rasos Juknevičienės biuras
2021-05-24 10:23