Seimo Peticijų komisija priėmė sprendimą tenkinti Arūno Sodonio peticijoje pateiktus pasiūlymus papildyti Administracinių nusižengimų ir Baudžiamojo proceso kodeksus

2021 m. birželio 9 d. pranešimas žiniasklaidai 

 

Šiandien posėdžiavusi Seimo Peticijų komisija iš esmės išnagrinėjo Arūno Sodonio peticiją ir priėmė sprendimą tenkinti joje pateiktus pasiūlymus papildyti Administracinių nusižengimų kodeksą ir Baudžiamojo proceso kodeksą nuostatomis, kuriomis būtų įtvirtinti teismo įgaliojimai kreiptis į administracinį teismą prašant patikrinti, ar konkretus norminis administracinis aktas (ar jo dalis), kuris turėtų būti taikomas nagrinėjamoje administracinio nusižengimo ar baudžiamojoje byloje, atitinka įstatymą ar Vyriausybės norminį teisės aktą (analogiškai, kaip šiuo metu yra įtvirtinta Civilinio proceso kodekso 3 straipsnio 4 dalyje). Peticijų komisijos išvada, vadovaujantis Peticijų įstatymo 12 straipsnio 3 dalimi, bus pateikta Seimui, kuris priims galutinį sprendimą dėl peticijoje pateiktų pasiūlymų.

Peticijų komisija šį sprendimą priėmė įvertinusi Teisingumo ministerijos ir Teisėjų tarybos nuomones ir manydama, kad siekiant teisinio aiškumo ir nuoseklumo, Administracinių nusižengimų kodeksą ir Baudžiamojo proceso kodeksą tikslinga papildyti nuostatomis, analogiškomis toms, kurios įtvirtintos Civilinio proceso kodekse. Šiuo metu bendrosios kompetencijos teismai, nagrinėdami administracinių nusižengimų ar baudžiamąsias bylas, turi teisę kreiptis į administracinį teismą dėl norminio administracinio akto teisėtumo, vadovaudamiesi Administracinių bylų teisenos įstatyme įtvirtintais pagrindais bei sąlygomis.

 

Komisijos pirmininkas Edmundas Pupinis, tel. (8 5) 239 6701

 

Parengė

Seimo kanceliarijos patarėja

Rasa Griciūtė, tel. (8 5) 239 6817, el. p. rasa.griciute@lrs.lt

 

 

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Seimo kanceliarija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2021-06-09 14:24
Teisėsauga, teisėtvarka, Politika
pasidalinti
atgal