Kaip įeiti į atostogų režimą ir išmokti kokybiškai ilsėtis?

Prisitaikyti prie atostogų ritmo ir kokybiškai atitrūkti nuo rūpesčių reikia laiko. Gerai emocinei sveikatai palaikyti kartais užtenka vos kelių poilsio dienų, tačiau ilgesniam persikrovimui gali neužtekti net ir kelių savaičių.

Kaip pasiruošti atostogoms ir suplanuoti kokybišką poilsį? Kokius namų darbus kiekvienam reikėtų atlikti iki atostogų? Ir kodėl negalima stačia galvą šokti į darbus vos sugrįžus į biurą? Įžvalgomis apie tai, kaip suplanuoti sklandų poilsį dalijasi JAV programavimo paslaugų įmonės „Devbridge“ žmonių ir organizacijos vystymo direktorė, ISM profesorė dr. Raimonda Alonderienė.

Poilsiui pasiruoškite iš anksto

Personalo vadovės teigimu, Olandijos mokslininkų atliktas tyrimas parodė, kad atostogų laukiantys žmonės yra laimingesni, lyginant su tais, kurie atostogų nėra suplanavę. Norint sveikai ir tinkamai funkcionuoti, kelis kartus per metus yra būtina persikrauti kiekvienam žmogui. Atostogauti yra privalu, o visą pasiruošimą praskaidrinti gali ir malonios atostogų laukimo mintys.

„Atostogoms, kaip ir bet kokioms kitoms veikloms, reikia ruoštis iš anksto. Tikriausiai įprasta pagalvoti apie atostogų laiką, vietą, susiderinimą su šeima ir pan. Tačiau darbe taip pat reikia tam pasiruošti. Daugelį įrenginių, kurie pradeda lėtai veikti, strigti ir tinkamai funkcionuoti, mes juk skubame perkrauti. Kaip perkrauname kompiuterį ar telefoną, taip ir žmogui yra svarbu tinkamai persikrauti. Tam kelių dienų per metus kartais net ir neužtenka. Darbo kodekse apibrėžta, kad „bent viena iš kasmetinių atostogų dalių negali būti trumpesnė kaip dešimt darbo dienų”. O vasara persikrovimui, neabejotinai, gali puikiai pasitarnauti“, – įsitikinusi vadovė.

Pasirinkite tinkamą laiką

R. Alonderienės teigimu, kartais darbuotojui yra baisu išeiti atostogauti, kai jis žino, kad grįžęs turės dirbti dvigubai daugiau. Tokiu atveju verta planuoti, kurią darbų krūvio dalį galima padaryti iki atostogų, kad vėliau, jau sugrįžus, jų liktų mažiau.

„Natūralu, kad ir mūsų daugeliui darbuotojų rūpi – tai, kaip čia darbai vyks be manęs. Sutarkite, kokios „žaidimo taisyklės“ bus atostogų metu. Ar darbai lauks, kol jūs grįšite? Ar jūsų darbus perims kitas komandos narys? Apmokyti žmogų dieną prieš atostogas yra per vėlu. Vadovams rekomenduojama turėti „leitenantą“, kuris būtų iš anksto apmokytas atlikti pagrindines vadovo veiklas, šiam išvykus. Taip pat verta pasirinkti tinkamą atostogų laiką. Jei atostogaujate prieš pat svarbaus projekto terminą, kažin ar pavyks atitrūkti, o grįžus į darbą stresas gali sunaikinti ir visą poilsio naudą“, – atkreipia dėmesį direktorė.

Išmeskite mintis apie darbą

R. Alonderienė pabrėžia, kad kokybiškos atostogos neįmanomos be visiško „atsijungimo“, o tai reiškia išeiti iš būsenos „darbas“ į būseną „ne darbas“.

„Svarbiausi dalykai, kaip galite atsijungti. Pirmiausia, išjungti ir jokiu būdu per visas atostogas neįsijungti darbinio el. pašto, vidinių komunikacijos kanalų tokių, kaip Slack. Galite su komanda sutarti, kad jums skambintų, jei tikrai labai reikia ir netrukdytų, jei darbai gali palaukti. Ne kiekvienas iš mūsų gebame pereiti į „ne darbo režimą“ per naktį. Jei atostogos trumpos, gali nutikti, jog tik pradėjus atsipalaiduoti, matysite, kad rytoj jau ir atostogų pabaiga. Suplanuokite veiklas, kurios nutolusios nuo darbo: po ranka neturėtų būti darbo užrašų knygelės, skaitykite kuo mažiau darbinės literatūros. Net jei atostogaujate su bendradarbiais, sutarkite apie darbą visiškai nekalbėti. Man atitrūkti labiausiai padeda kelionės – kitos šalies kalba, kultūra, žmonės, maistas, tradicijos ir t.t. , tai tarsi perkelia į kitą dimensiją“, – dalijosi vadovė.

Sugrįžkite į darbus ramiai

Pasak R. Alonderienės, malonus atostogų poveikis džiugins ilgiau, jeigu iš karto nepulsite prie užduočių, o darbus pradėsite ramiai ir su pozityviu nusiteikimu.

„Smulkmena, tačiau verta kalendoriuje rezervuoti asmeninio laiko intarpus bent keletą dienų po atostogų, kad neatsirastų netikėtų susitikimų, o galėtumėte pamažu vėl įsivažiuoti į darbus. Žmonės patiria streso, planuodami, atostogaudami ir grįžę iš atostogų. Nereikia nustebti, kad jūsų lauks daugiau darbų nei įprastai, pavyzdžiui keli šimtai neatsakytų el. laiškų. Rekomenduojama iš atostogų kelionių sugrįžti bent kiek anksčiau nei darbo dienos išvakarėse. Tokiu būdu skirsite dieną ir daiktų pakavimo, namų ruošos darbams, ir galėsite mintimis sugrįžti į darbą. Na, o jei labai maga, galima pradėti skaityti tuos kelis šimtus el. laiškų. Jei atlikote namų darbus, besiruošdami atostogoms, tikėtina, kad grįžti bus lengviau ir rasite būdų, kaip persikrovimo nuotaiką išlaikyti ilgiau, tačiau derėtų nepamiršti puoselėti gerą emocinę būseną visus metus“, –  pataria direktorė.

Atostogos nėra panacėja

R. Alonderienė pabrėžia, kad atostogos, nors ir gali padėti ištrūkti iš rutinos ir į darbus vėliau pažiūrėti kitu kampu. Kita vertus, jei žmogus yra pervargęs ar perdegęs darbe dėl pernelyg didelio darbo krūvio, vargu ar mėnesio atostogos padės išsigelbėti.

„Devbridge“ skatiname savo darbuotojus ne tik kasmet atostogauti, bet ir subalansuoti darbą ir laisvalaikį. Daugelis mūsų darbuotojų renkasi sveikas laisvalaikio praleidimo formas – sporto klubus, jogos ir kitas treniruotes, dviračių sportą ir pan. Tokiu būdu keičiasi perspektyva iš protinės į fizinę veiklą. Matydami, kaip karantinas ir apribojimai neigiamai veikia mūsų darbuotojų emocinę gerovę, „Devbridge“ apmoka psichologo konsultacijas, skatiname vadovus kalbėtis su komandos nariais, mokome atpažinti perdegimą, taip pat naudojamės ir „Mindletic“ – emocinės sveikatos treniravimo programėle. Be to, jau keletą metų nuolat primename apie poilsio svarbą, siūlome papildomas apmokamas atostogų dienas, kad nepritrūktų poilsio laiko. Reikėtų nepamiršti organizacijose skatinti puoselėti geras emocijas, juk kaip smagu dalytis įspūdžiais su kolegomis, ir, žinoma, jau gerai pailsėjus nedelsti pradėti svajoti bei planuoti kitų metų atostogas“, – pataria „Devbridge“ žmonių ir organizacijos vystymo direktorė.

Apie įmonę:

„Devbridge“ – JAV programavimo paslaugų įmonė, kurios centrinė būstinė yra Čikagoje. Komandų branduolius sudaro patirties turintys aukščiausio lygio programuotojai, kuriantys sudėtingus programinės įrangos sprendimus Vakarų Europos ir Šiaurės Amerikos rinkoms. Pagrindinis kompanijos tikslas – kurti pažangiausią programinę įrangą ir taip suteikti neįkainojamus įrankius, kurie padėtų sėkmingai augti įvairiausioms kompanijoms, industrijoms ir verslo organizacijoms. Tarptautinę įmonės komandą sudaro daugiau nei 550 darbuotojų, įsikūrusių Čikagos, Toronto, Londono, Varšuvos, Kauno, Vilniaus ir Klaipėdos padaliniuose. Įmonės klientai – „Fortune 1000“ sąrašo įmonės, pasaulinės finansų, paslaugų ir gamybos sektorių kompanijos.

Pranešimą paskelbė: Cognizant
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2021-07-19 10:05
ITT, Verslas, ekonomika, finansai
pasidalinti
atgal