Europos Sąjunga turi išlikti vieninga sprendžiant nelegalios migracijos, klimato kaitos, kibernetinio saugumo klausimus

2021 m. liepos 20 d. pranešimas žiniasklaida

 

Seimo Europos reikalų komiteto pirmininkė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė liepos 19 d. dalyvavo nuotolinėje COSAC – Europos Sąjungos parlamentų Europos reikalų komitetų – pirmininkų konferencijoje. Tai pirmasis renginys, pradedantis Slovėnijos pirmininkavimo Europos Sąjungoje parlamentinio matmens darbą. Vaizdo konferencijos dalyviams buvo pristatyti Slovėnijos pirmininkavimo ES Tarybai prioritetai, aptartas kibernetinis saugumas ES – ypatingos svarbos infrastruktūros ir kibernetinės gynybos atsparumo stiprinimas. 

Europos reikalų komiteto pirmininkė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė sakė: „Norėčiau atkreipti jūsų dėmesį į situaciją Lietuvos ir Baltarusijos pasienyje. Jūs žinote, kad A. Lukašenkos režimas organizuoja migrantų srautus iš įvairių pasaulio vietų – iš Centrinės Afrikos, Irako, Sirijos. Didelė tikimybė, kad srautas bus ir iš Afganistano. Taigi tai yra atsakas į ES politiką sankcijų srityje, bet tikiuosi, kad galėsime išlikti tvirti ir nesiklaupsime šiam diktatoriui, kuris nieko bendro neturi su demokratija ar laisve“.

Europos reikalų komiteto pirmininkė taip pat paminėjo, kad palaikome „Fit for 55“ paketą. Pasidalijimo pastangomis mechanizmas, sąžiningumas, solidarumas ir nacionalinės aplinkybės mums yra labai svarbūs, nes siekiame ambicingų klimato tikslų. Ką tik įvykę katastrofiški potvyniai Vokietijoje, Nyderlanduose, Belgijoje, Čekijoje patvirtina, kad klimato pokyčiai yra tikri ir veikti būtina.

R. Morkūnaitė-Mikulėnienė pabrėžė, kad kalbėdami apie kibernetinį saugumą ES neturime pamiršti Rytų partnerystės ar Vakarų Balkanų šalių. Jos nuolat kovoja su Europos Sąjungai nedraugiškomis šalimis ir yra mažiau atsparios visų rūšių kibernetinėms atakoms. Komiteto pirmininkė sakė, kad Lietuva didelį dėmesį skiria tiesioginių užsienio investicijų patikrai, ypač kai kalbame apie naujų technologijų importą, ypač iš Kinijos. ES privalo išlikti vieninga ir pasiųsti bendrą signalą toms šalims ar toms organizacijoms, kurios norėtų pakenkti mūsų kibernetiniam saugumui. Itin svarbu, kad ES ir toliau skatintų aukštųjų technologijų plėtrą ir investuotų į tyrėjus.

COSAC – Sąjungos reikalų parlamentinių komitetų konferencija, didžiausias ir svarbiausias ES valstybių narių parlamentų Europos reikalų komitetų renginys, kuriame aptariami patys svarbiausi ES darbotvarkės klausimai. Konferenciją rengia pirmininkaujančios ES Tarybai valstybės narės parlamentas.

 

Daugiau informacijos:

Europos reikalų komiteto biuro patarėjas

Martynas Lukoševičius, tel. (8 5) 239 6881

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Seimo kanceliarija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2021-07-20 13:01
Politika, ES
pasidalinti
atgal