Seime pristatoma nuotraukų paroda apie Alytaus gaisravietės sutvarkymą

Renginio tipas: Renginys
Renginio data: Ketvirtadienis, 2021 m. rugsėjo 9 d.
Renginio pradžia: 14:00
Renginio vieta: Seimo Spaudos konferencijų salėje

Rugsėjo 9 d., ketvirtadienį, 14 val. Spaudos konferencijų salėje (Seimo II rūmai) Seimo nariai Rima Baškienė ir Stasys Tumėnas organizuoja renginį, kuriame bus pristatyta fotografijų paroda „Aplinkos apsauga – visų mūsų rankose“. Parodos globėja – Seimo Pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen.

Parodos nuotraukose atsispindi viena didžiausių pastarojo metų ekologinių nelaimių Lietuvoje – 2019 m. spalio 16 d. Alytaus padangų perdirbimo gamykloje „Ekologistika“ kilęs gaisras, kuris truko net 10 dienų. Pavojingų atliekų tvarkymo įmonei „Toksika“ buvo pavesta sutvarkyti gaisravietę ir utilizuoti kenksmingas medžiagas. Kokį vaizdą išvydo atvykę „Toksikos“ specialistai, kaip vyko gaisravietės tvarkymo darbai ir kokie kiekiai po gaisro susidariusių pavojingųjų atliekų buvo išvežti – apie visa tai iš arti pasakoja parodos nuotraukos.

„Alytaus gaisravietė – unikalus atvejis Lietuvoje, kuomet sudegė didžiulis kiekis sukauptų atliekų ir padangų. Mums teko itin sudėtinga užduotis – išrūšiuoti, surinkti ir išvežti pavojingomis tapusias apdegusias atliekas. Bene sunkiausia buvo rūšiavimo dalis, nes reikėjo atskirti degėsius, degusias padangas, išrinkti metalines konstrukcijas. Pavojingas atliekas identifikavome ir saugiai sutvarkėme Šiauliuose esančioje „Toksikos“ deginimo jėgainėje ir sąvartyne. Mūsų specialistai Alytuje intensyviai dirbo, kad gaisravietėje esančios pavojingos medžiagos būtų kaip įmanoma greičiau sutvarkytos“, – sakė „Toksikos“ generalinis direktorius Arūnas Dirvinskas.

Iki šiol Lietuvoje tokių darbų niekas nebuvo atlikęs, gaisro likvidavimo darbus sunkino tai, kad niekas negalėjo įvardyti, koks kiekis padangų, jų atliekų ir produkcijos iki gaisro buvo laikomas bendrovėje. Visas tvarkymo procesas užtruko apie keturis mėnesius. Iš viso iš gaisravietės į „Toksikos“ atliekų tvarkymo įrenginius buvo išvežta daugiau kaip 400 sunkvežimių su 8230 tonų pavojingųjų atliekų.

Parodos fotografijose užfiksuoti vaizdai byloja apie didžiulio masto ekologinę nelaimę, sukeltą žmonių neatsakingumo. Pamatyti nelaimės padarinius ir juos įvertinti itin svarbu: tai skatina susimąstyti, kiek dar Lietuvoje yra tokių potencialiai pavojingų židinių, kuriuose atliekos saugomos nesilaikant normatyvų ir keliant pavojų aplinkai bei žmonėms.

Paroda eksponuojama II ir III rūmus jungiančioje galerijoje 2021 m. rugsėjo 1–14 dienomis.

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Seimas
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2021-09-08 11:42
Politika, Gamta, aplinkosauga
Renginio pradžia
2021-09-9, ketvirtadienis14:00
Renginio vieta
Seimo Spaudos konferencijų salėje
pasidalinti
atgal