Populiariausiai programinei įrangai „Android“ – 13 metų: 4 gudrybės jūsų telefone

Prieš 13 metų pasaulį išvydo pirmasis išmanusis telefonas su operacine sistema „Android“. O šiandien tai – populiariausia operacinė sistema pasaulyje, įdiegta daugiau nei trijuose milijarduose įrenginių. Sukakties proga „Bitės Profai“ pranešime žiniasklaidai dalinasi keliomis operacinės sistemos gudrybėmis, kurios turi išbandyti kiekvienas „Android“ telefonų savininkas.

„Viena pagrindinių priežasčių, kodėl didžioji dalis vartotojų renkasi „Android“ telefonus – didesnė įvairovė. Be to, galimybė radikaliai pakeisti pagrindinio ekrano išvaizdą, šią operacinę sistemą leidžia patogiai pritaikyti pagal savo poreikius. Kiekvienas gali rasti sau tinkantį įrenginį, o pasinaudoję keliomis mažiau žinomomis gudrybėmis, kasdien reikalingomis funkcijomis naudotis dar lengviau“, – sako „Bitės Profas“ Andrius Archangelskis.

Naudotis keliomis programėlėmis vienu metu

Ar žinojote, kad daugelyje „Android“ telefonų galite naudotis dvejomis programėlėmis vienu metu? Šis funkcionalumas ypač pravers tada, kai dalyvaujate susirinkime ir tuo pat metu norite patikrinti el. paštą. Ar kalbant su draugu per „WhatsApp“, patikrinti naujienas „Facebook“.

„Norėdami išbandyti šią funkciją, veikiančią „Android 9“ ir naujesnėse versijose, atidarykite vieną iš norimų programėlių. Tuomet spustelėję „Recent“ mygtuką ar perbraukę pirštu aukštyn per ekraną atverkite neseniai naudotų programėlių sąrašą. Tiesa, pastarasis būdas veiks jei naudojate „Android 10“ ar naujesnę versiją ir esate įgalinę telefono valdymą gestais“, – teigia „Bitės“ išmaniųjų įrenginių ekspertas.

Po to, iš neseniai naudotų programėlių sąrašo pasirinkite tą, kurią norėsite naudoti kartu su pirmąja. Bakstelėkite ją ir „Pasidalinti ekranu“ (angl. Split Screen). Tuomet keliaukite į pagrindinį telefoną ekraną, kuriame matysite ir galėsite naudotis dvejomis programėlėmis.

Ištrintų pranešimų istorija

Greičiausiai esate atsidūrę situacijoje, kai ištrynę gautus programų pranešimus greitajame meniu, staiga supratote, kad ten buvo kažkas svarbaus. Pavyzdžiui, forumų platformos „Reddit“ rekomendacija ar pranešimas apie asmeninę akciją prekėms, kurios laukėte. Laimei, „Android“ leidžia peržiūrėti visus pranešimus, kuriuos gavote per pastarąsias 24 valandas.

„Šią funkciją paprastai turi „Android 11“ ir naujesnės operacinės sistemos telefonai. Norėdami ją aktyvuoti, atverkite nustatymus ir pasirinkite „Programėlės ir pranešimai“, spustelėkite „Pranešimai“ ir aktyvuokite parinktį „Pranešimų istorija“. Tuomet sugrįžkite į pagrindinį telefono meniu ir dar kartą atlikite anksčiau minėtus žingsnius. Šį kartą pasirinkę „Pranešimų istorija“ rasite visus per pastarąsias 24 valandas gautus pranešimus“, – sako „Bitės Profas“.

„Samsung“ telefonuose, braukite žemyn nuo ekrano viršaus ir spustelėkite „Pranešimo nustatymai“, po to – „Papildomi nustatymai“ ir aktyvuokite funkciją „Pranešimų istorija“.

Skirtingi garsumo lygiai

Norėdami, kad telefono skambučio signalas būtų garsesnis nei programėlių pranešimų, galite sureguliuoti skambučių, balso pranešimų, žadintuvo ir programėlių pranešimų garsumo lygį atskirai.

„Norėdami pakeisti garso nustatymus, spustelėkite mobiliojo telefone šone esantį garso mygtuką. Atsivėrus garso reguliavimo juostai, spustelėkite papildomų parametrų ikoną ir vilkdami slankiklį sureguliuokite skambučių, programėlių pranešimų, žadintuvo ir balso pokalbių garsumo lygį“, – pasakoja „Bitės Profas“.

Reguliuojant garsumą naudojant slankiklį, galite nustatyti, kad, pavyzdžiui, pranešimų garsai skambėtų ne 10, o 10,5 stiprumu. O keičiant garsumą su šoniniu telefono mygtuku, garso lygis keičiasi tik kas 1, o ne pusę vieneto. Tad galimybė nustatyti skirtingus garso parametrus programoms ypač naudinga, nes, pavyzdžiui, klausant muzikos per kokybiškas ausines, 0,5 stipriai pakeičia garso lygį.

Didesnis šriftas ir vaizdai ekrane

Jei sunku įžiūrėti vaizdus ar tekstą išmaniojo ekrane, galite kelis kartus padidinti ekrane matomą vaizdą.

„Iš pradžių nukeliaukite į telefono nustatymus, pasirinkite „Prieinamumas“, „Matomumo didinimas“ ir aktyvuokite parinktį „Išdidinimas“. Iškart po to ekrane matomą vaizdą išdidinsite bet kur ekrane bakstelėję tris kartus. O norėdami sumažinti vaizdą iki įprasto dydžio – veiksmą pakartokite“, – nurodo A. Archangelskis.

Pranešimą paskelbė: UAB "coagency"
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
atgal