„Android 12“ starto belaukiant: nauja išvaizda, patogesnis valdymas ir dėmesys privatumui

Spalio pradžioje „Google“ išleis naują populiariausios pasaulyje operacinės sistemos versiją „Android 12“. Kokias išvaizdos ir funkcionalumo naujoves ji pasiūlys bei kurių išmaniųjų savininkai ją gaus pirmieji – apie visa tai pasakoja „Telia“ išmaniųjų įrenginių ekspertė Rimantė Marcišauskienė.

„Rugsėjo pradžioje išleista paskutinė bandomoji „Beta 5“ versija leido susidaryti gana aiškų vaizdą, ko galime tikėtis iš „Android 12“. Ši versija jau dabar vadinama vienu didžiausių „Android“ patobulinimų pastaraisiais metais: nuo pasikeitusios vartotojo sąsajos ir dizaino, iki ypatingo dėmesio privatumui bei krūvos naujų funkcijų“, – intriguoja R. Marcišauskienė.

Kaip ir kiekviena nauja „Android“ versija, ši pasižymi našumo, baterijos taupymo ir saugumo pagerinimais, tačiau juos pastebi ne kiekvienas. Todėl „Telia“ ekspertė kviečia susipažinti su septyniomis „Android 12“ naujovėmis, kurios nepaliks abejingų:

  1. Nauja vartotojo sąsaja. „Android“ išvaizdą keičia tik kas kelerius metus, ir šis atnaujinimas yra būtent toks. Naujoji „Material You“ vartotojo sąsaja, kaip ir sako jos pavadinimas, suteikia dar daugiau personalizavimo galimybių. Visos operacinės sistemos spalvų gama parenkama pagal jūsų nustatytą ekrano foną, taip pat „Material You“ temos nustatymus galima keisti pagal savo poreikius. Pokyčiai laukia ir kitose srityse, nuo pranešimų skydelio, kuris tapo erdvesnis ir aiškesnis, iki valdiklių, kuriuos programų kūrėjai gali pritaikyti prie operacinės sistemos dizaino.
  2. Privatumas. Su kiekviena nauja „Android“ karta, „Google“ skiria vis daugiau dėmesio privatumo nustatymams. Šįkart į operacinę sistemą įtraukta nauja funkcija, pavadinta „Privatumo skydu“ (angl. „Privacy Dashboard“), kuri informuoja vartotojus apie programėlėms suteiktas prieigas. Pavyzdžiui, galite lengvai sužinoti, kurios programėlės turi prieigą prie jūsų buvimo vietos, kameros, telefono, mobiliojo interneto ir kitų telefono jutiklių ar funkcijų, o taip pat vienu paspaudimu šiuos leidimus atšaukti. Dar daugiau: jei fone veikianti programėlė naudos telefono mikrofoną ar kamerą, ekrano dešinėje viršuje matysite įspėjimą.
  3. Paieška programėlėse. „Android“ ir anksčiau leido rasti konkrečias programėles pagal jų pavadinimą, o „Android 12“ paieška programėlių saugykloje tapo dar pažangesnė. Pradėję vesti paieškos žodį matysite ne tik jį atitinkančias programėles, bet ir informaciją iš kitų programėlių – telefone esančius kontaktus, programėlių funkcijas, vaizdo ar muzikos įrašus ir kt. Pavyzdžiui, įvedus „te“ išmanusis jums gali pasiūlyti sukurti naują tekstinį priminimą „Keep Notes“ programėlėje, skambinti Teresei ar pasiklausyti „Foo Fighters“ muzikos. Galiausiai, jei telefone nerasite to ko ieškojote, jums bus pasiūlyta ieškoti per „Google“.
  4. Greitieji nustatymai. Braukiant nuo ekrano viršaus pasirodantis greitųjų nustatymų meniu ne tik pakeitė išvaizdą, bet ir gavo naujų galimybių, tokių kaip „Google Pay“ ir išmaniųjų namų valdiklių integracija. Kaip sako pačios „Google“ atstovai, nuo šiol iš čia galėsite valdyti praktiškai visą operacinę sistemą.
  5. Slenkamos ekrano nuotraukos. Daugybės žmonių ilgai laukta funkcija pagaliau taps realybe: „Android 12“ leis fiksuoti ištisines ekrano nuotraukas, kuriose bus matomas ne tik tuo metu ekrane rodomas vaizdas, bet ir tai, kas yra aukščiau ar žemiau. Pavyzdžiui, galėsite kaip nuotrauką išsisaugoti ilgą straipsnį, socialinio tinklo įrašą ar kitą turinį, kuriam peržiūrėti reikia kelis kartus vaizdą ekrane paslinkti žemyn.
  6. Žaidimų skydas. Žaidėjai to laukė (per) ilgai, o dalis telefonų gamintojų panašias galimybes savo „Android“ išmaniuosiuose turi jau ne vienerius metus. Bet kuriuo atveju, „Žaidimų skydas“ („Game Dashboard“) yra ilgai lauktas operacinės sistemos papildymas, kur žaidėjai vienoje vietoje gali rasti ekrano įrašymą, ekrano nuotraukas, žaidimų optimizavimo meniu, FPS matuoklį, DND funkciją, YT greitąją nuorodą ir kitus aktualius nustatymus. Kažko nesupratote? Ko gero, jums tai ir neaktualu.
  7. Automatinio pasukimo gudrybė. Įjungus automatinį ekrano pasukimą, telefonas reaguoja į žemės trauką ir vaizdą rodo taip, kaip yra pakreiptas. Tačiau yra viena poza, kurioje žmonėms tai tik trukdo: gulint lovoje ant šono. Jei iki šiol vargote išjunginėdami automatinį ekrano pasukimą tam, kad prieš miegą paskaitytumėte įdomų straipsnį ar pažiūrėtumėte mėgstamo serialo seriją, su „Android 12“ jūsų vargai baigsis – „Google“ rado sprendimą. Tas sprendimas – dirbtinis intelektas: pasukus telefoną, šis nuskenuos naudotojo veidą ir nustatys jo padėtį bei pagal tai nuspręs, sukti ekraną ar ne. Tiesa, atminkite, kad žiūrėti į telefono ekraną prieš pat miegą ar vos atsikėlus ryte nėra itin sveika akims.

Pirmieji „Android 12“ galės įsidiegti pačios „Google“ gaminamų išmaniųjų „Pixel“ savininkai, ji bus prieinama nuo „Pixel 3“ versijos iki „Pixel 6“, kurio laukiama vėliau šįmet. Taip pat šįmet atnaujinimas turėtų pasiekti naujausių „Samsung“, „OnePlus“, „Asus“, „Xiaomi“ ir kai kurių mažesnių gamintojų flagmanų savininkus.

Pranešimą paskelbė: Fabula ir partneriai, UAB
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2021-09-29 10:31
ITT, Kiti pranešimai
pasidalinti
atgal