Agnė Bilotaitė: savivalda – tai valstybės ramstis

Vidaus reikalų ministrė A. Bilotaitė, sveikindama savivaldybes Vietos savivaldos diena proga, dėkojo už bendradarbiavimą ir susitelkimą krizių akivaizdoje: „Atėjus neramiems laikams – žinome, kad savivalda ir jos darbuotojais galime pasikliauti. Būdami vieningi ir susitelkę sugebėjome rasti greitus sprendimus ir kartu suvaldyti neteisėtos migracijos krizę, taip pat užtikrinti gyventojų saugumą.“

Lietuvai pastaruoju metu susidūrus su iššūkiais sveikatos apsaugos ir migracijos srityse, dar kartą teko įsitikinti, koks svarbus glaudus valstybės ir savivaldybių institucijų bendradarbiavimas, todėl būtina stiprinti savivaldos ir centrinės valdžios partnerystę. „Vyriausybės programoje numatėme ne mažiau kaip 30 proc. Europos Sąjungos fondų lėšų skirti regionų planams įgyvendinti. Lankstumo ir palankesnių investavimo priemonių, kartu užtikrinant nacionalinių finansų tvarumą, suteikimas savivaldybėms yra būtinas, siekiant suteikti kokybiškas viešąsias paslaugas gyventojams bei verslui ir stiprinti vietos ekonomiką“, – teigė ministrė. Vienas iš Vidaus reikalų ministerijos prioritetų – stiprinti regionus. Regioninė politika yra investicijų politika. Ją vykdant, palaikomas darbo vietų kūrimas, konkurencingumas, ekonomikos augimas, aukštesnė gyvenimo kokybė ir tvari plėtra. Lietuvoje tik apie 35 proc. viešųjų investicijų panaudojama vietos lygmeniu. Tuo tarpu Europos Sąjungoje vidutiniškai 50 proc. viešųjų investicijų panaudojama regionų ir vietos lygmenimis, Danijoje – 85 proc., Latvijoje – per 50 proc., Estijoje – 45 proc.

Be to, savivaldybės vis labiau tariasi su savo gyventojais, jau beveik ketvirtadalis savivaldybių įdiegė ar artimiausiu laiku įdiegs dalyvaujamojo biudžeto modelį. Dalyvaujamasis biudžetas – tai būdas savivaldybei kartu su bendruomene spręsti dėl savivaldybės biudžeto lėšų panaudojimo, kai bendruomenės nariai patys siūlo idėjas savivaldybei ir balsuodami renka labiausiai patikusius projektus (sprendimus), kuriuos savivaldybė vėliau įgyvendina. Tai didina gyventojų pasitikėjimą vietos valdžia, kartu sudaro sąlygas savivaldybėms teikti gyventojų poreikius atliepiančias paslaugas, gerinti šių paslaugų kokybę.

Lietuvoje nuo 2007 metų kasmet spalio 10 dieną minima Vietos savivaldos diena.

Pranešimą paskelbė: LR Vidaus reikalų ministerija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2021-10-10 09:00
Savivalda, regionai, Politika
pasidalinti
atgal