Seimo Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ pranešimas: frakcija „Vardan Lietuvos“ su Seimo kontrolierių įstaigos vadovu ir vaiko teisių apsaugos kontroliere aptars ataskaitą apie migrantų sąlygas Lietuvoje

2021 m. spalio 13 d. pranešimas žiniasklaidai (daugiau naujienų)

Šiandien Demokratų frakcija „Vardan Lietuvos“ su Seimo kontrolierių įstaigos vadovu Augustinu Normantu ir vaiko teisių apsaugos kontroliere Edita Žiobiene aptars ataskaitą dėl migrantų apgyvendinimo sąlygų Lietuvoje.

Šioje ataskaitoje nurodyta, kad buvo tinkamai neužtikrinamos prieglobsčio prašytojų teisės į higieną, oro sąlygas atitinkančius rūbus, apavą, teisę į asmens privatumą ir prilygo draudžiamam nežmoniškam ar žeminančiam žmogaus orumą elgesiui.

„Suprantame, kad mūsų valstybė pateko į sudėtingą situaciją, bandant suvaldyti migrantų srautus. Tačiau Lietuvos ir Europos Sąjungos sienos apsauga yra atskiras klausimas nuo elgesio su nelegaliais migrantais. Lietuva privalo užtikrinti bent minimalias sąlygas“, – teigia frakcijos seniūnas Saulius Skvernelis.

Pasak Seimo nario Luko Savicko, ši ataskaita yra labai svarbi ir reikšminga Baltarusijos režimo instrumentalizuotos migracijos kontekste. Tačiau frakcijos atstovas pažymi, kad ataskaitoje pateikta informacija, kuri bus siunčiama Jungtinių Tautų vyriausiajam pabėgėlių komisarui, Europos Žmogaus Teisių Teismui ir kitoms tarptautinėms organizacijoms, ne tik diskredituoja Lietuvos valdžios veiksmus, bet ir kelia klausimą, kokios neigiamos pasekmės galimos mūsų valstybei.

„Šią ataskaitą vertiname kaip labai svarbų darbą dabartiname laikotarpyje, kai Lietuvai reikia ir apsaugoti valstybės sieną, ir užtikrinti migrantų teises. Todėl kviečiame Seimo kontrolierių detaliai pristatyti esminius ataskaitos punktus, rekomendacijas Vyriausybei ir kitoms atsakingoms institucijoms, kuriuos taip pat aptarsime ir su vaiko teisių apsaugos kontroliere“, – sako Seimo narys L. Savickas.

Ataskaitą su vidaus reikalų ministre Agne Bilotaite planuojama aptarti kitą savaitę.

Šiandienos susitikimas įvyks 15.30 val. Seimo Sveikatos reikalų komiteto salėje Nr. 108 (III rūmai, 1 aukštas). Jį numatyta transliuoti tiesiogiai Seimo „YouTube“ paskyroje „Atviras Seimas“.

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Seimo kanceliarija
2021-10-13 08:18