Kviečia minėti Pasaulinę baltosios lazdelės dieną: „Už aplinką, matomą VISIEMS!“

Renginio tipas: Renginys
Renginio data: Penktadienis, 2021 m. spalio 15 d.
Renginio pradžia: 10:00
Renginio pabaiga: Penktadienis, 2021 m. spalio 15 d.
Renginio vieta: Konstitucijos salė (Seimo I rūmai)

2021 m. spalio 13 d. pranešimas žiniasklaidai (daugiau naujienų)

 

Spalio 15-ąją visas pasaulis mini Pasaulinę baltosios lazdelės dieną. Ta proga Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjunga (LASS) kartu su Seimo nariu Justu Džiugeliu rengia diskusiją „Už aplinką, matomą VISIEMS!“  Renginiu siekiama atkreipti dėmesį į vis didėjantį prastai matančiųjų skaičių, papasakoti, su kokiais sunkumais jie susiduria, ir įkvėpti kuo daugiau žmonių kurti silpnaregiams tinkamesnę aplinką.

Lietuvoje, kaip ir kitose išsivysčiusiose Europos šalyse, pastebima tendencija, kai sparčiai daugėja silpnai reginčių žmonių. Prie įgimtų ir įgytų ligų prisideda skaitmeninis akių nuovargis, pandemijos paskatintas nuotolinis darbas.

Statistikos departamento duomenimis, apie 300 tūkstančių prastai matančių mūsų šalies gyventojų net nešiodami akinius ar kontaktinius lęšius, susiduria su dideliais sunkumais dėl nepritaikytos aplinkos. Net ir gerai matant, neretam būna sunku pataikyti į nepažymėtas stiklines duris ar įskaityti daugelį instrukcijų, vaistų ir kitų produktų aprašymų, skelbimų, tvarkaraščių. Silpnaregiai su tokiais nepatogumais susiduria kiekviename žingsnyje.

Dažnai jų prastesnė rega išoriškai nepastebima. O ir patys silpnaregiai nenori išsiskirti iš visuomenės, kad nebūtų nustumti į darbo rinkos ir socialinio gyvenimo pakelę, tad su savo problema lieka vieni.

LASS kviečia kiekvieną prisidėti prie silpnaregiams gyvenimą lengvinančių pokyčių. Pasaulinę baltosios lazdelės dieną Seime vyksiančioje diskusijoje „Už aplinką, matomą VISIEMS!“ ir kiekviename LASS filiale bus kalbama apie skirtingas regos galimybes, taip pat  aplinką, kuri būtų patogi visiems.

Diskusija vyks spalio 15 d., penktadienį,  Seimo Konstitucijos salėje (I rūmai). Pradžia – 10 val.

Diskusijoje dalyvauja: Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto narys Justas Džiugelis, Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninės Kauno klinikų Akių ligų klinikų gydytojas oftalmologas, Vaikų akių ligų skyriaus vadovas ir Retų akių ligų centro vadovas Arvydas Gelžinis, Lietuvos aklųjų bibliotekos komunikacijos vadovė Ramunė Balčikonienė, Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos fizinės bei informacinės aplinkos prieinamumo specialistas Vytautas Gendvilas.

Renginį bus galima tiesiogiai stebėti Seimo interneto svetainėje ir YouTube paskyroje, taip pat  LASS Facebook puslapyje.

Diskusijos temos:

* Kas yra silpnaregystė?

* Kaip dažnai rega nusilpsta taip, kad nebepadeda įprastos regos korekcijos priemonės?

* Kaip padedama silpnaregiams Lietuvoje?

* Kokia reabilitacija tokiems žmonėms reikalinga?

* Ar sudėtinga aplinkoje orientuotis, jei esi silpnaregis? Su kokiomis problemomis dažniausiai susiduriama?

* Asmeninė istorija ir praktiniai pavyzdžiai.

* Kokie dokumentai reglamentuoja fizinės aplinkos pritaikymą silpnaregiams?

* Kas tikrina, ar aplinka atitinka numatytus reikalavimus?

* Ką galime padaryti šiandien, kad padėtis keistųsi?

* Užsienio šalių pavyzdžiai.

 

Daugiau informacijos:

Irma Jokštytė, mob. 8 683 95 042, el. p. irma@lass.lt

Eglė Zupkaitienė, mob. 8 688 11 391, el. p. egle.zupkaitiene@lrs.lt

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Seimo kanceliarija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2021-10-13 10:37
Sveikata, grožis, Politika
Renginio pradžia
2021-10-15, penktadienis10:00
Renginio pabaiga
2021-10-15
Renginio vieta
Konstitucijos salė (Seimo I rūmai)
pasidalinti
atgal