Lietuvių elektromobilumo kompanija „Inbalance“ pritraukė 1,5 mln. eurų investiciją plėtrai Europoje

Išmanias elektromobilių įkrovimo stoteles kurianti ir valdanti kompanija „Inbalance“ antruoju investiciniu raundu pritraukė 1,5 mln. eur investiciją. Prie esamų investuotojų – fondų „Contrarian Ventures“ ir „Coinvest Capital“, pirmojo lietuviško vienaragio „Vinted“ bendraįkūrėjo Manto Mikucko ir verslo angelo Ernesto Petkevičiaus, kartu su šiuo investiciniu raundu prisijungia du nauji privatūs investuotojai – Tomas Dirvonskas ir Paulius Šarka.

Kompanijos planuose – tūkstančiai naujų elektromobilių įkrovimo stotelių ir didžiausias tinklas regione. Pirmąjį investicinį etapą kompanija baigė praėjusių metų pavasarį, pritraukusi 950 tūkst. eurų.

„Pritrauktos investicijos bus nukreipiamos realizuoti pagrindinį tikslą – tapti didžiausiu ir pagrindiniu elektromobilių įkrovimo stotelių operatoriumi Baltijos šalyse ir Lenkijoje. Lietuvoje ir kitose rinkose siūlome pilną elektromobilių įkrovimo infrastruktūros sprendimą, kuris dėl verslo modelio ir naudojamų technologijų yra pritaikytas masinei elektromobilių adaptacijai“,  – sako „Inbalance“ vadovas Simonas Stankus.

Pasak S. Stankaus, tęstinis investuotojų susidomėjimas patvirtina siūlomų sprendimų aktualumą globalių aplinkosaugos iššūkių kontekste. „Mūsų bendradarbiavimo modeliai iš verslo nereikalauja didelių infrastruktūros išlaidų, nes investuojame ir mes patys ir veikiame paslaugos principu. Tokiu būdu proaktyviai prisidedame prie šalies įkrovimo infrastruktūros plėtros – kai verslams nereikia išleisti daug pinigų, jie žymiai aktyviau įsirengia įkrovimo stoteles, o gyventojams didėja prieinamumas, atsiranda viešų stotelių, galimybė krautis darbo ir prekybos vietose“, – teigia „Inbalance“ vadovas.

Mažesnis poveikis aplinkai brėžia kryptį investicijoms

Vienas iš investuotojų – fondas „Contrarian Ventures“ – kovą su klimato kaita išskiria kaip pagrindinę strateginę kryptį.

„Inbalance“ kompetencijų, inovacijų ir verslo modelio visuma visiškai atitinka mūsų strateginę kryptį prisidėti prie CO2 emisijų mažinimo investuojant į technologines kompanijas. Esame įsitikinę, kad bendrovė taps pirmaujančiu žaidėju, formuojančiu elektromobilių įkrovimo ekosistemą ir užtikrinančiu infrastruktūros prieinamumą“, – sako „Contrarian Ventures“ partneris Tomas Kemtys.

Fondo „Coinvest Capital“ direktorės Viktorijos Vaitkevičienės teigimu, infrastruktūros plėtra yra būtina sąlyga, kad elektra varomas transporto priemones pamėgtų vartotojai. „Transporto sektorius yra vienas didžiausių klimato teršėjų, o tokios kompanijos kaip „Inbalance“ padeda jį transformuoti. Ši investicija mums svarbi ir kaip investuotojams, besiorientuojantiems į aplinkos apsaugos, socialinės atsakomybės ir gerosios valdysenos (ESG) principus atitinkančias kompanijas, ir kaip vartotojams, nekantriai laukiantiems elektromobilių rinkos proveržio“ – teigia V. Vaitkevičienė.

Naujausiais duomenimis, šiuo metu Europos gatvėmis važinėja 4 mln. elektromobilių, o ketvirtadalis jų – užregistruoti vien šiemet. Elektromobilių skaičiaus augimas artimiausioje ateityje sukurs iki šiol neregėtą elektros energijos poreikį.

„Elektros skirstymo tinklai tikrai nėra paruošti pakelti tokio krūvio, nes jie paprasčiausiai nebuvo tam sukurti. Įvertindami tai, daug investuojame į stotelių ir programinės įrangos technologinius aspektus, tokius kaip galios balansavimas, sprendžiančius nemažai sudėtingų elektromobilių įkrovimo infrastruktūros dilemų“, – komentuoja S. Stankus.

Apie „Inbalance“

2019 m. įkurta „Inbalance“ yra elektromobilių įkrovimo infrastruktūros sprendimų inovatorė ir kompetencijų centras. Kompanija kuria ir valdo išmanias elektromobilių įkrovimo stoteles, yra įkrovimo tinklo operatorius. „Inbalance“ sprendimas leidžia optimizuoti elektros vartojimą ir patenkinti augantį elektromobilių įkrovimo poreikį be būtinybės keisti esamą elektros instaliacijos infrastruktūrą.

Apie „Contrarian Ventures“

„Contrarian Ventures“ yra rizikos kapitalo fondas, investuojantis į ankstyvosios stadijos energetikos ir elektrifikuoto mobilumo technologijų startuolius Europoje ir Izraelyje. Iki šiol „Contrarian Ventures“ jau yra investavęs į 18 įmonių aštuoniose šalyse ir yra vienas aktyviausių ankstyvosios stadijos (angl. Seed) energetikos ir elektrifikuoto mobilumo rizikos kapitalo investuotojų Europoje.

Apie „CoInvest Capital“

„CoInvest Capital“ kartu su verslo angelų grupėmis ir privačiais rizikos kapitalo fondais investuoja į verslą pradedančias bei verslo plėtrą vykdančias įmones. Kartu su daugiau nei 90 individualių investuotojų fondas į 20 kompanijų jau yra investavęs beveik 11 mln. eur. Investicija iš fondo atlikta pagal finansinę priemonę „Koinvesticinis fondas II, finansuojamas iš Europos regioninės plėtros lėšų.

Kontaktai:

Simonas Stankus

„Inbalance“ vadovas ir bendraįkūrėjas

El. p.: simonas.stankus@inbalance.lt

Tel.: +370 616 83149

Pranešimą paskelbė: Inbalance
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
atgal