Lietuvos moksleiviai siūlo aplinkosaugos problemų sprendimus: nuo šiltnamio mokykloje iki pažintinio tako

Šį penktadienį minint klimato savaitę paskelbti moksleivių aplinkosauginio konkurso „Žaliosios olimpiados odisėjos“ pusfinalio nugalėtojai. Pusfinalyje susirungė net 49-ių mokyklų vyresnių klasių moksleiviai iš visos Lietuvos,  į finalą pateko 14 skirtingų mokyklų komandų, kurios ne tik geriausiai pasirodė protmūšyje, identifikavo jų bendruomenėje egzistuojančias aplinkosaugines problemas, bet ir parengė jas išsprendžiantį projektinį pasiūlymą.

Aplinkosauginės iniciatyvos „Kita forma“ vadovė, viena konkurso organizatorių Vaida Griškevičienė džiaugiasi, kad šiais metais į finalą pateko dvejomis komandomis daugiau.

„Labai džiaugiamės, kad pusfinalyje mokiniai pademonstravo puikias aplinkosaugos žinias, o jų pasirengimą patvirtina ir tai, kad šiais metais į finalą keliauja ne 12, o 14 komandų“, – teigia V. Griškevičienė.

Konkurse jau dalyvavo 147 tūkstančiai moksleivių

Penktus metus organizuojamoje „Žaliosios olimpiados odisėjoje“ jau dalyvavo 147 tūkstančiai moksleivių iš visos Lietuvos. Per šį laikotarpį, įgyvendindami įvairias aplinkosaugines iniciatyvas, mokiniai sutvarkė daugiau nei 200 tonų įvairiausių šiukšlių tiek savo aplinkoje, tiek ir kitur.

„Projekto tikslas – ne tik išmokyti moksleivius rūšiuoti, bet ir atkreipti dėmesį į šiuolaikinio žmogaus elgseną, suteikti progą gilintis į šiuo metu aktualias aplinkosaugos problemas, imtis realių veiksmų, prisidedant prie problemų prevencijos. Viso konkurso metu mokiniai turi galimybę ne tik gilinti žinias aplinkos apsaugos, resursų taupymo, atliekų rūšiavimo ir vartojimo mažinimo srityse, bet ir praktiškai pritaikyti jas savo gyvenime“, – teigia viena konkurso organizatorių, VŠĮ „Žaliasis taškas“ marketingo ir komunikacijos vadovė Simona Rasalė.

Moksleivių žinios gilinamos įvairiomis užduotimis

Mokinių pristatytos aplinkosauginės problemos bei joms spręsti siūlomi projektai – tik vienas iš konkurso etapų. Dar pavasarį projektų pristatymu prasidėjusi šių metų „Žaliosios olimpiados odisėja“, vasarą konkurse dalyvaujančias mokyklas kvietė burtis į komandas, kurios fiksavo bei tvarkė aplinkosauginius pažeidimus, šiukšlėmis užterštas gamtos ar gyvenamąsias vietoves – dalyvavo „Misija: švari vasara“, o nuotoliniu būdu vykusiame pusfinalyje, susirungė protmūšyje, kuris ne tik padėjo išrinkti į finalą patekusias komandas, bet kartu leido moksleiviams pagilinti aplinkosaugines žinias.

Moksleiviai siūlo sisteminius sprendimus

Anot „9 zuikiai“ kūrybininkės ir jaunimo mentorės, komisijos narės Sandros Galdikaitės, moksleivių konkursui pateikti projektai įrodė, jog jie išties geba pastebėti aktualias problemas ir pasiūlyti joms sprendimus, todėl moksleivių nuomonė gali būti svari ir reikšminga – svarbu jų klausti. Komisijos narė pastebi, kad tai, kas suaugusiems atrodo akivaizdu ir nereikalinga, jaunimas pamato kitomis akimis ir panaudoja problemos sprendimui.

„Didžiojoje dalyje „Žaliosios olimpiados odisėjos“ dalyvių pristatytų projektų problemų sprendimai buvo sisteminiai – apie bendruomenę, didelius pokyčius, numatant jų pasekmes“, – atkreipia dėmesį ji. „Pavyzdžiui, vienos mokyklos mokiniai pasiūlė panaudoti mokyklai jau daug metų priklausantį šiltnamį – auginti jame daržoves, kurios būtų panaudotos valgykloje, bei kompostuoti atliekas, – projekto idėją pristato S. Galdikaitė. – Dar vienas puikus problemos sprendimas, apimantis visą bendruomenę, – Kauno rajono Raudondvario mokykla jau ruošiasi daryti pažintinį taką Nevėžio pakrante, išnaudodami tas žinias, kurias įgyja per biologijos bei geografijos pamokas. Pažintinio tako dovaną žada įteikti miestelio bendruomenei, kad tiek gyventojai, tiek užsukantys turistai galėtų prasmingai leisti laiką: vaikščiodami dar ir susipažinti su unikaliomis Raudondvario vietomis,“ – teigia S. Galdikaitė.

Nugalėtojų komandos laukia kelionė

„Žaliosios olimpiados odisėjos“ finale, kuris vyks lapkričio 24 d., I-ąją vietą iškovojusi komanda laimės pagrindinį prizą – kelionę, II-os ir III-ios vietų nugalėtojai taip pat bus apdovanoti iniciatyvios partnerių prizais, o visi likę dalyviai ir mokytojai gaus pažymėjimus, patvirtinančius dalyvavimą konkurse, ir bus pakviesti savo žinias pademonstruoti kitais metais ir vėl organizuojamame konkurse.

Lapkričio 24 d. finale susirungs šių mokyklų mokiniai – Kruonio gimnazijos, Rumšiškių Antano Baranausko gimnazijos, Klaipėdos Vydūno gimnazijos, Zarasų profesinės mokyklos, Ukmergės Jono Basanavičiaus gimnazijos, Klaipėdos „Ąžuolyno“ gimnazijos, Kauno Dainavos progimnazijos, Vilniaus Abraomo Kulviečio klasikinės gimnazijos, Kauno Šančių mokyklos-daugiafunkcinio centro, Šakių „Žiburio“ gimnazijos, Rokiškio r. Juodupės gimnazijos, Kauno rajono Raudondvario gimnazijos, Rokiškio r. Obelių gimnazijos bei Gargždų „Kranto“ pagrindinės mokyklos.

Pranešimą paskelbė: Žaliasis taškas, VšĮ
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2021-10-22 11:44
Švietimas ir mokslas, Gamta, aplinkosauga
Prisegti failai
pasidalinti
atgal