Kreipimasis į Jo Ekscelenciją Lietuvos Respublikos Prezidentą

Lietuvos profesinės sąjungos „Sandrauga“ vardu, reiškiame ypatingą susirūpinimą dėl š. m. spalio 19 d. Lietuvos Respublikos Seime priimto Lietuvos Respublikos žmonių užkrečiamųjų ligų ir kontrolės įstatymo nr. I-1553 11, 18, 37 ir 40 straipsnių pakeitimų.

LPS „Sandrauga“ nepritaria norimiems pakeitimams dėl darbuotojų sveikatos patikrinimų dėl užkrečiamos ligos, dėl kurios yra paskelbta valstybės lygio ekstremalioji situacija ir (ar) karantinas, kurie nebus finansuojami valstybės biudžeto lėšomis. Tai neatitinka žmogaus teisės į apsisprendimą normų, prieštarauja Lietuvos Respublikos Konstitucijos garantuojamoms laisvėms, daromas prievartinis spaudimas žmonėms, turintiems baimių ar neįsitikinusių vakcinų saugumu ir nauda, visuomenėje skatinama neapykanta ir įtampa, neatsižvelgiama į pažeidžiamos socialinės grupės finansinę padėtį, rizikuojamas asmens stūmimas į skurdą, kuris ir taip šiais laikas yra aukšto pavojaus lygio.

Atsižvelgiant į šiuo metu pasaulyje užfiksuotus kainų kilimus ir jų prognozes ateičiai, Lietuvos profesinės sąjungos „Sandrauga“ nuomone, darbuotojų testavimas iš jų lėšų padarytų stiprią neigiamą įtaką Lietuvos gyventojų finansinei padėčiai. Kylančios maisto, kuro, paslaugų kainos, papildomi ir didėjantys mokesčiai jau dabar priverčia žmones kasdien bijoti dėl jų finansinio saugumo ir ateities. Jeigu bus priimtas įstatymo pakeitimas dėl darbuotojų testavimosi, kuris nebus finansuojamas iš valstybės lėšų, darbdaviai turės visišką laisvę nefinasuoti testavimosi dėl užkrečiamos ligos esant esktremaliai situacijai ir (ar) karantinui, argumentuodami priimtais įstatymų pakeitimais. Tuo tarpu, kai kuriose didžiosiose korporacijose, darbdaviai noriai tenkinta darbuotojų norus ir poreikius (proto ribose) su tikslu, kad darbuotojas turėtų visas tinkamas sąlygas efektyviai atlikti darbo funkcijas. Jei bus priimtas šis įstatymo pakeitimas, ateityje bus galima teikti įstatymo projektą dėl „kavos arba arbatos mokesčio darbovietėse įvedimo“, taip labiau siaurinant darbuotojų finansus.

Priimant šį įstatymo pakeitimą, bus parodoma valdžios nepagarba visuomenei ir taip labiau didinama įtampa. Kiekvieną savaitę girdimi atvejai, kai ministerijos švaisto tūkstančius eurų, surinktų iš mokesčių, darbuotojų fotosesijoms ar baldų įsigijimui už daugiau nei 11 tūkst. mokesčių mokėtojų eurų. Toks valdžios atstovų lengvabūdiškas elgesys su Lietuvos gyventojų pinigais ir finansinės naštos užkrovimas ant darbuotojų tik skatina nepasitikėjimą valstybės institucijomis.

Daug kas supranta, kad skiepai yra viena iš efektyviausių priemonių kovai su virusu. Tačiau privalu nepamiršti, kad yra žmonių, kurie turi kitokią nuomonę ir įsitikinimus ar bijo skiepų, nepasitiki jos sudėtimi ir poveikiu, ar tiesiog nepasitiki valdžia, jos informacija. Negalime taip spausti žmogaus, ypatingai, kai aplinkui galima išgirsti tiek daug teisingos ir kartu dezinformuojančios informacijos, susimaišiusios viena su kita. Jeigu pradėsime nebegerbti žmogaus laisvių – pradėsime nebegerbti ir pačio žmogaus. Reikia atsižvelgti į pasaulyje vyraujančią ir vis augančią infliaciją, kai maisto ir paslaugų kainos kyla kartu su mokesčiais, kurie taip pat vis papildomi.

Gerbiamas Jūsų Ekscelencija Lietuvos Prezidente,

šiandien minime Lietuvos Respublikos Konstituciją, kurioje užtikrinamos piliečių teisės ir laisvės. Kaimyninėje šalyje negerbiamos žmonių teisės, jos nuolat pažeidinėjamos. Todėl savo veiksmais Lietuvos Respublikos Vyriausybė negali skatinti prievartos ir supriešinimo, ir tuo pat metu kritikuoti kitos šalies. Atsižvelgiant į aukščiau išdėstytą, Prašome:

nepasirašyti Lietuvos Respublikos Seimo priimto Lietuvos Respublikos žmonių užkrečiamųjų ligų ir kontrolės įstatymo nr. I-1553.

Pagarbiai,

Lietuvos profesinės sąjungos „Sandrauga“

Pirmininkas                                                                                                               Kęstutis Juknis

Pranešimą paskelbė: Lietuvos profesinė sąjunga "Sandrauga"
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2021-10-25 16:22
Politika, Kiti pranešimai
pasidalinti
atgal