V. Mačernio prozos kūrinių programos „Nepažintas Mačernis. Aš atnešiau jums saulės patekėjimą“ pristatymas

Renginio tipas: Renginys
Renginio data: Šeštadienis, 2021 m. spalio 30 d.
Renginio pradžia: 16:00
Renginio vieta: Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka

2021-ieji paskelbti Vytauto Mačernio metais, minimos poeto 100-osios gimimo metinės. V. Mačernis – intelektualiosios, egzistencinius klausimus keliančios poezijos kūrėjas ir filosofas. Neretai pavadinamas Lietuvos genijumi. „Visa jo kūryba persmelkta tikru ir natūraliu jauno genijaus dvelksmu“ (A. Nyka-Niliūnas). Žuvęs nepaprastai jaunas (23 m.), V. Mačernis sugebėjo palikti nepamatuojamo gylio, ypatingos brandos ir meninės vertės kūrybinį palikimą. Poetas rašė, jog „gyvenimas – tai aukštosios akimirkos, kurių metu žmogus išsiskleidžia visatos pilnatvėje. Jos vienos padaro žmogaus gyvenimą tikrai vertingą. O mano didžiausias troškimas yra visus išmokyti geist tų aukštųjų akimirkų!“ 

V. Mačernis žinomas kaip naujosios lietuvių poezijos pradininkas, vienas reikšmingiausių savo kartos poetų. Jis aprašomas ir pristatomas kaip unikalus poetas, kūręs nuostabius eilėraščius. Bet labai nedaug kas žino, kad V. Mačernis kūrė ir... prozą! Kuri yra taip pat unikali, kalbanti apie kertinius filosofinius egzistencinius dalykus, kviečianti grįžti prie fundamentalių amžinųjų vertybių, prie žmogiškumo išsaugojimo, kad ir kas nutiktų.

Besitęsiant pandemijai, labai aktualiai suskamba nedaug kam žinoma V. Mačernio kūrybos pusė – jo proza. Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka ir aktorė Sonata Visockaitė kviečia į V. Mačernio prozos kūrinių programos „Nepažintas Mačernis. Aš atnešiau jums saulės patekėjimą“ pristatymą.

„Žmogiškajai egzistencijai būdingi nuolatiniai vidiniai klausimai ir prasmės ieškojimai, kai aplink daug nežinios, vienišumo, vidinio pasimetimo, nerimo, kai ypač pasiilgstama nuoširdaus, šilto bendravimo ir gilių, tikrų dalykų. Mačernis kalba ir savo kūriniais skleidžia Tikėjimą ir Viltį, Šviesą ir Tikrumą (tai, ko kiekvienas giliai širdyje trokštame). Šie jo prozos kūriniai tarsi neša saulės patekėjimą (kai atsiduriam egzistencinėje tamsoje), tarsi primena suvokimą, pasirinkimą, kas gyvenime yra svarbiausia. Juk prasmės ieškojimai niekada nesensta“, – primena aktorė S. Visockaitė, kuri padės pažinti ir atrasti kitokį Mačernį.

Būtina išankstinė registracija: kontaktas1313@gmail.com

Renginio plakato autorius Oskaras Dainovskis.

SVARBU! Nacionalinės bibliotekos renginiuose galima dalyvauti tik turint galimybių pasą. Laikantis saugumo reikalavimų, dalyviai įleidžiami ne anksčiau nei likus 15 min. iki renginio. Lankytojai, turintys ūmių viršutinių kvėpavimo takų ligų požymių, į renginį neįleidžiami. Dalyviams būtina dėvėti apsaugines (medicinines) veido kaukes arba respiratorius, laikytis saugaus atstumo, naudotis rankų dezinfekcijos priemonėmis. Norintieji dalyvauti renginyje turi registruotis. Atsiprašome už nepatogumus.

Trumpai apie renginį

Data

spalio 30 d.

Laikas

16 val.

Vieta

Kino salė, V a.

Dalyvavimas

išankstinė registracija: kontaktas1313@gmail.com

Trukmė

1 val.

Partneris

veiklą finansuoja Lietuvos kultūros taryba

Daugiau informacijos

socialiniame tinkle „Facebook“

Pranešimą paskelbė: Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2021-10-25 18:09
Laisvalaikis, pramogos, Kultūra
Renginio pradžia
2021-10-30, šeštadienis16:00
Renginio vieta
Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka
pasidalinti
atgal