„City of Tomorrow” hakatone jaunieji ateities lyderiai kūrė tvarius sprendimus ateities miestams

Daugiau nei 60 jaunuolių 2021 m. spalio 22-24 dienomis dalyvavo intensyviame 3 dienų trukmės Šiaurės ir Baltijos šalių hakatone, kurio tikslas – kurti tvarius miestus pagal UNICEF inicijuotą vaikams draugiško miesto iniciatyvą. Komandos sukūrė 16 sėkmingų prototipų, kurie sudomino verslo ir valstybės institucijų atstovus, renginio metu tapusius mentoriais ir žiuri nariais.

Hakatono metu vaikai ir jaunimas kūrė jiems draugiškus miesto sprendimus. Jaunų žmonių idėjos buvo skirtos žalių, žaismingų, lygybę užtikrinančių, sveikų, saugių ir tvarių miestų plėtrai. Renginio metu kartu dirbusių komandų darbo rezultatas – pasiūlymai nuo saugesnio eismo užtikrinimo iki tvaraus dizaino idėjų interjerams ir pastatų fasadams.

Hakatoną finansavusio Šiaurės ministrų tarybos biuro veikloje vaikai ir jaunimas užima itin svarbią vietą. „Šiaurės ir Baltijos šalių regionai turi imtis iniciatyvos užtikrinti, kad vaikai ir jaunimas turėtų didesnes išraiškos galimybes“, – sakė Šiaurės ministrų tarybos biuro Lietuvoje direktorė Helén Nilsson. „Manome, kad norint gyventi integruotoje ir tvarioje visuomenėje, labai svarbu įtraukti jaunimo perspektyvą į kiekvieną mūsų gyvenimo aspektą.“

Viso hakatono metu komandos dalyvavo 4 tarptautinių organizacijų organizuotuose seminaruose, klausėsi įkvepiančių pranešimų, surengė daugiau nei 90 mentorystės sesijų ir dalyvavo demonstracinėse dienose, kurias vertino geriausi tarptautiniai savo sričių ekspertai.

Iniciatyvos partneriai mano, kad jaunimas turi būti išgirstas ir įtrauktas į ateities miestų plėtrą. „Vaikų hakatonas pademonstravo, jog jaunoji ateities lyderių karta turi puikių idėjų kurti geresnius gyventi ir augti miestus jau dabar. Stebino jaunų entuziastų sprendimų kokybė ir įsitraukimas. Viliamės, kad tokie vaikų sumanumą ir verslumą skatinantys, regioninę draugystę puoselėjantys renginiai vyks ir ateityje“, – sakė Jungtinių Tautų vaikų fondo (UNICEF) Lietuvos nacionalinio komiteto vykdantysis direktorius Vaidotas Ilgius.

Vaikams draugiškų miestų hakatoną finansavo Šiaurės ministrų tarybos biuras Lietuvoje, renginį organizavo Katalista Ventures bendradarbiaujant su UNICEF, Lietuvos Junior Achievement ir Reach for Change, taip pat prisidedant daugeliui hakatono draugų ir partnerių, tokių kaip ROCKIT, DIGIKLASE, Startup Lithuania, GovTech Lab.

Jaunimo idėjos ateities miestui

„Green Bees“ komanda iš Lietuvos laimėjo piniginį tūkstančio eurų prizą. Komanda sukūrė miesto bitininkystės verslo pavyzdį aviliams statyti ant pramoninių ir gyvenamųjų pastatų stogų.

Komanda „Firda“ iš Norvegijos pristatė bendruomenei svetingo jaunimo centro modelį, kurį būtų galima pakartoti visame pasaulyje, laimėjo pažintinę kelionę į Kopenhagą, kurios metu susipažins su Šiaurės ministrų tarybos organizacija.

Komanda „Green Wave” iš Estijos, kurianti prototipą, kaip mokyklas ir biurus padaryti ekologiškesnius pertvarkant jų interjerą, laimėjo bilietus į Šiaurės ministrų tarybos organizuojamą renginį „Regeneration 2030”.

Pranešimą paskelbė: Šiaurės ministrų tarybos biuras Lietuvoje
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2021-10-27 15:30
Kiti pranešimai
pasidalinti
atgal