Rokiškio krašto muziejuje įteikta Ruvino Būno premija

Rokiškio krašto muziejuje LRT TV projektų kūrybos vadovei Indrei Zelbaitei-Ciesiūnienei iškilmingai įteikta Ruvino Būno vardo premija.

Šią premiją 2016 m. įsteigė organizacija „Prisimenant Litvakus, Inc“, atstovaujama Philip S. Shapiro (JAV) ir Rokiškio krašto muziejus.

Ruvinas Būnas – žydų tautybės jaunuolis, kilęs iš Pasubatės (Rokiškio r.) kaimo. Lietuvai kovojant už Nepriklausomybę, jis tapo kariu savanoriu. 1920-aisiais R. Būnas paguldė galvą už Lietuvos laisvę Giedraičių mūšyje. Jo palaikai ilsisi Ukmergės žydų kapinėse. Po mirties savanoriui R. Būnui buvo skirtas valstybinis apdovanojimas, kuris 1937 m. įteiktas jo tėvui Abraomui.

Eilinio savanorio R.  Būno premija skiriama už Nepriklausomos Lietuvos tautinių mažumų istorijos ir kultūros paveldo tyrinėjimus, jų sklaidą visuomenėje, už veiklą įtvirtinant daugiakultūrės įvairovės suvokimą, už idėjų, brandinančių visuomenės pilietiškumą ir toleranciją, įgyvendinimą.

I.Zelbaitei-Ciesiūnienei premija skirta už dokumentinių apybraižų ciklą „Zachor. Atsimink“, skirtą tarpukariu Lietuvoje gyvenusiems litvakams atminti.

Laidos vedėjai keliavo po Lietuvos miestus ir miestelius, štetlus, kuriuose tarpukariu gyveno gausios Lietuvos žydų bendruomenės ir ieškojo istorijų apie dingusį žydų pasaulį. Su tarpukario litvakų gyvenimu ir unikalia, turtinga jų kultūra laidos kūrėjai žiūrovus supažindino per išlikusius žmonių atsiminimus ir jų išsaugotas istorijas, per žydų humorą, muziką, tradicijas ir gyvenimo filosofiją.

Kaunas, Šiauliai, Panevėžys, Telšiai, Plungė, Jurbarkas, Jonava, Ukmergė, Rokiškis, Kupiškis, Pakruojis, Molėtai, Kėdainiai, Žagarė, Joniškis, Širvintos, Želva – tai vietovės, kuriose apsilankė dokumentinių apybraižų „Zachor. Atsimink“ kūrėjų komanda. Visas laidas galite rasti LRT MEDIATEKOJE.

1000 Eur premiją I. Zelbaitei-Ciesiūnienei įteikė Philip S. Shapiro su žmona Aldona. Pasveikinti laureatės atvyko Rokiškio rajono savivaldybės meras Ramūnas Godeliauskas, savo muziką dovanojo Vilija Radvilė ir Kornelija Petkutė.

2017 m. įteikta pirmoji R. Būno premija. Už renginio „Atminties maršas“, skirtą pagerbti Holokausto aukų atminimą Molėtuose bei žydų kultūros paveldo puoselėjimą ir sklaidą atiteko Molėtų krašto muziejaus direktorei Viktorijai Kazlienei. Antroji premija 2018 m. atiteko asociacijos „Rokiškio teatras“ režisierei Neringai Danienei ne tik už ypatingą spektaklį „Nutildytos mūzos“, bet ir už kryptingą veiklą įamžinant poetės Matildos Olknaitės ir jos šeimos atminimą. 2020 m.  premija buvo įteikta Jurbarko rajono savivaldybės merui Skirmantui Mockevičiui už prasmingą veiklą ir rūpestį puoselėjant žydų kultūros paveldą bei Jurbarko žydų bendruomenės atminimo įprasminimą Sinagogų aikštės memoriale.

Eilinio savanorio R. Būno premija įsteigta 5 metams. Siekiant pagerbti savanorio R. Būno ir kitų karių, kovojusių ir žuvusių už Lietuvos Nepriklausomybę, atminimą, skatinti visuomenės domėjimąsi Nepriklausomos Lietuvos valstybės kūrimo istorija bei tautinių mažumų dalyvavimu šiame procese; tyrinėti, puoselėti ir saugoti tautinių mažumų istorinį-kultūrinį paveldą, programa gali būti tęsiama.

Fotografijoje (iš kairės): Rokiškio krašto muziejaus direktorė Nijolė Šniokienė, Rokiškio rajono savivaldybės meras Ramūnas Godeliauskas, Ruvino Būno premijos laimėtoja Indrė Zelbaitė-Ciesiūnienė, Rokiškio krašto muziejaus direktoriaus pavaduotojas Giedrius Kujelis, Philip S. Shapiro su žmona Aldona

Pranešimą paskelbė: Rokiškio krašto muziejus
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2021-10-27 16:35
Tarptaut.santykiai, Kultūra
pasidalinti
atgal