Seimo Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ pranešimas: valdančiųjų sprendimas dėl apmokėjimo už šildymą gyventojams naštos nepanaikina, o ją nukelia ateičiai

2021 m. lapkričio 4 d. pranešimas žiniasklaidai (daugiau naujienų)

Seimo Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ pranešimas: valdančiųjų sprendimas dėl apmokėjimo už šildymą gyventojams naštos nepanaikina, o ją nukelia ateičiai

 

Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ narių nuomone, šiandien Seime priimtas įstatymų paketas, kuriuo numatyta švelninti gyventojams elektros, dujų ir šilumos kainų augimą, šios problemos neišsprendė, o tik nukėlė vartotojų finansinę naštą į vėlesnį laiką.

Pasak Seimo nario Algirdo Butkevičiaus, šiuo valdančiųjų sprendimu yra aukojama žmonių finansinė ateitis dėl trumpalaikės politinės ir ekonominės naudos, kurią iš esmės patirs tik dabartinė Vyriausybė. 

„Už šios žiemos sezone kompensuotas šildymo išlaidas gyventojai vis tiek turės susimokėti ateityje. Tokiu sprendimu didžiausia nauda atitektų Vyriausybei, kuriai pavyktų trumpam nuraminti žmones, jiems jau išgyvenant ne vieną krizę, augančias paslaugų kainas. Deja, ši Vyriausybė per vienerių metų darbą nesugebėjo pasinaudoti investicijomis, elektros energijos tiekimo infrastruktūra, o tai lėmė didesnius energijos perdavimo kaštus, kurie sukėlė galutines kainas energijos vartotojams“, – sako A. Butkevičius.

Frakcijos atstovas Lukas Savickas antrina, kad šilumos kainų tendencija buvo matyti jau antroje vasaros pusėje, tačiau diskusijos trūkumas parodė akivaizdų nepasirengimą šiam kainų kilimui.

„Prieš ketvirtį skambūs premjerės pareiškimai nesikišti dėl kainų kėlimo staiga išgaravo ir dabar Vyriausybė jau skubos tvarka, neišdiskutavusi ir neišgryninusi esminių problemos akcentų ieško kažkokių sprendimų, kaip tą klausimą spręsti, arba tiesiog „laikinai nugesinti“.  Akivaizdu, kad viskas vyksta pavėluotai arba kaip studentų laikais – paskutinę naktį“, – teigia Seimo narys L. Savickas.

Jo nuomone, taisant šios Vyriausybės darbo pasekmes, reikia rasti tokius sprendimus, kurie ne tik rodytų, kad bandoma kažką daryti, bet realiai spręstų problemą.

„Kainos kėlimo išskaidymas dalimis ir atidėjimas, rinkos liberalizavimas nėra tie sprendimai, kurie iš tikrųjų spręstų susidariusią situaciją. Turime galvoti apie tai, kiek mūsų gyventojų atsidurs ties energetinio skurdo riba. Reikia ieškoti sutarimo su valstybės įmonėmis ar valstybės biudžeto sąskaita tą patį skausmingiausią kainų šuolį ne atidėti, o bent jau iš dalies padengti valstybės lėšomis, išplečiant ir kompensacijų už šildymą gavėjų ratą, kad mažesnių pajamų gyventojams šis šildymo sezonas nebūtų toks finansiškai skaudus“, – alternatyvius sprendimus išsakė L. Savickas. 

Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ atstovai Lukas Savickas ir Algirdas Stončaitis dar vasarą teikė atsinaujinančių išteklių energetikos įstatymo pataisas, numatančias galimybę gyventojams, gaminantiems elektros energiją, ją kaupti nepertraukiamai. Tačiau Vyriausybė tokį siūlymą įvertino neigiama išvada.

Be to, ir kiti frakcijos atstovai jau rugsėjį registravo pasiūlymą Seime, kad kompensacijas už būsto šildymą gautų žymiai daugiau Lietuvos gyventojų.

Pranešimą paskelbė: LRS kanceliarijos Seimo ryšių su visuomene skyrius
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2021-11-04 12:48
Politika, Energetika
pasidalinti
atgal